fbpx
CV.ee tööelublogi

Värbajate soovitused tööotsijatele

Värbajate soovitused tööotsijatele

Oled uue töö otsingutel, aga praegune tööturu seis tekitab segadust ja tõstatab küsimused, kuidas endale ikkagi see uus töö skoorida? 
Viimases CV.ee Tööelublogi podcastis käisid tööotsijatele soovitusi jagamas meie tublid värbamisspetsialistid Kaire Kleesment ja Helena Alas. Jagame sulle #24 episoodis välja toodud soovitusi, et aidata kaasa sinu tööotsingutele.

Soovitused CV koostamisel

  • Pane tähele, millised oskused, kogemused, tugevused on tööandjal välja toodud töökuulutuses ning proovi neid välja tuua ka enda CV-s. Ehk siis personaliseeri oma CV-d vastavalt tööpakkumisele. See küll ei tähenda, et sul peab olema 10 erinevat CV-d, vaid enne kandideerimist tasuks olemasolev CV üle vaadata ning korrigeerida seda vastavalt töökuulutsele. Näiteks, kandideerides turundusspetsialistiks pole CV-s oluline välja tuua 10 aasta tagust kogemust suvekohvikus. Tähtis on, et sinu CV-s väljatoodud kogemused/oskused on kooskõlas nõutavatega.
  • Ametinimetus CV-s on mitmeti mõistetav
    Projektijuhil ja projektijuhil võib olla väga suur erinevus erinevates ettevõtetes. Kindlasti täpsusta CV-s, mis olid sinu ametikoha ülesanded, saavutused, kogemused, et värbajal tekiks parem ülevaade sinust ja sinu võimekusest.
  • Haridusest ei saa üle ega ümber. Lisa CV-sse enda kõige kõrgem haridustase.
    Näiteks, kui sul on olemas keskharidus, siis märgi see CV-sse. Põhiharidust pole vaja eraldi välja tuua, kuna keskharidus poleks selleta võimalik olnudki 😉
    Küll aga, kui sul on erinevad haridused (rakenduslik kõrgharidus, kutseharidus, magistrikraad), siis need tasuks eraldi välja tuua, kui need on uue ametikohaga kuidagi seotud.
  • Kas on vajalik välja tuua 10 erinevat läbitud koolitust CV-s?
    Jällegi, vali välja soovitud ametikohaga seotud koolitused ja lisa need oma CV-sse. Lisades dokumenti kõik läbitud koolitused, muutub su CV liiga pikaks ning tekitab infomüra.
  • Milliseid oskusi kirjeldada CV-s?
    Oleme varasemalt rääkinud pehmetes ja konkreetsetest oskustest (soft and hard skills). Täna rõhutavad meie värbajad, et oluline on enne välja tuua konkreetsed/tehnilised oskused kui pehmed. Pehmed oskused võid välja tuua näiteks motivatsioonikirjas.
  • Kas pilt CV-s on vajalik?
    Pildi lisamine on tööandjatele ikkagi oluline, annab emotsiooni endaga edasi. 
    Pilt peaks ikkagi olema viisakas, konkreetne ja kuvama ainult sind. Peopilte ja lemmikuloomaga sõbrapildid jäta mõneks teiseks korraks.
  • Hinda oma keeleoskust kriitiliselt
    Kui töökoht nõuab erinevate keelte oskust, siis tasuks ikkagi ausalt seda CV-s ka kuvada.
  • Kas soovitajad annavad väärtust CV-le?
    Sinu eelneva/praeguse töökoha ülemus või kolleeg soovitajana annab kindlasti väärtust. Nii saab värbaja sisendit inimeselt, kes on sind näinud erinevates tööga seotud situatsioonides ja teab sinu tugevusi.
    Nüüd, kas soovitaja lisamine CV-sse on kohustuslik? Ei ole. Tihti esimeses värbamisvoorus pole soovitaja väljatoomine vajalik. Soovitajate kontakte võib vaja minna lõppvoorus, kus on juba selgeks tehtud, et kandidaat on sobilik antud ametikohale. 
  • Ära disainiga üle pinguta! 
    Ilusa disaini ja keeruka vormistuse taha võib kõige olulisem info minna kaduma, mis on tegelikult võti uue töökoha võitmiseks. CV-d vormistades hoia fookus enda kogemustel, oskustel ja teadmistel.
    Väga lihtne ja mugav on luua oma CV tööportaali keskkonda, nii on su kandideerimismaterjalid ka tööandjatele/värbajatele kättesaadavad ja uus töö võib niisama sülle kukkuda.

Soovitused motivatsioonikirja kirjutamiseks

  • Siiras motivatsioonikiri näitab sinu pühendumust
  • Kas kirja pikkus näitab motivatsiooni? Värbajad lükkavad selle väite ümber. Mida pikem motivatsioonikiri, seda ebapersonaalsem see kipub olema. Konkreetsus on oluline!
  • Too motivatsioonikirjas välja seos tulevase tööandjaga. Võid ka välja tuua, milliseid oma oskusi, teadmisi või kogemusi kasutaksid mõne nende teenuse/toote vms arendamise jaoks. Seoseid luues näitad oma pühendumust ning siirast soovi selles ettevõttes tegutseda.

Tööotsija meelespea värbajatelt

  • Süvene töökuultuse sisusse ja proovi mõista, kas sul on vajalikud oskused, teadmised, kogemused olemas antud ametikohaks. 
    Kui uue ametikoha põhiliseks suhtluskeeleks on soome keel, aga sina soome keelt ei oska, siis ei peaks sa kandideerima antud töökohale.
  • Aktiveeri tööpakkumiste teavitused tööportaalis ja lase huvitavatel tööpakkumistel ise sinuni tulla. Hea nipp, kuidas aeg-ajalt olla kursis pakkumistega! Aktiveeri tööpakkumiste teavitused siin.
  • Ära oota kandideerimiseks viimast päeva!
    See ei pruugi sulle kasuks tulla, kui oled viimane kandidaat. On suurem oht põnevast tööpakkumisest ilma jääda hiljem kandideerides kui varem, sest osade värbamisprotsesside puhul leitakse õige kandidaat väga varajases faasis ning seetõttu lõpetatakse ka värbamine varem ära.
  • Mäleta, kuhu sa kandideerisid!
    Tihti on värbajate esimene küsimus ,,miks sa kandideerisid?’’, et mõista sinu motivatsiooni. Kui sul ei ole isegi meeles, kuhu või miks kandideerisid, siis tõenäosus endale antud töökoht skoorida on juba väiksem.
  • Kui tööintervjuule minna ei saa, siis kindlasti anna sellest märku!
    Kui oled jätnud mõnele tööintervjuule minemata ilma teatamata, siis jätab see sulle justkui märgi külge. Värbajad näevad seda ning järgmisele tööandjale ei julge sind võib-olla ka soovitada seetõttu. 

Kui soovid täispikka videot vaadata/kuulata värbajatega, siis vaata see järele siin.
Uuenda oma CV-d siin.

Soovime sulle edu tööotsingutes ning hoiame sulle pöidlaid! 💙
Vaata põnevaid tööpakkumisi ikka CV.ee-st!

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top