fbpx
CV.ee tööelublogi

Milline on vaimset tervist toetav töökeskkond?

Milline on vaimset tervist toetav töökeskkond?

Füüsiline töökeskkond mängib suurt rolli meie heaolu kujundamisel töökohal. Kui inimene viibib tööl olles erinevate konfliktide ja stressorite küüsis, hakkab see mõjutama tema vaimset tervist. Seepärast on oluline, et töökeskkond pigem toetaks meid, mitte selline keskkond, kus me ennast hästi ei tunne. 

Üksiolek kasvatab loovust

Väga oluliseks aspektiks on erinevate tsoonide tasakaal ja paigutus nii, et sotsiaalsed tsoonid ja individuaalsed töökohad ei hakkaks üksteist segama. Tänapäeval eelistatakse avatud planeeringuga kontorit, mis omaette vaikset mõttetööd ei toeta, vaid pigem toimib ühise vestluslaua taga ideede jagamises.

Avatud kontor - kas introverdi piinakamber? 1

Paratamatult on osadel meist sellises keskkonnas end raskem teostada. Vaja on ka ruumi, mis tõstaks esile inimese individuaalseid väärtusi, looks võimaluse eralduda ja olla omaette, kui selleks tekib vajadus. 

Tänapäeval, kus pelgame üksildust ja kogukonnast võõrandumist, oleme unustanud üksiolemise positiivsed küljed. Just omaette olles kasvab meie loovus, puhkab meie keha ja vaim, luues nii ruumi uutele ja värsketele ideedele.

Taimed aitavad privaatsust luua

Kontori tsoneerimine ei tähenda ainult seinte ehitamist erinevate töökohtade vahel või väiksemate ruumide loomist suurema ruumi sisse. Juba töökohtade ümberpaigutamisel ruumis tuleks lähtuda sellest, et töötaja ei pea olema alatasa häiritud oma seljataguse pärast või muretsema, et keegi teda koguaeg jälgib – nii loome palju rahulikuma keskkonna ning töötajal on võimalik paremini tähelepanu tööülesannetel hoida.

Omaette olemise kohtadeks saab kasutada ka erinevaid mööblisesemeid, mis toimivad kui intiimsemad pesad, kuhu hetkeks varjuda ja puhata. Taimed, lisaks tähelepanu taastavale võimele, loovad ka eraldust. On tõestatud, et looduslik keskkond ja taimede olemasolu ruumis on stressi vähendava toimega. 

Pandeemiatingimustes töötamine, näiteks kodukontoris, on loonud paljudele rahulikuma töökeskkonna, mida ka piirangute välisel ajal meelsasti kasutatakse. Kontorist on saanud kooskäimise koht, kuid tõsist mõttetööd saab teha ka kodus, kus segavaid faktoreid võib olla vähem. Või vastupidi – on osadele kontor just koht, kuhu põgeneda pereliikmete või korterikaaslaste  eest. Selliseks puhuks võiks kontoriruum pakkuda võimalust olla rohkem omaette, et ära kasutada töötaja täielik intellektuaalne potentsiaal.

Sooviksid töötada kodukontoris? Tööpakkumised kaugtöö võimalusega leiad SIIT.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top