fbpx

Kas palgaootus tuleks lisada CV-sse?

Kas palgaootus tuleks lisada CV-sse?

Palgaootus on oluline teema nii tööandjale kui ka tööotsijale. Tihti jääb aga küsimus, kas peaksin oma palgaootuse kohe CV-sse lisama või on parem sellest rääkida hiljem tööintervjuul? Sellele küsimusele ei ole ühtset vastust, sest see võib palju sõltuda töövaldkonnast ja muidugi sinu enda isiklikust eelistusest. Et sul oleks seda otsust lihtsam teha, kas lisada palgaootus CV-sse või ei, siis siin on mõned plussid ja miinused, mis aitavad otsustada, kas seda tasuks teha.

Palgaootuse lisamise plussid

Aja kokkuhoid – Kui lisad palgaootuse oma CV-sse, aitab see mõlemal osapoolel kiiresti aru saada, kas teie ootused on samad. See võib aidata säästa aega, kui selgub, et sinu palgaootus ei sobi tööandja pakutavaga.

Selguse loomine – Palgaootusest varakult rääkimine loob kindlasti sinu ja tööandja vahel selguse, pole mingit keerutamist. Kui tööandja teab juba algusest, milline on sinu palgaootus, saab tema teha selle põhjal järgmiseid otsuseid.

Läbirääkimisteks ruumi jätmine – Palgaootuse lisamine CV-sse võimaldab sul kohe algusest peale näidata, et tead oma väärtust. See loob tugeva positsiooni läbirääkimistel, kui tööandja tahab sinuga edasi liikuda.

Palgaootuse lisamise miinused

Liiga kõrged või madalad ootused – Kui sinu palgaootus on tööandja jaoks liiga kõrge, võib ta sind kohe välja arvata, isegi kui oled ideaalne kandidaat. Liiga madal palgaootus võib aga tähendada, et sa ei saa õiglast tasu tehtava töö eest.

Läbirääkimisvõimaluste piiramine – Palgaootuse varane väljatoomine võib piirata hilisemaid läbirääkimisi. Kui tööandja näeb sinu palganumbrit juba alguses, võib tal olla raske sellest hiljem kõrvale vaadata.

Palgaootuse põhjendamine – Kui lisad palgaootuse CV-sse, pead olema valmis seda põhjalikult selgitama. Tööandja võib küsida, kuidas sa oma ootusteni jõudsid ja millised kogemused õigustavad seda numbrit.

Millal palgaootust mainida?

Kui otsustad, et ei soovi palgaootust kohe CV-s välja tuua, on mitmeid muid hetki, kus see võib loomulikult teemaks tulla. Tihti tuuakse ametikoha palgainfo välja juba töökuulutuses. Enne kui oled kuskile kandideerimas, siis kindlasti vaata töökuulutuse info üle ning äkki on seal juba mingi palgavahemik välja toodud, mille alusel saad ka enda palgasoovi kohandada. Palgaküsimuse võid kindlasti esitada ka tööintervjuul või kui oled värbamisprotsessis saanud jõudnud järgmisesse vooru, kus läbirääkimised on muutunud tõsisemaks.

Oluline on olla paindlik ja hinnata iga tööpakkumist eraldi. Kui tööandja nõuab palgaootust juba esimeses faasis, tuleks see kindlasti välja tuua. Teistes olukordades võid oodata palgaküsimusega seni kuni on selge, millised on töökoha tingimused, kui keerukad ja mahukad on tööülesanded ning kas töö sulle üldse sobib.

Kuidas palgaootust formuleerida?

Kui otsustad lisada palgaootuse oma CV-sse, siis soovitame anda selleks vahemiku. Näiteks võid kirjutada: ,,Ootan palgavahemikku X–Y eurot kuus, sõltuvalt tööülesannetest ja lisahüvedest.” Selline lähenemine jätab ruumi läbirääkimisteks ja näitab, et oled paindlik.

Palgaootuse lisamine CV-sse sõltub suuresti olukorrast ja töövaldkonnast. Kui soovid anda tööandjale varakult aimu oma ootustest, võib see olla kasulik. Kui eelistad jätta läbirääkimisteks rohkem ruumi või pelgad, et võid ennast kohe välistada, siis on mõistlik palgaootust hoida hilisemateks etappideks. Tööotsijana on kõige olulisem teada oma väärtust ja olla valmis põhjendama oma ootusi olenemata sellest, millises etapis palgaküsimus tõuseb.

Kui soovid oma palgaootust selgelt väljendada ja tööandjatele lihtsasti kättesaadavaks teha, siis loo või uuenda oma CV CV.ee tööportaalis. Siin saad mugavalt lisada CV-sse oma palgaootuse ja hoida kõik sinu andmed ühes kohas!

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top