fbpx
CV.ee tööelublogi

Väljakutse #märkatiimi! Töökollektiiv kui tööpere, kolleeg kui sõber?

#märkakolleegi See ei võta tükki küljest - see annab Sulle rohkem kui võtab. 5

Üks teema on mul mõnda aega hingel olnud. Teineteise väärtustamine ja tunnustamine igapäevaelus. Ja seda justnimelt töökohal. Me veedame tööl enda kolleegidega sageli rohkem aega, kui enda lähedastega, pereliikmetega, sõpradega. Ehk on mõne jaoks liiga idülliline ja roosamannavahulik nimetada töökollektiivi tööpereks, samas olen kindel, et on ettevõtteid, kus sõna ‘tööpere’ ei kõla pelgalt klišeena. #märkakolleegi

Jah, olen nõus, et olulist rolli ettevõtte sisekliimas mängib juhtimiskultuur, samas, ei tohiks ka nõrk juhtimiskultuur võtta töötajalt inimlikkuse. Selle all pean ma silmas inimlikku ja hoolivat suhtumist enda kolleegidesse. Eesmärk on lõpuks ju kõigil ühine. Kui sära on mingil hetkel silmist kadunud, siis head sõnad ja kolleegide tugi võib päästa päeva, tõsimeeli!

Ja mul on rõõm, et olen töökohal teineteisest hoolimist õnneks palju tunda saanud, kuid olen mõistnud, et ise peab ka initsiatiivi ülesse näitama – just ise saad olla teistele eeskujuks ja seeläbi töökoha sisekliimat veelgi meeldivamaks muuta.

#märkakolleegi See ei võta tükki küljest - see annab Sulle rohkem kui võtab. 1
Ilma suurema vaevata võid päästa kolleegi raskel tööpäeval. Fot: Unsplash

Siit viskan õhku 7 mõtet, mida võiks igal hommikul tööle minnes silmas pidada. Miks mitte isegi endale ülesse kirjutada ja nähtavale kohale ülesse riputada. Igapäevane meeldetuletus või ehk isegi to-do list elementaarsusest:

     1. Märka kolleegide edusamme. Olgu selleks uue töötaja silmnähtav edasiareng või staažika töötaja välja astumine mugavustsoonist. Püüa võtta keset tööpäeva minut-kaks ja mõtle, kas märkasid täna tööl kellegi edusamme, õnnestumist? See väärib ju lausa ühist tähistamist. Märka seda ja ära hoia meeldivaid mõtteid vaid endale. Tee sellest suur number – positiivses mõttes! Usun, et kindlasti on Sul endalgi hea meel, kui suudad end tööd tehes kuidagimoodi ületada ning kolleeg märkab seda.

     

     1. Kingi komplimente ja naeratusi – see ei maksa Sulle mitte midagi. Kolleeg tuli ilusa kleidiga tööle, lõikas uue soengu või näeb täna eriti ergas ja värske välja? Või tundsid ehk rõõmu, kui märkasid, et tavapäraselt hiljem saabuv tiimiliige on tulnud läbi raskuste varahommikul tööle? Ütle talle seda! Meeldiv ja lihtne kompliment ei nõua sobivat ajastust. Võimalik, et see võib päästa kolleegi halvimagi päeva ja saad end päeva lõpus tunda väikse maailmaparandajana. Mõnikord tekib mul hommikuti äkkmõte, et täna soovin kolme inimest rõõmustada. Väike päevane eesmärk iseendale. Proovi ka järgi – kui eesmärk täidetud, siis on enesetunne võimas, kuigi see ei nõudnud rasket pingutust. 

      Kas oled kunagi olnud kellelegi mentoriks või on Sul endal olnud mentor? Sellisel juhul tõenäoliselt tead, kui oluline on tunnustamine väljaõppe protsessis. Ent ära piirdu vaid selle perioodiga – me kõik vajame aegajalt tunnustust. Foto: Unsplash

     

     1. Kui Sul tekib kellegagi probleem, siis räägi sellest inimesega, kellega Sul probleem on. Kas saab midagi veel lihtsamat olla? Inimestena kipume muresid kurtma kolmandatele osapooltele, kes ei ole probleemiga seotud. Ent otse pöördudes ja rakendades konstruktiivse tagasiside oskusi on lahendus palju kiirem ning säästad nii enda aega kui energiat.

     

     1. Tuleta endale ja kolleegidele aeg-ajalt meelde, mis teid antud töökohale asudes sütitas ja silma särama pani? Pika peale kipub see ‘mesinädalate’ ekstaas töökohal kaduma ning seegi mõjutab töötajate vahelisi suhteid. Võtke tiimiga hetk aega ja mõelge, miks te konkreetselt seda tööd just antud tööandja juures teete.

     

     1. Ole tänulik ja väljenda tänulikkust ka kolleegidele. Mille üle saad Sa tõeliselt tänulik olla antud töökohal? Võib-olla on motiveerivaks jõuks just nimelt vapustavad kolleegid? Või missioonitunne antud valdkonda edendada? Või sootuks midagi muud? Ära hoia seda vaid endale – jaga positiivset emotsiooni ja tänulikkust teistegagi. Miks mitte tekitada töökohale tänulikkuse tahvel, kuhu saab igaüks iga tööpäeva alguses, lõunapausil või lõpus kirjutada, mille üle ta täna tänulik on.

     

     1. Kutse lõunale! Või võta kaasa ühe lõunasnäki asemel kaks! Jällegi väike ent meeldiv žest, mis paneb kaastöötaja tundma, et temast hoolitakse. Lõuna või kohvipaus ei maksa rõõmutunde kõrval justkui mitte midagi. Või teinekord, kui haarad endale tööle mõne vahepala kaasa, siis haara ka kaaskolleegile kaasa – meeldiv žest, mis võib kolleegi kiirel päeval päästa. Kui Sulle meeldib kokata, küpsetada, siis võid lihtsalt ilusal päeval üllatada kolleege mõne küpsetisega.

     

    #märkakolleegi See ei võta tükki küljest - see annab Sulle rohkem kui võtab. 3
    Lähed kohvipausile või lõunale? Kutsu kolleeg kaasa – tal on kindlasti hea meel selle üle. Seeläbi õpid enda kolleege ka töövälisel ajal paremini tundma õppima, mis toob inimlikkuse ka töökohal esile. Foto: Unsplash

    Võimalusi töökoha atmosfääri kujundada on rohkemgi veel. Tuleb alustada iseendast – olla eeskujuks. Ei pea olema eriline tähtpäev, et olla kaaskolleegide vastu lahke ja naeratav.Kuidas on – kas tuled #märkakolleegi aktsiooniga kaasa ja võtad siit mõne nõuande kaasa? Teen Sulle väikse üleskutse. Üllata enda kolleegi, tee sellest video- või fotojäädvustus ning lisa Facebook’i või Instagrammi kasutades #märkainimest. Ootan põnevusega!

    [poll id=”12″]

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top