fbpx
CV.ee tööelublogi

Praktika: pea kolmandik noortest saavad reaalse tööpakkumise

Pea kolmandik noortest saavad peale suvepraktikat reaalse tööpakkumise

Kuigi paljudel erialadel on praktikal käimine kohustuslik osa, tuleks vältida praktika läbimist n-ö linnukese pärast ja kasutada välja võideldud praktikavõimalust hoopis oma karjäärile tugeva alusmüüri ladumiseks ja enda kui eksperdi ning isiksuse tõestamiseks oma valdkonnas, kinnitavad kahe Eesti suurima ettevõtte – Swedbank ja Telia Eesti värbajad.

Eesti suurimas tööportaalis CV-Online on juba täna avaldatud kümneid praktikakuulutusi, mille eesmärgiks on koolilõpetajatele pakkuda töökogemust õpitud erialal või unistuste ametis. Kuigi pakkumisi lisandub küll iga päev, käib praktikakohtade leidmisel ikkagi tihe konkurents ning paljud ettevõtted on juba jõudnud oma valikud kevadsuviste praktikantide osas ka langetada.

Tublid praktikandid saavad ka tööpakkumise

„Praktika on aeg, kus tudeng tutvub ettevõttega ja vastupidi,“ selgitab Eesti ühe ihaldusväärseima tööandja Swedbanki karjäärikeskuse juht Grete Kotkas. „Praktikandid läbivad meil tiheda sõela. Näiteks kandideeris 2016. aastal sajale praktikakohale Swedbankis tuhat inimest. Mis tähendab, et  teatud sobivuse tuvastame juba selle valikuga,“ räägib Kotkas.

Tööpraktika reaalses töökeskkonnas on oluline paljudel õpitavatel erialadel, aga samavõrd oluline on see ka vajalike kontaktide loomiseks karjääriredeli teadlikumaks planeerimiseks. „Praktika on suurepärane võimalus erialaseid teadmisi omandada ja arendada,“ selgitab tehnoloogiasektori lipulaeva Telia Eesti personalikonsultant Liina Jutt. „Lisaks annab praktika reaalse töökogemuse, mida saab kirjutada ka CV-sse, ja seega on kergem hiljem tööle kandideerida.“

Grete Kotkase sõnul annab praktikaperiood  juhile hea ülevaate, kas inimene sobib meeskonda ja kui innukalt ta oma ülesandeid täidab, aga mitte ainult. „Oluline on ka praktikandi  initsiatiivi., Näiteks hindame aktiivsust, julgust võtta vastutust ja osaleda  praktikantide suveprogrammis.“ Need on head eeldused praktika lõpus tööpakkumise saamiseks. „Peale suvist praktikat jätkavad meie juures umbes kolmandik noortest,“ kinnitab Kotkas. „Sageli ei saa praktikant ise õpingute pärast tööd jätkata. Me mõistame ja hindame seda otsust. See on igati positiivne, kui  noored oma hariduse lõpetavad. Poolelijäänud õpingute juurde tagasi pöördumine  on sageli üsna keeruline..“

Ka personalikonsultant Liina Jutt Teliast kinnitab, et väljavaated pärast edukat praktikat tööle saada on väga head. „Kui kandidaat sobitub ettevõttesse ning on tubli,“ ütleb ta. Telial ja Swedbankil on hetkel käimas kümneid konkursse. „Otsime põnevate riikideüleste funktsioonide toetamiseks IT, majanduse ja muude reaalainete taustaga inimesi, aga ka kliendinõustaja positsioonile, kus kõrgharidus võib olla omandamisel alles tulevikuplaanides,“ selgitab Grete Kotkas Swedbankist. „Oleme värbamas inimesi ligi 80 positsioonile, lisaks 80le praktikandi kohale.“

Praktikakohti avaneb iga päev – tuleb vaid end kursis hoiad, näiteks SIIN ja huvi korral kandideerida!

Praktika tasub teha endale sobivas valdkonnas ja ettevõttes

Praktikakohta valides tasuks Grete Kotkase soovitusel kindlasti enne uurida, millega ettevõte tegeleb, millega on silma paistnud, millised on ettevõtte väärtused ja kas need on kooskõlas praktikandi endaga.

