fbpx
CV.ee tööelublogi

Nipila otsestuudios on külas #SAJAGAETTEVÕTJAKS Kätlin Kolbin ja Edward Rebane

Nipila otsestuudios on külas #SAJAGAETTEVÕTJAKS Kätlin Kolbin ja Edward Rebane

https://www.facebook.com/cvonlineestonia/videos/10156062476758743/

Seekord olid külas #netekit juht Kätlin Kolbin ja SEB keskmise ja väike-ettevõtete segmendijuht Edward Rebane. Jutuks tuli oma ettevõttega alustamise hirmudest ja mida on vaja, et olla edukas oma tegemistes. Otsesaadet juhtis Liise Salu ja kaamera taga oli Rain Uusen. Kätlini sõnul on oluline leida aega oma ettevõtte kõrvalt ka perele. Enese katki rebimine ei tee kedagi õnnelikuks. Esines keerulisi hetki, kus tuli nuttes minna mentoriga kohtuma. Saja päeva käigus tuli tegeleda oluliste väljakutsetega, mis esmapilgul tundusid ületamatutena. Kogu projekti käigus õpid tohutult ja saad teadlikumaks enda tugevatest ja nõrkadest külgedest ja õpid vigu samm sammu haaval vältima.

Mis on projekt #sajagaettevõtjaks?

Edward: Me pangana näeme, kui oluline on ettevõtlus. Mida rohkem ettevõtteid on seda paremini meie riigil läheb. Sellest tulenevalt lõime projekti, et näha, kui kaugele on võimeline ettevõte ideest reaalse tulemuseni saja päevaga arenema. Oleme pangana toetanud algusest peale äriideede konkurssi Ajujaht. Samast projektist jäi meile silma ka Kätlin ja võtsime temaga ühendust. Uurisime Kätlinilt, et kas ta on nõus saja päeva jooksul jagama teistega, mis on need valud ja rõõmud, mis ettevõtjaks olemisega kaasas käivad. Lisaks andsime talle ka mentori.

Miks peaks olema ühel ettevõttel mentor?

Kätlin: Paljud on uurinud minult, et mida see mentor teeb või missugust abi temalt saab ja kas ta on üldse vajalik. Omast kogemusest võin öelda, et mentori abi on väga vajalik. Aitäh Sulle Kristo Krumm, et Sa mind aitasid. Siiski, miks ei saa ilma mentorita. Ettevõtjana võivad sul olla omad arusaamad, väljavaated, kuidas oma asju teed. Mentor oskab viidata ja juhatada nende asjadeni, milleni ise võibolla ei jõuaks.
Edward: Mentor pole vajalik ainult väikestele ettevõtele, vaid ka suurtele. Sellest tulenevalt lõime SEB pangas kasvuprogrammi. Igal aastal valime 24 ettevõtet välja, mida me toetame ja anname tasuta nõu. Määrame mentorid, kes käivad ettevõtte juures abiks. Programmi lõppedes tuli tagasisidest välja, et just mentorite olemasolu hinnati kõige enam. Kui sul on oma ettevõte, siis paljud kiidavad, kui tubli ikka oled. Mentor seal kõrval võiks olla ekspert, kes näeb su äri hoopis teise nurga alt. Oskab esitada küsimusi, mis panevad sind teistmoodi mõtlema. Paljud ettevõtete omanikud on olnud aastaid oma mugavusstoonis, et kuidas neid sealt välja tuua. Meie üheks loosungiks on, et miks kasvada kümme protsenti, kui seda on võimalik palju suuremalt teha. Just suurelt mõtlemine võib aidata kasvada mitmekordselt, et just see on idee seal taga.

 Ettevõtjaks sünnitakse või saadakse?

Edward: Kõige olulisem on julge peale hakkamine. Alguses võib olla suur eufooria, kõik sujub ja läheb hästi. Kui tulevad tagasilöögid, ei tohi alla anda. Meil võivad olla väga head äriideed, aga tuleb mõelda, kellele toodet müüakse ja kuidas, see on kõige raskem variant. Lõpuks sa teenid ka selle pealt piisavalt, et uusi tooteid toota. Järjekindlus on ka üks märksõna ettevõtja puhul.
Kätlin: Ettevõtjaks ei sünnita, vaid saadakse ja nii ka minu puhul. Kõik sai minu puhul alguse mu tütrest üldse ja meie mõlema vajadusi arvestades. Nagu Edward ütles on vaja ambitsiooni, pead olema järjepidev, järjekindel. Sa pead valmis olema kõikideks takistusteks, sealhulgas ka rõõmudeks, milleks iganes. Päris paks nahk peab olema. Kõik tulebki praktika käigus.
Vaata videost lähemalt, mis soovitusi Kätlin ja Edward veel jagasid. 
Projektiga saab tutvuda siit.
Kätlin Kolbini ettevõte Nete.kit

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top