fbpx
CV.ee tööelublogi

Kuidas istuval töökohal oma tervise eest hoolitseda?

Kuidas istuval töökohal oma tervise eest hoolitseda?

Istuvas asendis töötamine on üks tõsine terviserisk, millele paljud inimesed piisavalt tähelepanu ei pööra.

Samas asendis viibimine ja vähene liigutamine võib isegi muidu hea füüsilise vormiga inimese jaoks ajapikku kurnavaks saada. Kehakaalu suurenemine peale kontoritöö saamist ei ole sugugi üllatav, mistõttu tasub jälgida teatud põhimõtteid, et oma tervist aastate jooksul hoida.

Istu õiges asendis

Aastaid ergonoomiliselt vales asendis istumine võib tihtipeale lõppeda selja-, randme- ja kaelaprobleemidega. Esimese asjana tuleks jälgida, et arvuti taga istudes oleks ekraan silmade kõrgusel ning käte asend õige. Samuti tasuks tähelepanu pöörata istumisasendile ja võimalusel hankida tool, mis selga ja korrektses asendis istumist toetab.

Viimaste aastate jooksul on ka seistes töötamine rohkem populaarsust kogumas, kuna üha enam inimesi avastavad, et pidevalt istumine ei mõju nende kehadele hästi.

Ära jäta toitumist unarusse

Istuv elustiil ja ebatervislik toitumine käivad sageli käsikäes. Kontorikeskkonnas on lihtne langeda päevapraadide ja lõunapakkumiste rutiini ja tarbida tavalisest suuremates kogustes kohvi ja ebatervislikke snäkke.

Kuigi igaühe eelistused on erinevad, tasuks alati katsuda hommikuti midagi süüa, et ainevahetusele tegevust anda. Selle asemel, et lõunapraadide peale raha kulutada, võiks hoopis kodust tervislikuma lõuna kaasa pakkida. Enamasti on see variant ka rahakotile kergem.

Sagedased kohvipausid võiks asendada tavalise veega ning küpsiste ja teiste suhkrurikaste snäkkide asemel võib kööginurka pigem värskeid puu- ja köögivilju varuda.

Puu- või köögivilja pausid aitavad Sul enda tunda värskena ja ka Su keha tänab Sind.

Liiguta ennast

Üle 45-60 minuti järjest istumine ei mõju kellegi kehale hästi, mistõttu on soovitatav teha tööpäeva jooksul regulaarseid pause. Istumise asemel tasuks püsti tõusta ja võtta ette kerge jalutuskäik.

Veel parem on iga teatud aja tagant veidi harjutusi või venitusi teha, et vereringe käima saada ja lihastele istumisest vaheldust anda. Samuti võib laua ja arvuti juurest eemale saamine aidata mõtteid värskendada.

Vaata ekraanist eemale

Kuigi see nõuanne võib veidi totralt kõlada, mõjub pidev ühte kohta – enamasti arvutiekraani – vaatamine igaühe silmanägemisele lõpuks halvasti ja väsitavalt. Sel põhjusel tasuks teha regulaarselt pause, kus sa kasvõi minutiks ekraanist eemale vaatad. Eelistatavalt võiks pauside ajal vaadata kaugusesse, näiteks aknast välja, et silmadele vaheldust anda.

Viibi rohkem värskes õhus

Püüa mahutada lõunapausi sisse väike jalutuskäik või leia viis, kuidas tööle tulles/minnes rohkem jala liikuda.

See punkt puudutab eeskätt just autoga tööle käijaid, kuid värskes õhus viibimine on oluline kõikidele, kes suure osa päevast siseruumides viibivad. Kontoris töötades võib värske õhu käes viibimine paljudel inimestes unarusse jääda.

Lisaks uimasusele võib pidevalt siseruumides olemine kutsuda inimestes esile ka erinevaid allergiaid, mistõttu tasuks esimese asjana mõelda oma transpordivahendi peale – ehk on võimalik vähemalt üks teekond päevas läbida jala või jalgrattaga. Soojal perioodil on abi ka akende lahti hoidmisest ja tööruumide sedasi tuulutamisest.

Miks tasub enda CV-d süsteemis aktiivsena hoida? 3

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top