fbpx
CV.ee tööelublogi

Töökoha vahetamine: Triinu lugu

Töökoha vahetamine: Triinu lugu

Töökoha vahetamine on tihti äärmiselt ebameeldiv ja keerukas protsess, eriti kui seisad silmitsi elukeskkonna muutustega. Septembrikuus toob CV-Online (CV.ee) sinuni mitmed päris inimeste kogemuslood töökoha vahetamisega seoses. Oleme välja selgitanud peamised põhjused, miks inimesed töölt lahkuvad ning töökohta vahetada soovivad. Lapsehoolduspuhkusele jäädes võib tööturule naasmine tunduda üsna keeruline, kuid mõnel juhul on see täiesti tehtav.

Loe lähemalt, kuidas 37-aastane Triin (nimi muudetud – toim.) veel lapsehoolduspuhkusel olles tööturul aktiivselt tegutseb ning vaata ka nippe, mida teha, kui oled Triinuga sarnases olukorras.

Kuidas said hakkama elukeskkonna muutustega?

Lapsehoolduspuhkusele jäädes oli muutus üsna suur ja harjumatu, sest olles harjunud elama rutiinset argipäeva tööelu, asendus eluolu hoopis hektiliste unetundide ja pideva lapse une- ja söögiaegade planeerimisega, mis ei andnud enam võimalust oma aega niivõrd planeerida. Küll aga, kuna peres oli kasvamas ka veel suurem laps, siis teadsin juba ette kuidas lapse kõrvalt igapäevatoimetustega hakkama saada ning millistes ajaaukudel oma enda asju teha/planeerida. Üldiselt ajastan täna kõik töökohustused lapse uneaegadele või enda hommikutundidele.

Millised on tänapäeval võimalused lapsehoolduspuhkusel olles ja hiljem lapse kõrvalt tööd teha?

Nagu juba mainitud sai, siis kasvas peres ka juba suurem laps, kelle kõrvalt ma samuti aastaid tagasi projektipõhiselt tööd tegin. Ka sel korral teadsin ette, et soovin ennast lapsehoolduspuhkuse ajal tegusana hoida ning oma mõtteid nn. värskendada ka muude ülesannetega. Seetõttu ka sel korral lapsehoolduspuhkusele jäädes mainisin mitmetele tuttavatele, et kui ka teine laps võimaldab mul natukenegi tööd teha, siis hea meelega hoian tööturul ja pakkumistel silma peal. Juba paar kuud peale lapsehoolduspuhkusele jäädes küsis mu endine kolleeg, kas sooviksin projektipõhiselt tema jaoks tööd teha. Ilma pika mõtlemiseta andsin ka nõusoleku. Vastavalt seadusandlusele ei tohtinud ma lapsehoolduspuhkusel olles töötasu saada, mistõttu asutasin oma ettevõtte, mille alt projektipõhiselt arveid esitasin/esitan. Võtan seda täna kui võimalust koguda endale säästupuhvrit, et vajadusel pikendada lapsega kodus olemise aega. Samuti ei pruugi lastehoiuga harjutamise perioodil koheselt täiskohaga tööle minna.

Kas jälgisid aktiivselt ka seda, mis üldiselt tööturul toimub?

Esimene tööpakkumine jõudis minuni suhteliselt kiirelt, seega ei jõudnud ma isegi tööturul pakutavaga ennast kurssi viia. Küll aga, algselt kokku lepitud projektipõhine töö lõppes ca pool aastat hiljem ära ning siis hakkasin tõepoolest vaatama Facebooki freelancer gruppides ringi, et ehk on kuskil taaskord projektipõhist tööd pakkuda. Atraktiivseid pakkumisi tol hetkel ei leidnud kuid pikalt ei pidanudki ringi vaatama, sest mõned nädalad hiljem tuli juba järgmise töötuttava kaudu uus pakkumine.

Kui tähtis on pereliikmete toetus lapse kõrvalt tööturul tegutsedes?

Täna teen taas teenusepõhist tööd ühele kindlale ettevõttele poole kohaga ning mõned korrad nädalas on vajalikud ka näost näkku koosolekud, mistõttu on pereliikme toetus väga oluline, just seetõttu, et pereliige saab sel ajal last hoida. Samuti kasutan töötegemiseks just argipäevade hommikupoolikuid, kui pea on kõige värskem. Sel ajal teeb mees hommikutoimetusi lastega ise. Harva teen tööd õhtuti, sest ei soovi, et n-ö pere ühine aeg läheks töö nahka. Kui on tõepoolest mõni väga kiireloomuline asi, siis mees taaskord toimetab ise lastega. Tähtsaks pean ka toetust mitte ainult abistamisega, vaid ka heade kiidusõnadega. Kui ikka kiidetakse, et olen tubli ja jõuan päeva jooksul kõikide lapsega seotud toimetuste kõrvalt ka tööpanuse anda, siis annab see veel rohkem jõudu, energiat ja püüdlemist eesmärkide poole juurde.

Kas tunned, et oled vajanud ka täiendkoolitusi või värskendust oma teadmistele?

Hetkel ei pea täiendkoolitusi niivõrd oluliseks, sest kõike lihtsalt ei jõua. Küll aga, tööturul „olemine“ ja ennast tegusana hoidmine on juba minu jaoks pidev enda koolitamine. See annab mulle enesekindlust juurde kui peaksin üks hetk naasema tagasi lapsehoolduspuhkuselt endise tööandja juurde. Töötades turundusmaastikul näen igapäevaselt kuidas see valdkond pidevalt areneb ja muutub, seega leian, et täna saan hoida ennast kõige muutuvaga kursis, et ei tekiks enda oskustes kõhklust ja teadmistes tühimikku sisse.

Mida võiks tööandja lapsehoolduspuhkusele minevale töötajale kindlasti võimaldada?

Olen kuulnud, et mitmed tuttavad on saanud edasi töötada projektipõhiselt ka enda lepingulise tööandja juures. Leian, et see on väga hea lahendus mõlemale osapoolele. Lapsehoolduspuhkusel olev inimene saab tunda end vajalikuna ka mujal kui ainult kodus lapsele. Samuti ei tunne tööandja, et lapsehoolduspuhusel olev töötaja oleks justkui mitmeteks aastateks ära kadunud. Tööandja võiks võimaldada lapsehoolduspuhkusel olevale töötajale ka meeskondlike ühisüritusel osalemist, et ei tuntaks end kõrvalejäetuna ja antakse võimalust olla osa meeskonnast. Samuti võiksid tööandja poolt tulenevad toetused ja soodustused kehtima jääda ka lapsehoolduspuhkuse ajaperioodi jooksul, sest palganumber on ju sama, mis enne lapsehoolduspuhkusele jäämist.

Kui ka sinul on Triinuga sarnane kogemus või mõtled lapsehoolduspuhkusel või selle järgselt töötamisele, siis vaata SIIT, mida sellises olukorras teha. Sirvi CV.ee tööpakkumisi ja vaata nõuandeid lapsehoolduspuhkuselt edukaks naasmiseks.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top