fbpx
CV.ee tööelublogi

Uus töö: 10 olulist sammu

Uus töö: 10 olulist sammu

Uus töökoht võib olla hirmutav. Pole vahet, kas oles koolilõpetaja, juht või spetsialist, tõenäoliselt tunned end uuel ametikohal esimese päeva ja nädala ees samaaegselt nii innukalt kui ka närviliselt – see on täiesti normaalne. Loe CV.ee näpunäiteid, kuidas uuel töökohal alustada, milliseid tegevusi ette võtta ning mida kindlasti silmas pidada.

Sinu uue töö esimestel päevadel tervitatakse sind hoolikalt läbimõeldud sisseelamisprotsessiga ettevõttesse. See hõlmab sulle asjakohaste protsesside ja protseduuride, meeskonna, sinu uue rolli spetsiifika ja rolli olulisuse tutvustamist kogu organisatsiooni kontekstis.

Siiski ei ole ainult tööandja ülesanne pakkuda sulle positiivset, motiveerivat ja meeldivat keskkonda. Uut tööd alustades pead oma esimestel nädalatel tegema ka teatud toimingud, et jätta endast püsivalt hea mulje.

Näpunäiteid uue töö alustamiseks

Siin on mõned näpunäited, mida saad järgida, et aidata oma närve rahustada ja muuta uuele tööle ülemineku palju lihtsamaks.

1. Saabu varakult positiivse suhtumisega

Saabu esimesel päeval varakult ja ole hästi ette valmistatud. Kohtle oma esimest päeva ja nädalat tööl, nagu oleksid tööintervjuul. Tõesta oma uuele ülemusele, et ettevõte tegi õige otsuse, ja esine professionaalse, isikupärase ja asjatundlikuna.

Entusiasm on uuele tööle asumisel ülimalt oluline, nagu ka enesekindluse ilmutamine. See võib olla vastandlik ja üle jõu käiv uude organisatsiooni siseneminel näidata positiivset suhtumist.

Kui täpsus on sinu jaoks probleem, võta kasutusele täiendavad ettevaatusabinõud, et jõuda õigel ajal kohale nii hommikuti kui ka kõikidele koosolekutele, väljaõppele ja muudele tööga seotud tegevustele. Kui jääd hiljaks, võib jääda mulje, et sa ei võta oma uut rolli tõsiselt.

2. Kaota kõik eelarvamused

Kaota kõik eelnevalt tekkinud eelarvamused ja arusaamad, mis võivad uute kontseptsioonide õppimist takistada. Kui eeldad ülesandeid, mida oled varem täitnud, siis ära arva, et need jäävad ka uuel töökohal samaks. Sellised uskumused võivad mõjutada sinu keskendumisvõimet ja võimet uut teavet tõeliselt kaasata.

3. Tutvusta end kolleegidele

Sinu ülemus võib sind uutele kolleegidele kiiresti tutvustada, kuid sageli juhtub see nii kiiresti, et mõlemad pooled unustavad teise inimese nime või rolli. Veeda mõni hetk iga oma kaastöötajaga pärast esialgseid tutvustusi, et oma kolleege lähemalt tundma õppida. Alustage neist, kes on sinu positsioonile või ka kontorilauale kõige lähemal, kuid ära karda aja jooksul oma tähelepanu järk-järgult laiendada.

Mida rohkemate kolleegidega lood sidemeid, seda lihtsam on vajadusel ka abi küsida ja võimalikult kiiresti ülesannetega toime tulla. Ole lugupidav, sõbralik ja avatud abi pakkumistele.

Kui sinu uuel töökohal on hübriidne töökorraldus, proovi veeta umbes kaks esimest nädalat kontoris. See aitab sul õppida tundma nende kaastöötajate nägusid ja nimesid, kes töötavad kodus, kui sina oled kontoris ja vastupidi.

Kui sul on probleeme inimeste nimede meeldejätmisega, koosta istumisplaan, kuhu on kirjutatud erinevatele kohtadele kolleegide nimed. Märgi üles ka nende inimeste nimed, kellega sa regulaarselt suhtled, näiteks administraator. Tervita inimesi nimepidi ja kasuta vestlemisel nende nimesid, et aidata teavet manustada. Lood samal ajal ka suhtlust, mis on suureks lisaboonuseks.

4. Valmistu igaks koosolekuks

Sinu sisseelamisprotsessi osana korraldab uus tööandja erinevaid koosolekuid. Enne igat koosolekut uuri, kes on läbiviijad, osalejad ja nende ametid teie ettevõttes. Kohtumise ajal ära karda küsida nõu ja teha ettepanekuid, sealhulgas seda, kellega peaksid oma esimestel nädalatel aega veetma. Koosolekute eestvedajatel on hinnatud asjatundlikkus, seega ära karda kasutada nende teadmisi, mis aitaks sul oma uue rolliga paremini tutvuda ja ettevõttesse sisse elada.

5. Esita rohkem küsimusi

Uuel alustajal on niivõrd lihtne tunda vastumeelsust ja kõhklust oma esimesel päeval ja nädalal liiga palju küsimusi esitada, kuid see on kõigi huvides, et saaksid oma tööga seotud infoga võimalikult kiiresti kursis olla.

Esita küsimusi, mis on positiivselt sõnastatud ja keskenduvad teabe hankimisele. Näiteks kui pärid, miks protsesse ei viida lõpule ootuspäraselt, tõstab see kolleegide pahameelt ja võib kutsuda esile kaitsereaktsiooni. Kuni sinu küsimused on positiivsed ja annavad sulle asjakohast teavet, tasub neid küsida.

