fbpx
CV.ee tööelublogi

Sulle tehti ülepakkumine? Küsi endalt need 4 küsimust!

Sulle tehti ülepakkumine? Küsi endalt need 4 küsimust!

Oled saanud ahvatleva pakkumise uuele tööle, mis vastab nii sinu karjäärialastele eesmärkidele kui ka rahalistele ootustele. Kui annad oma praegusele tööandjale lahkumisavalduse, tunneb ta paanikat ning paludes sul meeleheitlikult ümber mõelda, teeb ta ülepakkumise. Olid juba põnevil uue ametikoha üle, kuid nüüd tunned kiusatust praegusele ametikohale jääda. Mida teha?

CV.ee toob sinuni 4 olulist küsimust, mida endalt oma valikute kaalumisel küsida:

Miks mind varasemalt ei väärtustatud?

Miks oli tarvis sinu lahkumisavaldust, et neid tegutsema panna ja sind väärtustada nii, nagu sina end väärtustad? Kas oled varem palgatõusu või ametikõrgendust küsinud ja sellest on keeldutud? Kust tuleb eelarve? Võib-olla on sinu tagasiastumine tõesti mõtlema pannud, et nad alahindavad sind, kuid mõnel juhul on ülepakkumine põhjustatud pigem ebamugavusest asendaja leidmisel, kui sinu kui töötaja väärtustamisest. See võib olla isegi trikk, et lihtsalt aega võita ja sind hiljem asendada.

Mis saama hakkab, kui otsustan jääda?

Kass on kotist väljas. Sinu juht on nüüd hästi teadlik, et oled õnnetu ja otsid rohelisemaid karjamaid. Nüüd on ka sinu lojaalsuses kaheldud ja usaldus on nõrgenenud. Tulevikus võib su praegune tööandja kahtlustada, et lähed vestlusele igal ajal, kui taotled isiklikuks kohtumiseks puhkust või oled kenasti riides. Mõtle selgelt läbi, milline saab olema töö dünaamika, kui otsustad jääda.

Miks ma tahtsin lahkuda?

Raha pole peaaegu kunagi ainus põhjus, miks otsustatakse töölt lahkuda. Kui kaalud ülepakkumist, vaata uuesti läbi kolm peamist põhjust, miks soovisid lahkuda. Lisaks hüvitistele mõtle ka oma kohustuste ulatusele, meeskonnale, organisatsiooni kultuurile, juhtimisstiilile jne. Kas need põhjused on muutunud? Kas see ülepakkumine lahendab need mured või suurendab ainult palka? Kui tööandja lubab muutusi, teguste ettevaatlikult – sa ei taha, et tühjad lubadused sind hiljem põletaksid. Mõtle, kas probleem on harjumuslik või kaudne. On ebatõenäoline, et jätkuvad käitumisviisid ja juurdunud kultuur pärast ülepakkumist muutuma hakkaksid.

Kas ma olen nõus riskima sildade põletamisega?

Läbisid kogu intervjuu protsessi, kohtusid juhtkonnaga, pidasid läbirääkimisi palga ja hüvede paketi üle ning sulle tehti ahvatlev pakkumine… ja siis tõmbasid potentsiaalse tööandja alt vaiba ära. Tööandjad investeerivad värbamisprotsessi tohutult palju aega ja ressursse ning see, et nende uus ja põnev töötaja viimasel minutil ära ütleb, on valus. Siin aitab tõesti astuda üks samm tagasi ja vaadata suuremat pilti. Kas see on ettevõte või organisatsioon, kellega tahaksin tulevikus koostööd teha? Kas nende pakkumise tagasilükkamine kahjustab minu mainet selle ettevõtte, värbaja või kogu valdkonna ees?

Kaalu kõiki oma võimalusi ja sellega kaasnevaid tagajärgi. Iga karjääriga seotud käigu puhul keskendu suurele pildile ja tee selgeks, kuhu iga samm sind viib. Uuele ägedale tööle või hoopis ülepakkumisele süümepiinade tõttu ära ütlemine võib nõuda julget nägu ja kindlat otsust, kuid see võib olla samm, mis päästab sinu karjääri pikemas perspektiivis.

Viimane märkus: olenemata sellest, mida otsustad, leia aega, et olla oma otsusest teavitamisel sõbralik ja professionaalne, et hoida tulevikus uksed lahti ja oma maine puutumata. Olenemata sellest, kas otsustad uue töökoha või praeguse tööandja ülepakkumise vastu võtta, pead kellelegi ikkagi “ei” ütlema. Ole lugupidav, ära venita otsust kauem, kui vaja, ja ära kummita kumbagi osapoolt. Kui töötad koos värbajaga, siis veendu, et hoiad ka tema oma otsusega kursis (võib-olla saavad nad ka sinu otsuse tegemisel nõu anda!). Loe ka uue töö 10 esimest sammu, et vajadusel paremini sisse elada.


Rohkem näpunäiteid palgaläbirääkimiste kohta leiad siit: https://hr.cv.ee/palk

Uuenda oma CV-d ja ole avatud värsketele pakkumistele! Täienda oma CV-d SIIN või kliki allolevale pildile:

Miks on CV uuendamiseks hetkel parim aeg?

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top