fbpx
CV.ee tööelublogi

6 nõuannet, kuidas skoorida endale erialane praktikakoht

Pane enda hobi tulu teenima 2

Vaikselt on hoogu on võtmas praktika läbimise hooaeg, millele eelneb tudengite tormijooks praktikakohtade järele ning tõuseb ka ettevõtete huvi noorte vastu. Tihtipeale kipuvad noored kandideerima võimalikult paljudesse ettevõtetesse, lootuses, et niiviisi on suurem võimalus pääseda sõelale. Samas on sihitu rabelemine energiast tühjaks imev ja ei pruugi tulemust tuua. Selle asemel soovitame CV-Online-ga võtta fookusesse enda oskused, huvid, mis aitavad Sul praktikat mõtestatumalt otsida. Siin on Sulle 6 nõuannet, mis aitavad Sul mõtestatult skoorida endale erialane praktikakoht:

Mida ma soovin ja miks ma seda soovin?

Kui oled teatud eriala õppur, siis tasub mõelda, milline tegevus Sind antud valdkonnas enim paelub. Erialasuunad on enamjaolt kõikehõlmavad ja Sul on alati võimalus spetsialiseeruda veel konkreetsemalt. Näiteks, kui õpid turundust, siis on hea mõelda läbi, kas soovid keskenduda sotsiaalmeedias turundamisele, turundusplaanidele ja strateegiatele, sisuturundusele või millelegi muule.

Ka täiskasvanud inimesed tihtipeale ei tea, miks nad kandideerivad. Seega on väga hea, kui oskad enne kandideerimist vastata, miks Sa soovid just sellel erialal ja x ettevõttes praktikat sooritada.

Enne, kui tegutsed, siis veendu, et tead, mis on Sinu miks. Allikas: bookreviews.roseannasunley.com

Tuleb mõista, et ettevõte ei värba töötajad ega praktikante lihtsalt niisama, vaid sellel on eesmärk – üldiselt soovitakse midagi lahendada, arendada. Kandideerides tee ettevõtte kohta eeltööd ja käi välja enda trumbid, pakkudes lahendust. Näiteks: “Soovin sooritada teie ettevõttes praktikat, kuna näen, et mul on pakkuda teie komplekssele teenusele innovatiivse lähenemisega lahendust, mis aitaks seda teenust veel paremini müüa. Mind paelub see valdkond väga – olen teadmisjanuline ja valmis alati juurde õppima.”

Ole nähtav! Kontaktid võivad Sulle kasuks tulla.

Need, kellega Sa täna täna õpid, võivad olla Sinu tulevased kolleegid, võib-olla isegi tööandjad! Mistõttu ei tasu põletada sildasid. Proovi ühendada enda kõiki kontakte justkui sujuva joonega.

Võib-olla Sinu kursusekaaslasel on soovitada head praktikakohta või miks mitte ka õppejõududel. Meie armsas Eestis on ikka kellelgi keegi tuttav, kes töötab ettevõttes, kus ollakse avatud praktikantide vastuvõtmisele.

Hoia suhteid. Kui Sa ei soovi neid hoida, siis veendu, et vähemalt ‘lahkuminek’ on meeldiv ja sõbralik.

Varu aega ja valmista ette kandideerimisdokumendid.

Tänasel päeval on palju võimalusi, et luua silmapaistvat CV-d. On olemas nii tööportaalide CV põhjasid, online tööriistasid, vingemaid kujundusprogramme kui ka video CV tegemise võimalusi. Panusta CV tegemisse aega, kuna värbajatel on eduka konkursi puhul laekunud CV-sid väga palju – et võidukalt skoorida, on Sinu ülesanne silma paista.

Küll aga tasub ka tööportaalis enda CV-d hoida aktiivsena. Sel moel oled tööandjatele andmebaasist leitav ka siis, kui Sa ise ei kandideeri ja võid saada lausa otsepakkumise.

CV loomisel ole loov! Väga populaarseks on saanud onepager-id ehk ühe A4 formaadis CV-d.

Kui oled osalenud erialastel kursustel või seminaridel, siis kindlasti näita seda CV-s. Mis puudutab töökogemust, siis less is more. Ehk siis, kui Sul ei ole ette näidata erialast kogemust, siis ole aus. Ei tasu märkida CV-sse tervet lehekülge suviseid tööotsi, mis ei ole kaugeltki erialaga seotud. Tugeva trumbina kaalub üle see, kui oled osalenud vabatahtlikuna mõnes projektis või oled olnud aktiivne mõnes organisatsioonis.

Tihtipeale küsitakse ka motivatsioonikirja, kus saad juhtida tähelepanu oma tugevatele külgedele. Varu ka selle jaoks aega ning lase näiteks sõbral seda lugeda ja Sulle tagasisidet anda.

Kas ma sobin? Miks ma ei sobi? Küsi tagasisidet.

Ära tardu ega kurvasta, kui saad esimesi ‘ei’ vastuseid ettevõtetelt. Kui Sa ei saanud mingil põhjusel konkreetset tagasisidet, mis selgitaks, miks Sind ei valitud, siis ära karda küsida tagasisidet. Just tagasiside aitab edasi ja niiviisi tead, kuidas edaspidi paremini enda kandideerimisprotsessi kujundada.

Konkreetsemat tagasisidet võib küsida nii e-maili kui ka telefoni teel.

Põhjus, miks ei tasu võtta keeldumisi südamesse on ka see, et võib-olla Sinu ja ettevõtte väärtused lihtsalt ei ühtinud või ei tekkinud kohest klikki – täpselt nagu ka paarisuhtes peab tekkima õige tunne. See kõik on loomulik. Järelikult on õige koht Sind veel ees ootamas.

Julge küsida, oska küsida.

Kui Sul on siht silme ees, et soovid praktikakohta konkreetses ettevõttes, kuid neil ei ole praktikantide värbamise üleskutset, siis anna endast siiski märku. Esineb ka näiteid, kus ei reklaamita praktikakohti välja, kuid ettevõte on selle peale mõelnud – niiviisi Sul võibki vedada.

Näita ettevõttele, et tunned nende vastu huvi. Isegi, kui neil ei ole võimalust Sind parasjagu praktikale võtta, siis on taas uus kontakt juures – miks mitte, võib-olla jõuad nende juurde tagasi siis, kui otsid juba erialast tööd.

Sea endale realistlik eesmärk.

Praktikakoha otsinguil ei tasu endale seada ebarealistlikke eesmärke. Tihtipeale mõtlevad noored, et juba praktikale minnes tuleb leida tingimata koht enda unistuste ettevõttes või sootuks leida juba unistuste töö. Kui see juhtubki, siis võid rõõmustada! Kuid ära sea endale selliseid ootusi, vaid astu üks samm korraga. Ole tänulik võimaluste eest, mida Sulle pakutakse ja lase endal kasvada omas rütmis.

Võta üks samm korraga ja naudi protsessi!

Kokkuvõtteks on kõige olulisem olla teadlik enda valikutes ning minna julge, avatud ja optimistliku meelega ettevõtetega kontakteeruma. Sära silmis ei saa varjata ja õige ettevõte ka märkab seda. Kannatlikku meelt ja lennukaid kandideerimisi!

3.-5. toimub juba 30. korda Eesti suurim tudengite karjääriüritus Võti Tulevikku, kus on kohal esmakordselt üle 100 ettevõtte! Ka meie oleme CV-Online tiimiga kohal, et jagada Sulle väärt karjäärialast nõu. Kohtume Võtmel!

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top