fbpx
CV.ee tööelublogi

Töötajate rahatarkus ja tööandja mõju selle arendamisele

Rahatark töötaja – väljakutse või eesmärk?

Paljude personalijuhtide suur väljakutse on töötajate rahatarkus ja selle arendamine. Kuigi töötaja töötasu võib olla oma valdkonnas täiesti konkurentsivõimeline, on pudelikaelaks raha targalt kasutamise oskus, mida on tööandjal keeruline mõjutada. Kas rahatark töötaja on tööandja jaoks väljakutse või eesmärk? Vaatame lähemalt, kuidas saab tööandja kaasa aidata töötajate rahatarkuse arendamisele.

Korralda seminare

Töötajate tähelepanu saab rahatargemale käitumisele juhtida näiteks läbi temaatiliste seminaride korraldamise, kutsudes ettevõttesse eksperdi, kes jagab teadmisi ja praktilisi näpunäiteid. Valik on lai ja sõltub sellest, millistele aspektidele soovitakse keskenduda ja kui suur on töötajate rahatarkus. Oluline on aga mõista, et rahatarkuses ei ole olulised üksnes teadmised, vaid ka suhtumine ja teadmiste rakendamine igapäevaelus. Seetõttu ei pruugi vaid üksikutest loengutest olla palju kasu.

Loo rahaklubi töögrupp

Oodatud muutuse võiks tuua ekspertide seminaride kombineerimine ettevõtte või osakonna „rahaklubiga“. Sellise klubi regulaarsed kokkusaamised, kasvõi ühise lõuna vormis, aitavad hoida motivatsiooni üleval ning panevad pingutama vahepealsel ajal – kui endale on lihtne öelda, et küll homme teen, siis teistele antud lubadus toob mängu sotsiaalse vastutuse.

Pööra tähelepanu kogumisele

Tööandja võiks pöörata tähelepanu ka pikemaajalisele kogumisele, eriti juhul, kui töötaja ei saa või ei soovi täismahus töötada. Selles kontekstis on pensionisambad hea ja lihtne lahendus, mida saab automatiseerida ning vajadusel aastas korra üle vaadata. Pensionikogumine, erinevate pensionisammaste valik ja raha kogumine pensionisüsteemi on tähtsad teemad kõigile täiskasvanutele. Sotsiaalkindlustusameti pensioninõustamise teenus on abiks tööandjatele selles osas.

Rahaasjade jälgimisplatvorm

Veel ühe võimalusena motivatsioonipaketti täiendada on pakkuda rahaasjade jälgimisplatvormi MyFinancier põhipaketti kõikidele töötajatele. Tegu on täisautomaatse kulude-tulude kaardistamise platvormiga, mis vajabvaid kodupangaga sidumist. Liitumiseks tuleb sellega kaasa ka igakuine rahatarkuse veebiseminar, mida korraldab MyFinancieri tegevjuht Kadri Mäsak, kellel on rahaasjade juhtimise ja finantsnõu jagamise kogemust juba 15 aastat.

Küsi tagasisidet

Iga tööandja tunneb oma töötajaid kõige paremini, kuid kasu võib olla ka küsimisest, millised teemad on inimestele segased. Nii saab pakkuda just oma kollektiivile kõige õigemat viisi, kuidas korraga parandada kõigi rahalist seisukorda, rahulolu oma tööandjaga ja vähendada stressitaset.

Kas liiga rahatark töötaja läheb ära?

Korras rahaasjadega töötaja on see, kellel on selge ülevaade oma rahade liikumistest, puuduvad kõrgete intressidega laenud, kellel on olemas meelerahufond ja igakuised investeeringud veel lisaks pensionisammastele. Selline töötaja ei tule tööle seetõttu, et tal on vaja lapsed ja iseend toita ja katta ning eluasemelaen tasuda, vaid siis muutub järjest olulisemaks väärtus, mida ta oma tööga loob. Kui see teda kõnetab, on kõik hästi, ning võiks öelda, et missioonitundega töötaja otsib juba vaikimisi võimalusi, kuidas teha oma tööd paremini.

Milline tööandja ei tunneks uhkust töötajate üle, kes teevad tööd peamiselt selle sisu pärast, mitte vaid rahateenimise eesmärgil! See aspekt omakorda nügib inimesi õigetele kohtadele suunama ka personalitöötaja ning seeläbi on loodud suurepärased eeldused, et kogu ettevõtte tootlikkus kasvab ja inimesed on õnnelikumad.

Artikli autor Liisi Kirch on finantsvaba investor ja raamatute “Minimalism” ning ”Minu Finantsplaneerija” autor. Lisaks töötab ta ka rahatarkuse koordinaatori ametikohal Rahandusministeeriumis.

Liisi Kirch - Töötajate rahatarkus ja tööandja mõju selle arendmaisele

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top