Praktikant võiks teada sedagi, kas ettevõte teeb midagi rohkemat ühiskonna jaoks. „On tore, kui kandidaat on enne intervjuud kodutööd teinud. See aitab positiivselt silma jääda,“ kinnitab Kotkas. „Soovitan enda jaoks mõelda, mida praktika jooksul teha tahaks, sest mitmetes ettevõtetes on praktikakohad väga sisulised ja oodatakse reaalset panust.“

Liina Jutt soovitab praktikandil teha eelnevalt väga täpselt selgeks oma vajadused ning ootused praktikale  ja selle sisule. Kui taustauuring ettevõtte kohta on tehtud ning väärtused ja valdkond sobivad, tasub Jutti soovitusel järgmiseks uurida, kas ettevõtte poolt on aktiivseid praktikapakkumisi. „Kui ei, siis võta ühendust ettevõtte personaliosakonnaga,“ julgustab Telia personalikonsultant.

„Kui on soov teatud valdkonnas töötada, siis on mõistlik selle kohta rohkem uurida. Tasub mõelda, kuidas oma oskusi selles vallas rakendada,“ lisab Kotkas.

Õppimine toimub alati vastastikku

„Praktika kõige suurem väärtus on, kui selgub, kas see on eriala, valdkond ja ettevõte, kus tahaks töötada ja kuhu oma aega ning mõtteid investeerida,“ räägib Grete Kotkas. „Oluline on ka see, kui peale praktikat selgub, et valitud eriala ei ole päris sobiv. Vähemalt on saadud uusi teadmisi, kuhu suunas liikuda.“

Liina Jutt Teliast kinnitab, e ettevõtted oskavad väärtustada võimalust pakkuda noorele esimest töökogemust ning sellega kaasa lüüa kvaliteetse järelkasvu edendamisele. „Minule kui värbajale on see hea võimalus tutvuda tuleviku-talentidega juba varakult – parimad praktikandid saad ju endale tööle võtta.“

Naise sõnul on praktikandid igas ettevõttes, eriti aga suurtes korporatsioonides äärmiselt olulised kolleegid, sest toovad ettevõttesse värskeid ideid ja on varustatud uusimate koolitarkustega. „Nii saan personalitöötajana või ka juht ja kolleegid jagada enda kogemusi ja teadmisi, õppides läbi juhendamise ka ise.

Hästi planeeritud ja ette valmistatud praktika on seega võit kõikidele osapooltele. Ettevõtted saavad kevadsuviseks puhkuste või muuk kiiremaks tööperioodiks vajalikku lisatööjõud, uusi ja vajalikke kogemusi saavad nii praktikant kui tema kolleegid ja päev päeval sillutatakse teed usalduse loomise ning viljaka töösuhteni.

7 kuldset reeglit: kujunda tulemuslik ja positiivne praktikakogemus

  1. Oluline on kandideerides läbi mõelda, millise valdkonna vastu huvi on. Kui praktikakoht või ettevõtte Sinuga ei haaku, siis on motivatsioon madal ja see paistab välja.
  2. Kandideerides tasub olla aktiivne pool ja võimalikult palju küsida. Sageli peetakse intervjuud ekslikult vaid selleks, et ettevõte saaks välja selgitada kandidaadi sobivuse, kuid tegelikult on see kahepoole. Ka praktikant peab värbamise käigus selgusele jõudma, kas ettevõte ja ametikoht talle ikka midagi pakuvad.
  3. Praktikal olles ei tasu ülesandeid ootama jääda. Tuleb kindlasti ise initsiatiivi näidata ja julgelt küsida. Ka lisaülesannete võtmine aitab rohkem silma paista.
  4. Võib juhtuda, et praktikal olles selgub, et see ei ole huvipakkuv valdkond. Sellest hoolimata püüa oma tööd teha võimalikult hästi. Töökust ja pühendumust märgatakse. Need võivad avada ukse järgmistele võimalustele samas ettevõttes, mis sulle rohkem sobivad.
  5. Sageli on praktika ette nähtud kooli poolt. Oluline on võtta sellest kogemusest maksimum. Tegu on esimeste sammudega tööelus, mis järgmisteks teed sillutavad.
  6. Väldi kandideerimist mitmesse kohta korraga. Vii end kurssi pakutava töö sisuga. Kui personalijuht võtab Sinuga ühendust, näita, et oled teinud eeltööd.
  7. Pea kokkulepetest kinni! Selle all peavad personalitöötajad silmas nii töö sisu, tööaega kui ka sinu igapäevast suhtumist tööülesannetesse, ettevõttesse, klientidesse ja kolleegidesse.

Allikas: Swedbanki karjäärikeskuse juht Grete Kotkas, Telia Eesti personalikonsultant Liina Jutt

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top