fbpx
CV.ee tööelublogi

Mida teha, kui sinu ülemus ajab sind hulluks?

Mida teha, kui sinu ülemus ajab sind hulluks?

Kui sinu ülemus ajab sind hulluks, muudab sinu tööelu võimatuks ja loob õhkkonna, kus sina ja su kolleegid tunnete end pidevalt ebamugavalt, ärritunud või vihasena, on sul halb ülemus. Tea, et sa ei ole üksi isegi siis, kui sinu töökiusaja on su otsene ülemus. Aga mis siis, kui sulle meeldib sinu töö ja sa ei soovi töölt lahkuda? 

Kui sinu juht on kena inimene, kuid lihtsalt ei anna piisavalt juhiseid, või kui ta on igas mõttes suurepärane – välja arvatud juhul, kui nad sinuga räägivad, siis kuidas tulla toime keerulise ülemusega, kes ei pruugi isegi olla teadlik kahjust, mida nad tekitavad? Toome CV.ee meeskonnaga sinuni tegevused, mida sa ei tohiks kunagi teha, suheldes halva ülemusega, ning mida peaksid ja saaksid teha, et karjääriteel edasi liikuda.

Ära tee üldistusi

Põhjuseid, miks töötajatele nende ülemused ei meeldi, on palju. Kuigi need põhjused võivad kehtida ühele inimesele, ei pruugi see ülemus sulle sugugi nii halb tunduda. On oluline, et sa ei teeks lihtsalt üldistusi, et sul on keeruline ülemus. See ei aita sul otsustada, kuidas olukorraga toime tulla; üksikasju on vaja.

Pead analüüsima oma tundeid ülemuse suhtes. Milles täpsemalt probleem seisneb? Kas asi on selles, et sulle ei meeldi see inimene isiksusena, või et sa ei austa seda, kuidas ta oma tööd teeb? Kui nad lihtsalt ei meeldi sulle, kuid on tõhusad ja õiglased juhid, saad seda kasutada hea töösuhte loomiseks. Pea meeles, et hästi koos töötamiseks ei pea sa olema oma ülemusega suur sõber.

Tegelikult ei pruugi probleem olla inimeses. Võib juhtuda, et sulle ei sobi sinu ülemuse juhtimisstiil – eelistad kaasavat juhtimisstiili ning ülemus on hoopis ülalt-alla vaatav ja autokraatlikum. See ei tee aga kellestki halba ülemust. Pigem on siin sinu kohustus arvestada oma eelarvamustega ja tunnistada, et kuigi nende meetodid pole sinu meetodid, saavad nad töö tehtud.

Ära proovi oma ülemust parandada

Kui sinu ülemus on suurepärane, kuid tal on mõned halvad harjumused, ära proovi neid parandada. Ainus inimene, keda saad muuta, oled sina ise. Selle asemel keskendu sellele, mida saaksid teha konfliktide vähendamiseks. Näiteks kui su ülemus ajab sind hulluks, kuna ei anna sulle kunagi piisavalt teavet ega juhiseid, siis broneeri temaga silmast-silma kohtumine. See ei pea olema pikk, kuid saad projekti alustamiseks, jätkamiseks või lõpetamiseks vajalikud vastused. Näiteks kui ülemusel on kalduvus mikromanageerimisele, loo jagatud dokument, mis näitab sinu ülemusele, millised sinu ülesanded ja kohustused on reaalajas täidetud. Teine võimalus on vaadata, kas saad oma juhi tööst osa võtta. See mitte ainult ei leevenda nende stressitaset, vaid võib aidata kaasa ka sinu enda tulevikule ettevõttes.

Ära süüdista ennast

Välja arvatud juhul, kui sul on ülemus, kes soovib sind isiklikult peedistada, pole tema käitumine sinuga seotud. Kui oled oma töös hea ja nende käitumine tähendab sinu töö kritiseerimist, kuigi täidad või ületad kõik oma eesmärgid, siis on see kriitika rohkem seotud sinu ülemuse isiksusega kui sinu endaga. Oluline on võtta hetk väikeseks eneseanalüüsiks. Kas täidad tõesti kõik ootused, mida sinu töö nõuab? Kas sinu ülemus saab loota, et teed töö professionaalselt ja õigeaegselt valmis?

Kui vastus on jaatav, siis sea end oma juhi olukorda. Näiteks võib juhtuda, et sinu ülemus on õnnetu: surve, mille all nad on, tekitab suurt ärevust projekti õigeaegse lõpetamise pärast, et nad juhivad sind puhtast ebakindlusest. Käitumise allika mõistmine ei muuda selle olemust, kuid see võib muuta sellise käitumise oluliselt vähem solvavaks ja isiklikuks.

Ära jäta kiusamist kahe silma vahele

Esimene kord, kui sinu juht muutub lihtsalt keerulisest ülemusest avalikult vägivaldseks ja teeb kõik endast oleneva, et sind verbaalselt või füüsiliselt rünnata, võib see olla nii šokeeriv, et sa ei reageeri üldse. Sul võib olla raske uskuda, et kuulsid õigesti. Usu: mürgised inimesed on olemas.

Erinevalt sõpradest ei ole sul aga luksust valida, kellele sa tööl aru annad. Sinu ülemus võib vabalt olla isik, kellel on probleeme viha juhtimisega, kes kasutab solvavat keelt või puudutab inimesi sobimatult. Diskrimineerimise, ahistamise või väärkohtlemise korral pead arvestama iga solvava käitumisega juba siis, kui see ilmneb. See võib olla kurnav ja äärmiselt ebamugav, kuid on vaja meeles pidada, et sa ei talu ükskõik millist solvavat või haavavat käitumist.

Seega, kui sinu ülemust saab kirjeldada ainult vihahoona, lahku koheselt ühisest ruumist, öeldes, et tuled tagasi, kui nad suudavad end kontrollida. Ära lase end kuritarvitada; kui nad ähvardavad sind vallandada, dokumenteeri juhtum, salvestades see oma telefoni või koostades memo, mida võib-olla toetaks juhtunut pealt näinud või pealt kuulanud töökaaslane. See teave võib olla sinu aruande aluseks, kui sul on vaja süüdistus esitada.

Võib-olla on aeg töökohta vahetada

Kui oled tõsiselt püüdnud olukorda hinnata ja leevendada, kuid avastasid, et see pole võimalik, on aeg midagi muuta. Mõtle välja, kuidas minna teise osakonda või isegi teise ettevõttesse. See, et sul läks juhuslikult halvasti praeguse töökoha valikul töötades halva juhi heaks, ei tähenda seda, et peaksid oma karjääri ootele panema. Lõppkokkuvõttes vastutad just sina oma karjääri trajektoori eest. Võta kontroll kellegi teise käest endale ja liigu edasi! PS! Loe ka 29-aastase Jane (nimi muudetud – toim.) kogemust töölt lahkumisel keerulise ülemuse tõttu.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top