fbpx
CV.ee tööelublogi

Kes on arendaja ja kuidas selleks saada?

Kes on arendaja ja kuidas selleks saada

Kes on arendaja? Mis tähendab olla arendaja? Kes saab arendajaks? Need on küsimused, mis on ilmselt tekkinud paljudel IT-sektori kaugetel inimestel. Arendaja on eeskätt probleemilahendaja. Arendaja ülesandeks on aru saada kliendi probleemist ja leida lahendus, mis oleks võimalikult efektiivne. Arendamine on tihti nagu pusle või mõistatuse lahendamine. Küsisime CV.ee tiimiga vastuseid põletavatele küsimustele Insly personalispetsialistilt ja arendajatelt.

Arendajad räägivad, et inimesed paluvad tihti abi arvutiga seonduvate probleemide lahendamisega, kui kuulevad, et tegeled programmeerimisega. Tegelikult on tarkvara arendamine hoopis midagi muud ja arendaja ei pruugi osata arvuti kõvaketast vahetada või viiruseid eemaldada.

Arendajana on vaja iseseisvat mõtlemisvõimet ja head orienteerumisoskust tarkvaras ja tarkvaraarenduse vallas. Tihti oskab just arendaja leida lahenduse mõnele probleemile ja kiire tegutsemine päästab päeva. Iseseisev intuitiivne tegutsemisvõime ja algatusvõime on kindlasti esikohal.

Milliseid oskuseid on vaja omada või arendada, et arendajana töötada?

”Inslys arendajana töötamine nõuab häid tehnilisi oskusi PHP ja Javascripti programmeerimiskeeltega. Lisaks on vajalik hea relatsiooniliste andmebaaside tundmine. Kuna tegeleme tarkvara arendamisega kindlustuse valdkonnas, siis on tähtsal kohal numbrite ja kalkulatsioonide mõistmine. Kindlasti on vajalik ka hea suhtlusoskus, mis võimaldab tiimis töötamist. Inslys on põhiliseks suhtluskeeleks inglise keel.” – Insly arendaja

Mis on Insly’s töötamise suurimad katsumused/väljakutsed?

”Insly koodibaas on suur ja mõjutab korraga paljusid kliente. Arenduste tegemisel pead olema veendunud, et kõikide klientide platvormid jäävad töökorda. Arendajatele pannakse suured ootused ja mõnikord ei ole see kõigile sobiv, aga sõbralikud ja abivalmid töökaaslased on alati abiks. Hätta ei jäeta ja uutele tulijatele määratakse alati mentor, kes aitab takistustest üle saada.”

Millised isikuomadused peaksid olema inimesel, kes soovib liituda teie ettevõttega?

”Inimene, kes soovib Insly kollektiiviga liituda, peab olema iseseisev. Inslys ei ole juhatajaid, kes arendajatele iga 5 minuti tagant ütleks, mida arendajad tegema peaks. Omajagu peab olema ka distsipliini. Kuigi tööaeg on Inslys paindlik, siis koosolekuteks võiks õigel ajal kohal olla ja oma lubatud tähtaegadest kinni pidada.”

Miks on Insly’s hea töötada?

”Kui minult küsitakse, miks on Insly’s hea töötada, siis tooksin esimesena välja kindlasti selle, et me tegeleme väga innovatiivse tarkvara arendamisega ja igaüks, olenemata ametikohast, saab väga palju ära teha. Iga töötaja töös on seega palju erinevaid väljakutseid.” – Pamela Raestu, Insly personalispetsialist.

Kes on arendaja ja kuidas selleks saada? 4

”Ei saa ka mainimata jätta, et 2019. aastal saime Pere- ja töötajasõbraliku tööandja konkursil hõbemärgise ja Tööinspektsioon hindas Insly’t väikeettevõtete seas Hea töökeskkond 2019 tiitliga. Pere- ja töötajasõbraliku ettevõtte konkursil hinnataksegi erinevaid aspekte, keskendudes sellele, mida saab tööandja töötaja jaoks ära teha. Hea töökeskkonna konkursil ei hinnatud vaid seda, kui kaasaegne on meie kontor, vaid kas või seda, kas me oleme omalt poolt proovinud vähendada psühhosotsiaalseid ohutegureid.”

”Kui rääkida veel põhjustest, miks meil on hea töötada, siis peale mõnusa töökeskkonna on meil tööl ka väga nutikad ja andekad inimesed, kellega on ülimalt vahva koos töötada – paljud on siit ka endale väga hea sõbra leidnud. Nii ettevõtteülesed kui ka meeskonnaüritused on meeleolukad ja jäävad veel pikaks ajaks meelde.”

”Oma töötajatele pakume ka erinevaid hüvesid. Muidugi ei võistle me enda motivatsioonipaketiga suurettevõtete ja korporatsioonidega, aga sellegipoolest toetame sportlikku eluviisi, pakume paindlikku tööaega ja võimalust enda tööd teha ka kodus, mis on tänasel päeval väga oluline, korraldame meeldejäävaid ja ühendavaid ühisüritusi (peale pandeemiat saame selle traditsiooniga jätkata), peame töötajaid erinevate tööalaste ja isikliku elu sündmuste puhul meeles, anname töötajale iseseisvust tööga seoses ning sellega seoses ka vastutust ja võimalust eneseteostuseks.”

”Meie kontoris on ka pinksilaud, massaažitool ja lauajalgpall, tervislikud puuviljad ja veidi vähem tervislikumad kommid – et oleks võimalik tööst pause teha ja veidi lõõgastuda.”

Kuidas toetab ettevõte sinu arust töötajate isiklikku arengut?

Töö iseloom ja paindlik tööaeg võimaldab samaaegselt tegeleda näiteks ülikooli õppetööga. Erinevad ettevõtmised toovad kaasa tihti ka kokkupuute uute teemadega arenduse vallas ja töötajatele antakse võimalus end nende teemadega täiendada. Samuti on suureks abiks väga tarkade inimestega koos töötamine.” – Insly arendaja

”Arendajatega tehakse iga mõne aja tagant arenguvestlusi, mille käigus hinnatakse arendaja oskuste taset ja pannakse paika plaan, mis aitaks arendada soovitud oskusi. Kahe nädala tagant tehakse tagasivaade tehtud töödele ja üritatakse aru saada, mis läks hästi või halvasti nii tiimi kui ka individuaalsel tasandil. Lisaks on võimalik ise kaasa rääkida tööülesannete jaotamises – see võimaldab arendajal valida ülesandeid, mis aitavad teadmisi täiendada.” – Pamela Raestu

Kas ettevõttes on toredaid traditsioone või kombeid?

”Inslys tähistatakse suuremaid tähtpäevi ühise lõunasöögiga. Tihti toimub põnevaid tiimiüritusi, kus saab töökaaslastega aega veeta ka töövälisel ajal. Näiteks oleme käinud mängimas kurlingut, paintballi ja võistelnud omavahel kardisõidus. Jahedamatel aastaaegadel saadakse kokku ka kontoris, et süüa pizzat ja vaadata paar filmi.”

Miks teha tööd just teie juures ja mitte kuskil mujal?

”Hea ja sõbralik kollektiiv, huvitavad ettevõtmised ja paindlik tööaeg. Anname võimaluse ja aja arendada end mitmes valdkonnas – ka kaastöötajate tuge on raske eirata. Samuti austame väga oma töökaaslaste teadmisi, sest alati on kelleltki midagi õppida.” – Insly arendaja

Insly tegemistega on võimalik end kursis hoida nende Instagrami kontol – www.instagram.com/workininsly

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top