fbpx

CV.ee tööturu monitooring: kolmandik eestlastest ei ole kursis oma partneri sissetulekuga

CV.ee tööturu monitooring: kolmandik eestlastest ei ole kursis oma partneri sissetulekuga

CV.ee poolt läbiviidud tööturu monitooring näitab, et palgateemad jäävad eestlaste jaoks sageli saladuseks. Uuringust selgub, et iga kolmas eestlane ei tea, kui palju tema elukaaslane või muu lähedane inimene teenib. See näitab, et palk jääb saladuseks isegi seal, kus peaks valitsema täielik usaldus, kuigi see ei tohiks nii olla, sest avatus palgateemadel on oluline nii töö- kui ka eraelus. 

“Rahast räägitakse küll üha rohkem, kuid uuring näitab, et meil on veel ruumi avatumaks ja usalduslikumaks suhtlemiseks,” sõnab CV.ee turundusjuht Karla Oder. “Peaksime liikuma selles suunas, et kõik tunneksid end mugavalt ja julgeksid rahast avatult rääkida, sest ainult avatud ja aus suhtlus aitab kaasa tervislikele finantssuhetele ja vähendab palgaga seotud pingeid.” 

Kuigi palgateemad puudutavad otseselt meie elukvaliteeti, eelistab kolmandik eestlasi neid arutelusid vältida. Palka käsitletakse endiselt väga isikliku ja tundliku teemana, mille avalikustamine võib tekitada ebamugavusi või viia ebaõiglaste hinnanguteni. Seetõttu jääb see teema nii mõnelgi korral suletud uste taha ka pereringis. 

Ettevõtete saladuseloor palgateabe ümber 

Uuring toob esile ka ettevõtete ettevaatliku käitumise palgateemadel. Selgub, et pea pooled Eesti tööandjatest eelistavad hoida töötajate palgateavet konfidentsiaalsena, mis loob olukorra, kus töötajate ootused avatusele ja läbipaistvusele võivad jääda täitmata: 

  • 62.4% ettevõtetest ei avalikusta ettevõtte-siseselt töötajate palkasid, viidates palgateabe tundlikkusele ja vajadusele käsitleda seda individuaalselt  
  • 48.6% tööandjatest usub, et palgateave tuleks hoida konfidentsiaalsena, kuna palk sõltub töötaja kogemusest ja panusest  
  • 44.9% ettevõtetest ei avalda palganumbreid ka töökuulutustel, jättes palgaläbirääkimised kandidaadiga isiklikuks aruteluks. 

Üle poole töötajatest on olukorras, kus palgast avalikult rääkimise osas pole tööandjaga selget kokkulepet saavutatud. Samas on märkimisväärne hulk tööandjaid, kes on selgelt keelanud palga avalikustamise või soovitanud seda mitte teha. Osadel juhtudel toob palgast rääkimine kaasa ka tööandja kriitikat või noomitusi. 

Uuringu viis läbi Alma Career Estonia OÜ (CV.ee) – pikaajaliste kogemustega värbamispartner, kes pakub laia portfelli tööandjatele ja tööotsijatele suunatud teenuseid ja erilahendusi. 

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top