fbpx

Eriti nõme töökogemuslugu #5 – Kas paindlik tööaeg on siis okei või ei?!?

Eriti nõme töökogemuslugu #5 - Kas paindlik tööaeg on siis okei või ei?!?

Tänapäeval, kui tehnoloogia lubab töötada kõikjal ja igal ajal, on paindlik tööaeg ja kaugtöövõimalus paljude jaoks mitte ainult luksus, vaid ka hädavajalik baashügieen tööl. Eriti kehtib see nende puhul, kellel on keerukam pere- või elukorraldus, mis eeldab paindlikkust. Kujuta ette olukorda, kus lõpuks leiad töökoha, kus lubatakse paindlikku tööaega ja võimalust kodust töötada, aga pärast tööle asumist muutuvad need lubadused lihtsalt tühjaks jutuks. Mida teha, kui reaalsus ei vasta ootustele? Täpselt sellest ka viiendas ERITI NÕMEDAS tööloos räägime ja seekord jutustab meile oma nõmedast kogemusest Anneli.

Anneli lugu:

,,Otsisin endale uut töö ning üks väga kindel kriteerium uue töö puhul pidi olema võimalus kodust töötada ja seda võimalikult paindlikult. Kuna elan linnast eemal ning mul on kaks väikest last, siis natuke keeruline iga päev kontoris käia tööl. Valisin välja tööpakkumised, mille kuulutustes oli selgelt kirjas paindlik tööaeg ja kaugtöövõimalus ning nendega liikusin ka edasi. Lõpuks sain ka tööle ja tööandjaga tegime alguses kokkuleppe, et 2 korda nädalas on okei kontoris käia. Ja nii alustasingi uuel kohal!
Olin ettevõttes töötanud juba kuu aega, kui hakkasin ülemuselt saama kommentaare, et võiksin proovida ka kolmanda päeva kontoris käia või siis teha rohkem kliendi kohtumisi päriselt, mitte läbi veebi. Ajapikku hakkasin selliseid kommentaare saama nädalas korra vähemalt. Alguses proovisin vastu tulla ja anda endast rohkem kui lubasin, aga alati polnud see võimalik. Üks esmaspäev sain oma meilboksi kutse 1-1le vestluseks. Agendat juurde polnud märgitud. Küsisin ka tööandjalt, et mis koosolekukutse ta mulle saatnud oli ja ta vastas sellele, et räägime lihtsalt kuidas mul läinud. Mõtlesin, et tavaline arenguvestlus või tagasisidestamine. Küll aga oli asi tavalisest vestlusest väga kaugel. Sain korraliku peapesu, kuidas mina tema käske kuulda ei võta ja tegutsen nii kuidas ise soovin. Ma pole end kunagi nii ebamugavalt tundnud kui selle 15 minuti jooksul. Varasemalt kokkulepitu ei tähendanud tööandjale midagi. Miks on vaja töökuulutusel ja kokkulepetes välja tuua üht ja päriselt selle järgi ei tegutseta? Otsusta ära, kas paindlik tööaeg on okei või ei!

Oled olnud saranses nõmedas olukorras?

Mida soovitame meie sul sarnases olukorras teha?

1. Seisa oma õiguste eest

Esiteks, kui sulle on töövestlusel ja lepingus midagi lubatud, siis on oluline, et need kokkulepped ka tegelikult kehtiksid. Juhul kui sinu tööandja hakkab ootamatult tegema muutusi, mis pole kooskõlas esialgsete kokkulepetega, peaksid võtma ette tõsise vestluse. Räägi avatult, miks need kokkulepped olid sinu jaoks olulised ja kuidas nende muutmine sinu elu ja töövõimet mõjutavad.

2. Ole selge ja konkreetne

Kui oled oma muresid tööandjale väljendanud, siis too välja selged näited ja lahendused. Näiteks, kui ülemus nõuab rohkem kontoris olemist, selgita, kuidas sinu tööülesandeid on võimalik sama efektiivselt või isegi paremini kodust täita. Ole valmis kompromissideks, aga ära luba tööandjal täielikult ära unustada algseid kokkuleppeid.

3. Küsi selgitusi, miks paindlik tööaeg pole okei

Kui tööandja üritab teha muudatusi, siis palu tal selgitada, miks need vajalikud on. Samuti on hea praktika panna kõik olulised kokkulepped kirjalikult kirja. Kui toimub suuline kokkulepe, siis kindlasti kinnita see meili teel, et hiljem oleks vajadusel tõendeid. See aitab vältida olukordi, kus ülemus hiljem ütleb, et midagi polnud kunagi kokkulepitud.

4. Võta vastutust ja otsi lahendusi

Kui olukord ei parane või muutub talumatuks, võib olla mõistlik kaaluda teisi töövõimalusi. Tänapäeval on kaugtöö muutumas normiks ja tööandjaid, kes tõesti väärtustavad töötaja paindlikkust, leidub üha rohkem. Kui tunnete, et teie vajadusi ei hinnata, siis võib olla aeg liikuda edasi tööle, mis vastab paremini teie ootustele ja elustiilile.

5. Lõpetuseks: ära lepi vähemaga

Mida on sellest loost õppida? Kui sulle on midagi lubatud, siis ära karda seista nende eest. Paindlik tööaeg ja kodust töötamise võimalus pole privileegid, vaid töökorraldus, mis peaks olema teostatav ja austatav, eriti kui see on varasemalt kokku lepitud. Kui tööandja ei suuda neid tingimusi täita, siis ei ole tegemist mitte töötaja süüga, vaid tööandja vastutusega.

Ära lase end lõksu tõmmata töökuulutuste ja lubaduste poolt, mis hiljem reaalsuseks ei osutu. Seisa oma õiguste eest, räägi oma vajadustest avatult ja otsi lahendusi, mis tagavad sulle töö- ja eraelu tasakaalu. Kui oled rahulolematu, siis pea meeles, et alati on olemas tööandjaid, kes mõistavad ja hindavad sinu vajadusi. 💙

Töö on suur osa elust, aga see ei tohiks tulla sinu elu ja heaolu arvelt. Vaata parimaid tööpakkumisi ikka CV.ee tööportaalist.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top