fbpx

Eriti nõme töökogemuslugu #4 – Läbipõlemine pole naljaasi!

Eriti nõme töökogemuslugu #4 – Läbipõlemine pole naljaasi!

Läbipõlemine ja tööstress on kahjuks tööturul aina rohkem ja rohkem esilekerkiv. On juhtumeid, kus antud välljendeid kasutatakse lihtsamalt ära oma olukorra või emotsiooni võimendamiseks, aga päeva lõpuks on siiski väga palju töötajaid, kes kannatavad tööstressi all või on oma ametikohal täiesti läbipõlenud ja see pole kindlasti terve tööelu. Täpselt sellest ka neljandas ERITI NÕMEDAS tööloos räägime ja seekord jutustab meile oma nõmedast kogemusest Margus.

Marguse lugu:

,, Olen väga pühendunud oma tööle, ma naudin seda, mida teen. Jutud läbipõlemisest ja tööstressist tundus minu jaoks märk nõrgast inimesest. Ettevõte kus töötasin hakkas ühel perioodil väga kiirelt kasvama ja seetõttu ka minu töömaht suurenes. Aina rohkem projekte tuli peale ja tähtajad olid üksteise kukil ootel. Leidsin end tihti tegemas ületunde õhtuti ja ka nädalavahetuseti, et asjad õigeks ajaks valmis saada. Jõuludel lükkasin perega õhtusööki isegi edasi, kuna minu tegemata tööst sõltus palju. 
Kinnitasin endale pidevalt, et see lühike on periood, kui pean veidi rohkem oma aega panustama.  
Muidugi see lühike periood venis kuude pikkuseks  ja mulle omane optimistlik eluhoiak oli asendunud tülpinud ja ülbe iseloomuga. Mul polnud jaksu inimestega suhelda ja varasemalt kirena võtnud töökohta suhtusin nüüd ükskõikselt ja mentaliteediga – peaasi, et saaks järgmise ülesande kaelast ära. Ma ei suutnud hommikuti isegi voodist end enam püsti ajada, sest teadsin, et raske nädal või päev oli ees. 
Tundsin tõesti, et kurnatus on minust võitu saanud, aga ei tahtnud ka ülemusele kurtma minna, et tunduda nõrgana või endale piinlikust tekitada. Ma ju olen mees ja tean, et olen oma töös hea. Ja ma peaks tunnistama nüüd, et ei saa hakkama? ”

Tuleb tuttav olukord ette?

Abi küsida pole piinlik ega näita sinu nõrkust

Kui tunned, et oled sarnases olukorras, siis tea, et sa ei ole üksi. Paljud pühendunud töötajad satuvad läbipõlemise ja kurnatuse ohvriks. Siin on mõned nõuanded, kuidas sellises olukorras tegutseda:

  1. Ära suru oma emotsioone alla, luba endal tunda neid – kurnatust, ülekoormust jne. Kui tunnistad endale neid emotsioone, siis on sul juba lihtsam olukorraga tegelda ja mõelda, kuidas nendega tegeleda. See ei tähenda, et sa oled nõrk või ebaõnnestunud.
  2. Räägi ülemusega! Ära karda oma ülemusele rääkida, mida sa tunned. Paljud juhid ei pruugi olla teadlikud, kui keegi on ülekoormatud, ja on valmis leidma lahendusi.
  3. Sea piirid. Õpi ütlema “ei” ja sea endale piirid. See võib tähendada, et sa ei võta uusi projekte vastu või määrad endale kindlad tööajad.
  4. Hoolitse enda eest. Leia aega enda jaoks. See võib tähendada lühikesi pause tööpäeva jooksul, regulaarset treeningut või hobidega tegelemist.
  5. Otsi professionaalset abi. Kui tunned, et kurnatus hakkab sinu elu tõsiselt mõjutama, ära karda otsida abi professionaalilt, nagu terapeut või nõustaja.
  6. Suhtle kolleegidega. Sageli võivad kolleegid pakkuda toetust ja mõistmist. Võib-olla on ka nemad sarnases olukorras ja saate üksteist aidata.

Läbipõlemine on tõsine teema ja sellega tuleb tegeleda. Abi küsida pole piinlik ja see ei näita sinu nõrkust. See näitab, et sa hoolid oma tervisest ja heaolust ning tahad oma töös parim olla.

Kuidas ennetada läbipõlemist?

Lisaks sellele, et osata kriisisituatsioonis õigesti käituda, on oluline mõelda ka ennetusele. Siin on mõned praktilised sammud, mida saad teha, et ennetada läbipõlemist:

  • Planeeri ja prioritiseeri: Tee endale selgeks, millised ülesanded on kõige olulisemad ja keskendu nendele.
  • Kasuta ajaplaneerimise vahendeid: Kalendrid ja ülesannete nimekirjad aitavad hoida järge ja vähendada ülekoormuse tunnet.
  • Võta regulaarselt puhkust: Isegi lühikesed pausid päeva jooksul võivad aidata taastuda.
  • Tegele stressi maandamise tehnikatega: Meditatsioon, jooga ja sügava hingamise harjutused võivad olla väga kasulikud.

Töö võib olla suur osa meie elust, kuid see ei tohiks olla meie tervise arvelt. Läbipõlemine ei ole midagi, mida peaksime ignoreerima või häbenema. Ole teadlik oma piiridest ja hoolitse enda eest. Tööstressi ja läbipõlemise ennetamine ja nendega tegelemine on oluline osa tervislikust ja tasakaalustatud elust.

Tegutse nii, et sinu töö und ei mõjutaks ja otsi töökoht, kus tööstress ja läbipõlemine ei tule ette! Vaata tööpakkumisi ikka CV.ee tööportaalist. 💙

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top