fbpx
CV.ee tööelublogi

Eriti nõme töökogemuslugu #2 – Mis ajast on puhkusel töötamine okei?

Eriti nõme töökogemuslugu #2 - Mis ajast puhkusel töötamine okei?

Tööturul on palju teemasid, mis tihti lükatakse vaiba alla, et mitte ebamugavale teemale tähelepanu anda. Meie nii ei arva ja on aeg päevavalgust anda murekohtadele, mis vajaksid muutust. Toome sinuni teise eriti nõmeda tööloo, mis räägib, kuidas puhkusel töötamine mõjutas Toomast.

,,Oli puhkuse esimene päev ja teadsin, et saan südamerahus oma 3 nädalast puhkust nautida, sest kõik tööasjad olid tehtud, kolleege teavitatud poolikutest tehingutest  ja ka üldteavitus välja saadetud. 
Paar päeva pärast puhkuse algust hakkasin saama kolleegidelt tööalaseid küsimusi. Andsin viisakalt teada, et olen puhkusel ja tööasjadega ei tegele.  Ka järgnevatel päevadel tilkus paar küsimust päevas mu sõnumitesse. Kui oli lihtsam küsimusi, siis andsin vastuse, aga üldjoontes proovisin olla konkreetne, et olen puhkusel ja palun mind mitte segada. 
Esimene puhkuse nädal oli läbi saanud ja ma polnud veel ühtegi päeva saanud veeta nii, et poleks pidanud tööle mõtlema. See pole normaalne ju? Aga see oli alles jäämäe tipp. Poole puhkuse pealt helistas ülemus mulle ja noomitus on veel viisakas öelda selle kohta, milline see kõne oli. Tema arust puhkuse ajal väikestele küsimustele reageerimine on normaalne ja töö ongi meie elu.  
Mina nii ei arva ja saatsin ta viisakalt sinna samusesse ning palusin mind puhkuse ajal rohkem mitte tüüdata. Tagasi Eesti jõudes proovisime veel antud teemal vestelda, aga seda kohtumist võib võrrelda nagu seinaga rääkimisega. Ülemuse arvates olin mina valesti käitunud ja arvamus minust kardinaalselt muutunud. Mina sellises kohas pole nõus töötama.”

Puhkus peaks olema aeg, mil saad lõõgastuda, taastuda ja laadida end uuteks väljakutseteks. Siin on mõned praktilised nõuanded, kui sul võib tulla puhkusel töötamine ette ja tahaksid seda igal juhul vältida.

Mida teha?

Ettevalmistus on võti

  • Enne puhkusele minekut lõpeta pooleliolevad ülesanded ja teavita kolleege nende seisust.
  • Anna kolleegidele teada, kes tegeleb sinu ülesannetega sinu äraoleku ajal.
  • Seadista automaatvastaja, kus on kirjas, millal oled tagasi ja kes saab sind asendada kiireloomulistes küsimustes.

Sea selged piirid ja ole konkreetne kommunikatsioonis

  • Ole kindel ja selge oma sõnumis: „Olen puhkusel alates [kuupäev] kuni [kuupäev]. Palun pöörduge [kolleegi nimi] poole kiireloomulistes küsimustes.”
  • Korda seda sõnumit igas meilis, kus võiksid olla inimesed, kellele on vajalik sinu puudumise info: „Olen puhkusel ja palun pöörduge [kolleegi nimi] poole, kes tegeleb praegu minu ülesannetega.”

Suhtle selgelt ja viisakalt

  • Kui siiski puhkus ajal võetakse sinuga ühendust, siis vasta viisakalt aga konkreetselt, et oled puhkusel ja küsimustega pöörduda kolleegi poole.
  • Ära lase endale peale suruda tööülesandeid, mis vabalt võiksid olla ootel kuni sinu puhkuselt naasmiseni.

Ära kõhkle piire seades

  • Kui kolleegid või ülemus ei järgi sinu seatud piire ja jätkavad sind tööasjadesse segamisega, siis ole järjekindel. Sul on õigus puhkusele!
  • Võid korrata oma teadet puhkuse ajal mittesegamise kohta ja vajadusel juhtida tähelepanu sellele, kuidas see mõjutab sinu võimet puhata ja taastuda.

Ole valmis karmimateks vestlusteks

  • Selgita rahulikult aga enesekindlalt, miks on puhkusel töötamine pole okei, miks puhkuseaeg oluline ja kuidas see mõjutab sinu töövõimet ja heaolu.
  • Kui vestlus ei anna tulemusi, kaalu, kas see töökoht on pikaajaliselt sobiv kui seal ei austata töötajate õigust puhata.

Otsusta, mis on sinu jaoks oluline

  • Meil kõigil on õigus segamatule puhkusele. Kui sinu ettevõttes seda ei austata, siis tasub mõelda, kas sa oleksid valmis ka iga järgnev puhkus samas olukorras olema. Pikas perspektiivis see tervislik pole ning meie soovitaksime töökoha vahetust.
  • Otsi tuge kolleegidelt või ametühingult, kes saaksid sulle antud olukorras toeks olla.

Töö ja puhkuse tasakaal on hädavajalik iga töötaja heaoluks ja produktiivsuseks. Selged piirid, ettevalmistus ja järjekindel suhtlemine aitavad kaitsta sind puhkusel töötamise eest. Kui kolleegid või ülemus ei austa neid piire, võib olla vajalik pidada tõsine vestlus või kaaluda alternatiive. Lõpuks on oluline meeles pidada, et puhkuseaeg on sinu aeg taastumiseks ja lõõgastumiseks, mis aitab sul olla produktiivsem ja rahulolevam töötaja. Astu sellest jamast välja ja otsi sind õiglaselt kohtlev töökoht CV.ee tööportaalist.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top