6. Broneeri üks-ühele aeg oma uue ülemusega

Küsi esimesel nädalal oma uue ülemusega üks-ühele kohtumist, et alustada tugeva töösuhte loomist. Esimeste päevade jooksul uuri, mida juht sinult uuel töökohal ootab, kuidas talle meeldib suhelda ja milline on tema juhtimisstiil. Võid nendega rääkida ka iseenda õppimisstiilist.

Kui saad delikaatselt teada, milliseid jooni uus ülemus töötajas hindab, aitab see sul temaga häid suhteid luua.

7. Keskendu oma ametikirjeldusele

Hoia oma töökirjeldust kogu oma esimese päeva ja esimeste nädalate jooksul käepärast ja vaata seda regulaarselt, kui hakkad tööle. See aitab sul keskenduda olulisele. Mõtle sellele, kuidas õpitu aitab sul oma töös edu saavutada.

Ära proovi oma esimese nädala või paariga maailma muuta. Võib-olla juhid inimesi või saad ülesandeks muuta olemasolevat protsessi, kuid veendu, et austad inimesi ja ettevõtet, mõistes, kuidas ja miks asju on tehtud, enne kui hakkad suuri muudatusi tegema.

8. Leia tööl sõpru

Kuidas saada kolleegidest sõpru? Veedame olulise osa oma ajast tööl, seega on positiivsetel sõprussuhetel kolleegidega palju eeliseid. On teada, et head suhted kolleegidega hoiavad vaimse tervise korras. Professionaalse töösuhte teisaldamiseks kategooriasse “töösõber” on mitu võimalust. Näiteks kui oled mõne kolleegiga vestelnud ja saate omavahel läbi, kutsu ta lõunale või kohvi jooma, et teda rahulikumas keskkonnas paremini tundma õppida. Kui aga sul on õnn olla lõunale kutsutud, kasuta kindlasti võimalust. Kui sul tekib tööl üks või kaks sõpra, võib see parandada ka sinu motivatsiooni ja aidata end uues rollis paremini sisse seada.

9. Hoia oma värbajaga ühendust

Sinu värbamiskonsultant või personaliinimene on endiselt valmis pakkuma sulle tuge ja on loomulikult huvitatud sinu töö edenemisest. Kui mõni väike töökorraldusega või -keskkonnaga probleem pähe kerkib, aruta neid oma värbajaga – neil on kogemusi, et pakkuda soovitusi ja olla abiks.

10. Puhka piisavalt

Esimestel päevadel ja nädalatel on sinu pea täis uusi ideid, informatsiooni ja pole harv juhus, kui tunned end pisut kurnatuna. Hoolitse sel ajal oma vaimse tervise ja heaolu eest.

Näiteks välju kontorist või tööpostilt igal õhtul mõistlikul ajal ja mine varakult magama, et võimalikult palju puhata. Väldi esimesel nädalal sotsiaalseid kohustusi väljaspool tööd. Tee regulaarselt trenni. Kasuta nädalavahetust tööst väljalülitamiseks ja vaba aja nautimiseks.

Kui sinu tööajad on muutlikud, kasuta esimest nädalat oma uue töö- ja eraelu tasakaalu väljatöötamiseks ning proovi luua rutiin, mis sulle sobib. Pane tähele, mis kell inimesed hommikul saabuvad, õhtul lahkuvad ja lõunale lähevad. Seejärel saad oma rutiini vastavalt kohandada.

Näpunäiteid uue kaugtöö alustamiseks

Kui sinu uus ametikoht on kodukontoris või virtuaalne, on siin mõned täiendavad näpunäited, mis aitavad sul kaugtöö tegemisel uut tööd alustada.

1. Logi varakult sisse

Kuigi sa ei pea oma esimesel päeval juba tööülesannetele mõtlema, võid tehnoloogiaga ühenduse loomisel silmitsi seista väljakutsetega. Kui sulle on antud sisselogimisandmed, siis anna endale piisavalt aega nende testimiseks ja sea end esimesel päeval varakult sisse, et jätta endast hea mulje.

2. Mõista igapäevaseid ootusi

Kui alustad uut tööd, on oluline küsida oma juhilt, mida sult esimestel nädalatel oodatakse ja kuidas teda kõige paremini oma edusammudest teavitada. Kui sa ei tööta oma juhiga samas ruumis, on raskem olla nähtav, seega ole ennetav ja uuri varakult tema ootusi. Kui sul on küsimusi või probleeme, on parem need varem kui hiljem tõstatada.

3. Õpi oma kolleege kaugelt tundma

Nagu iga uue töö puhul, soovid hakata kolleegidega tutvuma esimesest päevast peale. Kasuta kõiki olemasolevaid võimalusi meeskonnaliikmetega videokõnede pidamiseks. Ära unusta nendega ka LinkedInis ühendust võtta.

Tähtis on kuulata

Esimestel päevadel uues töökohas peaksid palju rohkem jälgima ja kuulama, kui rääkima. Pead veenduma, et kõigepealt kuulad ja jälgid ning alles seejärel tegutsed. Kui hakkad tööprotsesse ja protseduure esmalt vaikselt jälgima ja siis ka omaks võtma, on sul kõige parem positsioon kiiresti organisatsioonikultuuriga sobituda ja sellega kohaneda.

Samuti koged kindlasti järsku õppimiskõverat, nii et tee ülesannete hõlbustamiseks kvaliteetseid märkmeid – lühikese aja jooksul saad õppida palju, jätta meelde olulist teavet ja kindlasti ei tasu unustada ühtegi olulist punkti.

Eelkõige veendu, et naudid oma esimesi nädalaid uues töökohas. Oota ees seisvaid väljakutseid ja tea, et sinu karjäär astub suure sammu õiges suunas. Võta muudatus vastu ja näita oma uutele kolleegidele, kui väga sulle meeldib olla osa nende meeskonnast ja seltskonnast. Edu!

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top