fbpx
CV.ee tööelublogi

10 küsimust, mida Sinult telefoniintervjuul küsitakse

10 küsimust, mida Sinult telefoniintervjuul suure tõenäosusega küsitakse

Tõenäoliselt oled üks nendest, kellele ei meeldi suured üllatused tööintervjuude ajal. See on tavapärasest olekust niigi pisut pingelisem hetk, mil üritad avaldada potentsiaalsele tulevasele tööandjale muljet. Püüame CV.ee meeskonnaga sind aidata ja toome välja küsimused, mida kandideerimisprotsessi algusfaasis, milleks on tihtipeale telefoniintervjuu, küsitakse.

Miks viiakse esmases valikuprotsessis läbi just telefoniintervjuusid? 

Telefoniintervjuu on esmases valikuprotsessis hea viis selekteerida välja tugevamad kandidaadid, kellega järgmises etapis edasi liikuda. Olulisim on see, et telefoniintervjuud võimaldavad värbajal kitsendada valikut. Esmase valiku ehk telefoniintervjuu läbinutega on võimalik kohtuda näost näkku ja niiviisi säästab väärtuslikku aega nii kandideerija kui ka tööotsija.

10 küsimust, millele vastamiseks peaksid valmis olema: 

1. Kuidas Sa meie tööpakkumiseni jõudsid?

See on lihtne küsimus, millest on hea alustada vestlust, sest sellele on lihtne vastata. Lihtsalt vasta, kust sai antud tööpakkumine leitud ja mis Sulle selle juures meeldis. Näiteks: “Kuulsin teie ettevõtte uue osakonna avamise kohta enda sõbralt, tutvusin tööportaalis ka teie töökuulutusega ja ma ei pidanudki kaua mõtlema, et kandideerida – teie ettevõtte tegevus ja pakkumine kõnetavad mind väga.” 

2. Räägi meile endast ja enda kogemustest lähemalt.

Siin avaneb juba hea võimalus tuua esile enda oskusi ja kogemusi, tuginedes CV-le. Tihtipeale on intervjuu läbiviijaks värbamisspetsialist või personalijuht, kes ei pruugi Sinu ametipositsiooni spetsiifikaga kursis olla. Seetõttu on see hea võimalus luua esmane side intervjueerijaga ja tutvustada talle enda tausta. 

Keskendu oskustele ja kogemustele, mis sellele ametiprofiilile enim juurde annavad. Võid läheneda vastamisel ka ajaraamistikust: olevik, minevik ja tulevik. Ehk siis räägid sellest, kus Sa praegu oled ja millega tegeled, millised on Sinu varasemad kogemused ja lühidalt, mida soovid tulevikus teha. Kindlasti maini tulevikuplaanide osas, kuidas on see seotud töökohaga, kuhu parasjagu kandideerid.

Mõtle eelnevalt läbi, mida soovid enda kirjeldamisel välja tuua. Ole endaga aus ja ära alahinda ennast.

3. Mida Sa meie ettevõttest hetkel tead? 

Mis siin salata – intervjueerija soovib teada, kas oled teinud piisavalt eeltööd ja kas Sind päriselt huvitab töö antud ettevõttes. Ideaalne on see, kui valid paar-kolm ettevõtte väärtust, millega Sa enim samastud ja mis Sind kõnetab. 

Näiteks: “Olen aastaid lugenud teie blogi artikleid ja olnud teie sisuturunduse tõeline fänn. Mind kõnetab teie ettevõtte missioon – aidata inimestel ehitada ülesse viljakas karjääritee. Just sellist mõtestatud missiooni olen ka varasematel töökohtadel otsinud. Tunnen, et teie ettevõttes saaksin aidata veel enamatel inimestel leida enda unistuste töö läbi enda suure kire müügitöö vastu.” 

4. Miks sai viimane töösuhe lõpetatud?

Võib-olla on esimene mõte see, et tööandja soovib Su kohta midagi ‘räpast’ teada saada. Tegelikkuses näitab vastus sellele küsimusele ka palju Sinu kohta – kuidas Sa räägid enda eelmistest tööandjatest. Kas viskad nn musta pori või oled delikaatne ka siis, kui viimane töösuhe ei lõppenud nii positiivsel noodil. Pea meeles, et ei ole kena eelmiseid tööandjaid intervjuul mustata. 

5. Kirjelda, milline oli Sinu tööroll eelmises/praeguses ettevõttes. 

See on sarnane teisele küsimusele – räägi endast lähemalt. Ent siin soovitakse kuulda juba detaile. Millist väärtust pakud praeguses ettevõttes igapäevaselt – milline on Sinu panus ja milles see väljendub. Kui Sul on raskusi sellele vastamisega, siis miks peaks uus potentsiaalne tööandja Sind värbama? 

Milline oli Sinu eelmine või praegune tööroll? Mida Sa enim nautisid selle juures ja milles arenesid?

