fbpx
CV.ee tööelublogi

Kasuliku tööelublogi Nipila jututoa esimene otse-eeter

Kasuliku tööelublogi Nipila jututoa esimene otse-eeter

Rääkisime CV.ee tiimiga palgaraportist palgad.ee portaalis ning sellest, miks võrrelda oma töötasu samal positsioonil töötavate kolleegidega. Tutt-uue ning ahjusooja Nipila huvitavamad teemad sel nädalal ning tööturu seis praegu. Otse-eetri küsimus: kas Sina plaanid töövahetust? Saates Rain Resmeldt Uusen, Karla Oder ning Reili Purkas.

Rain Uusen mainis, et jaanuaris tegime kandideerimiste viie aasta rekordi. Mis siis õigupoolest ikkagi tööturul toimub, et selline rekord sündis?

Värbamisspetsialist Reili Purkas täpset ühte kndlat põhjust, miks just see jaanuar viie aasta kõige kõrgem oli välja tuua ei osanud. Küll aga mainis, et aasta esimesed kuud on alati üsna kõrge kandideerijate arvuga. Tõenäoliselt on asi selles, et tööandjad on valmis tööandjaid juurde võtma just uue aasta plaanide ja tuulte valguses. Tööotsijate poole pealt just rõhutas, et nemad otsivad uusi väljakutseid ja uurivad, mida uut on tööturul neile pakkuda. Eriti just uue aasta ning uue entusiasmiga, mis on kõige parem aeg karjääripöörde alustamiseks. Lisaks soovitab Reili mitte pead norgu lasta, kui konkurssil esimeseks ei jääda ning kindlasti uurida ka teisi kohti, isegi kui nad parasjagu töökuulutuse või konkurssi kaudu uut tööjõudu ei otsi. Tuleb lihtsalt üles näidata entusiasmi ja motivatsiooni uuele potensiaalsele tööandjale, kelle oled enda jaoks välja valinud.

Rain mainib veel statistikat, kust tuleb välja, et keskmiselt kandideerivad inimesed 2-3 ametikohale. Küsib ka Reili hinnangut antud statistikale.

Reili arvab, et muidugi oleks väga hea, kui tead täpselt seda ühte kohta kuhu tahad kandideerida, tihti see aga nii kahjuks ei ole. Lisab veel, et inimene peaks ka suutma põhjendada, miks just see on see õige ja ainuke koht. Tihti on arvamus, et kaaskiri on mõttetu paberitükk, mida mitte keegi ei loe. Kuid tegelikult just sealt otsitakse seda ühte iva, miks just see inimene on õige valik ning kui inimene ise teab, miks ta tahab sinna saada, siis see tuleb ka motivatsioonikirjast väga ilmekalt välja.

Teemal parim ning halvim tööandja 2018 küsis Rain Reililt ka seda, kas hea tööandja on siis see kellele saad kõike rääkida ja teada anda kui mõlgutad mõtteid lahkuda. Reili mainib, et enamikes ettevõtetes on hierarhia nii suur, et selline formaat pole kahjuks võimalik. Siiski on ka erandeid, eriti just nendes ettevõtetes, kus on pakkuda veel miskit juurde, sest arengu lagi nii tööülesannete kui ka palga osas pole veel ette tulnud. Mainib veel, et töö vahetamine ei ole nii ettevõtte siseselt kui ka uue ettevõtte juurde liikudes midagi hirmsat, kui sa tead mida soovid.

Rain lisab, et esimeses ringis võib tulla ettepanek siiski jääda, kas see on tõusev trend?

Reili aga vastab, et tänapäeval tööandjad siiski väga sinnani veel jõudnud pole ning pigem on need üksikud, kes töötajale kohe uue pakkumise teevad. Veel lisab Reili, et väga selgelt on tunda meie puhul töötaja turgu, mitte enam tööandja turg. See tähendab, et  tööandja peab välja mõtlema mingi väärtuspaketi, mis töötajaid kõnetab. Liigume suunas, kus tööandjal on vaja turule tulla mõne uue väärtuspakkumisega, näiteks talvine puhkusereis ettevõtte kuludega.

Rain kommenteerib, et väärtuspakkumine tundub kui sõnakõlks ja kõik räägivad sellest. Mis see siis ikkagi on ja olema peaks?

Reili ütleb, et see on kindlasti positsioonide lõikes erinev ning raha pole tihtipeale enam see, mis motiveerib. Pigem liigume suunas, kus tööandjal on vaja turule tulla mõne uue väärtuspakkumisega, et teistest eristuda ja töötajad endale võita. Näiteks talvine puhkusereis ettevõtte kuludega.

Rain küsib lisaks, kas kandideerijad tegelikult ka teavad kandideerides, palju nad võiksid palka küsida?

Reili seletab, et tegelikult mitte ning ega ettevõtted seda ka ise lihtsamaks ei muuda. Samas üritavad värbajad siiski väga palju aega kokku hoida ning välja uurida mõlemalt osapoolelt, mis see palganumber ikkagi olla võiks. Lähtuda võiks numbrist, miks võiks olla palga alampiir, et tööl käimine suuremaks kuluks ei osutuks kui tööl käimine sisse toob. Lisab veel, et paljud ei teagi tegelikult palju nende valdkonnas palgad tõusnud võivad olla. Kodutöö tegemiseks on hea kontrollimise koht palgad.ee, kus inimesed saavad oma palka võrrelda teistel samas valdkonnas olevate töötajatega.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top