fbpx
CV.ee tööelublogi

Miks tudeng tööl käib?

Miks tudeng tööl käib?
Herman Koppel
Loo autor Herman Koppel #tudenginstaris #värbamisturundus

Viies #tudenginstaris postitus on teie eees! 📯 Woop woop 🚨. Täna räägin sellest mida, miks, millal ja kui palju ma ülikooli kõrvalt tööd teen. Lisaks saate teada, mis mind motiveerib tööd tegema. Kõige kõrvale toon näiteid 2017. aasta Instari tudengiuuringust ja nendest selgub, kui basic tudeng ma ikkagi olen 🙈. Kogu teemale annab lõpuks ülevaate Instari ekspert. Niisiis, let’s get it started!

Kas noor on siidkinnastes abitu töökartja?

Alates gümnaasiumist olen ma iga suvi tööl käinud ja kooli ajal igasugu ettevõtmisi ise välja mõelnud. Üks suvi olen Sagros kurke 🥒 korjanud ja põldu rohinud, teine suvi arvuti taga istunud ja jalgpallimängude ennustuskoefitsente muutnud. Eelmisel suvel sai ka Reval Cafe’s ☕ klienditeenindaja amet ära proovitud ning vanalinnas velotaksoga sõidetud. Lõpuks proovisin kaitseväes ka sõjamehe ameti ära ning kokkuvõttes ütlen, et teiste heaks odavalt tööd ma enam teha ei taha 🙅.

Kas noor ei tee midagi tasuta?

Iroonilisel kombel olen ma praegu tasuta praktikal, kuid see on teistel põhjustel kindlalt parim suvetöö, mida ma seni kellegi teise heaks teinud olen. Teisele kohale jääb ilmselt reklaamklippides taga taustal seismine, mis on lihtsalt easy money 😄💸. Tööd teevad ka teised noored. Nagu uuringu tulemustest selgub, siis 96% tudengitest on vähemalt korra oma elus tööl käinud, kellest 62% töötas ka uuringule vastamise hetkel. Tundub, et ikkagi olen basic 😆.

Nii tööl kui ka ülikoolis käin ma raha pärast. Antud hetkel kumbki mulle just eriti sisse ei too, aga oskused, mida ma nendes kohtades omandan, tasuvad end tulevikus kindlasti ära. Erinevalt enamus tudengitest, kes töötavad elamiskulude katmise pärast, siis minul õnneks sellist probleemi ei ole. Vanemate juures elades on üldised kulutused väiksed. Spontaanseid väljaminekuid 🚁, meelelahutust 🎉 ja investeerimist toetab riik erialastipendiumi näol. 😁

Noored pole võimelised pikemaajalisemaid eesmärke seadma?

Tööl käimise puhul on mulle tähtis, et see ei hakkaks segama õppimist, vaid pigem toetaks seda. Instari praktika tuleb mulle kindlasti ettevõtluses kasuks. Oma ettevõttega tegeledes tean, et mul on võimalus see kooli start-up ainega ning hiljem ka praktikaga siduda. Kindlasti hoidun väikese prääniku nimel mitte erialase töö tegemisest. Mind motiveerib suur eesmärk olla tulevikus rikas ning selle jaoks investeerin endasse ja väldin asjade tegemist, mis mind sellel teel takistavad.

Lõpuks anna teile saladuskatte all kolm soovitust, kuidas minusugune tudeng enda juurde tööle saada:

  1. Pakkuda hea palgaga erialast tööd.
  2. Pakkuda häid võimalusi erialaseks enesearenguks.
  3. Olla paindlik tööaja ja -mahu suhtes, et see ei hakkaks segama õpinguid.

Herman pole kindlasti tüüpiline Eesti noor ega ka tüüpiline IT tudeng. Seda sellepärast, et tüüpilist tudengit pole olemas. Noored on väga erinevad ning selleks, et neid kõnetada tuleb neid kuulata. On tegureid, mis iseloomustavad paljusid noori nagu ootus töö paindlikkuse osas, kuid on palju tegureid, mis on kas erialaspetsiifilised või individuaalsed. Erinevate erialade tudengite tööootuste kohta saab infot näiteks ka Instari tööootuste uuringust (uuringu leiate siit). Isiklik eripära, ja seda nii heas kui halvas, tuleb välja vaid läbi otsese suhtluse. Instari kuldsoovitus noorte kõnetamisel on: suhelge noortega, ärge kartke neid😊!

Kui meeldis, mis lugesid, siis jaga postitust teistelegi 😄 Küsimuste korral leiad mind Facebookist ja Instagramist. Järgmine postitus juba järgmisel teisipäeval! Seniks palju päikest! ☀

Loo allikas: https://www.instar.ee/miks-tudeng-kaib-tool/

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top