Keskendu vastamisel küsimusele ‘mida?’ ehk mida Sa igapäevasel tasandil teed. Kuidas see kasulik on ja mida oled aja jooksul juurde õppinud. Kui Sul parasjagu tööd ei ole, siis keskendu sellele, mida oskad teha ja vaata tagasi eelmistele töökogemustele, kui need on valdkonnaga seotud. 

6. Millised on Sinu ootused uuele töökohale? 

Antud küsimuse eesmärk on selgitada välja, mida hindad töökeskkonnas ja kui pika perspektiiviga plaanid ettevõttes peatuda. Üldiselt on ettevõttel targem värvata neid, kel on eesmärk jääda ettevõttesse kauemaks. Kui planeerid sõita lähima aja jooksul välismaale pikemaks ajaks elama või soovid end lihtsalt arendada lühiajaliselt, siis oleks targem sellest tööandjale ausalt rääkida.

Vasta näiteks stiilis: “Hetkel olen enda elus etapis, kus otsin stabiilset töökeskkonda, kus pikemalt peatuda. Usun, et oma teadmiste ja oskustega saame heale ja viljakale koostööle.” 

7. Miks oled huvitatud just sellest ametipositsioonist huvitatud? 

Kindlasti on midagi, mis Sind selle ametiprofiili juures köidab (lisaks palganumbrile). Keskendu mõnele detailile, mis Sulle tööpakkumise kirjelduses väga meeldis ja too need välja. See jätab ka värbajale hea mulje, et oled pühendunud. 

8. Palgatingimused – millist tasu sooviksid saada? 

See ei ole trikiga küsimus. Ka telefoniintervjuus võib tulla jutuks palganumber. Ja seda lihtsalt selleks, et välistada kandidaadid, kes tööandja eelarvest liialt välja lähevad ja kellega on keerukas palka läbi rääkida. 

Vii ennast kurssi, milline on antud ametipositsiooni keskmine palk kindla piirkonna lõikes. Palgaandmetega Eestis saad tutvuda palgad.ee lehel. Sel moel oskad juba orienteeruda, alla mille ei ole mõistlik küsida. 

Kui Sa ei oska veel kuulutuse põhjal hinnata töökoormust, et küsida vastavat palka, siis uuri vestlusel maad, kui suur on vastutus.

Kuidas sõnastada? Palgavahemik tuleks kindlasti välja tuua – sellest ei ole tabu rääkida, vaid aitab säästa Sinu ja tööandja aega, kui teie palgakategooriad on täiesti erinevad. Võid tuua välja: “Tuginedes enda kogemusele, teadmistele ja palgaandmetele võiks palganumber olla vahemikus x-y €.”

Hea on lisada juurde, et oled väga huvitatud sellest ametikohast, oled valmis palga osas tööandjaga läbirääkimisi pidama ja vastavalt töövastutusele palka korrigeerima. Üldiselt aga, püüa palga küsimust ise mitte tõstatada ja oota, mil intervjueerija selle kohase küsimuse ise küsib. See annab Sulle võimaluse pidada edukamaid läbirääkimisi. 

9. Millal on Sul võimalik tööga alustada? 

Intervjuu lõppu taas üks lihtne küsimus, millele tuleks samuti ausalt vastata. Millal oled päriselt valmis uuele töökohale asuma? Kui kaua võtab praeguse tööandjaga töösuhte lõpetamine aega? See info on teadmiseks igati vajalik ja see edastatakse intervjueerija poolt ka nendeni, kes lõppotsuse vastu võtavad.

10. Kas Sul on ka meile küsimusi? 

Telefoniintervjuu on esimene võimalus intervjueerijale oma vastuste teel silma paista. Intervjuu läbiviija eesmärk on kahtlemata kitsendada valikut kõikide kandideerijate hulgast, seega tasub kasutada võimalust ja küsida ka tööandja, töörolli kohta midagi asjalikku. 

Võid võtta seda küsimust ka kui: “Miks peaksime just Sind valima?” Telefoniintervjuu lõpuni on viimased minutid või sekundid…kasuta seda aega mõistlikult, et soovitud töökoht endale võita. 

Parim viis, kuidas telefoniintervjuu edukalt mööda saata on pühendumus ettevalmistusse. Kui tead, et oled kuskile kandideerinud, siis tee seda mõtestatult ja arvesta sellega, et Sulle võidakse helistada. Sinuga võib vestelda ettevõtte juht, personalijuht, värbaja, Sinu otsene juht või värbamisettevõtte spetsialist. Olenemata sellest, kellega vestled, on Sinu eesmärk jätta endast hea mulje.

Loodetavasti pärast neid nõuandeid ei jää telefoniintervjuu kandideerimisprotsessis Sinu viimaseks ja saad endale soovitud töökoha! Muidugi tasub tööturul enda silmad lahti hoida ja kandideerida kindluse mõttes mitmesse kohta. Värskete tööpakkumistega kursis olemiseks telli endale tööpakkumiste teavitused otse e-postile.

Allikas: The Muse

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top