fbpx
CV.ee tööelublogi

Elada selleks, et töötada või töötada selleks, et elada – toome mängu 50% reegli!

Elada selleks, et töötada või töötada selleks, et elada – toome mängu 50% reegli!

Sotsiaalmeediakanali Instagram produktiivsuse ‘isa’ Joe Duncan jagas hiljaaegu arvamust, et inimene peaks 50% enda ajast pühendama tööväliselt enda kuvandi loomisele ja arendamisele. Reaalsusena sähvatab tööinimesel pähe aga teadmine, et pärast tööpäeva on teisigi toimetusi ees ning aega lisategevusteks ei ole kunagi kellelgi lahkesti välja jagada enda ööpäevast. Ent küsi endalt, kas Sa töötad igapäevaselt kõvasti selle nimel, et olla aasta pärast sama inimene – samade oskustega, samade nõrkuste ja tugevustega?

Meil kõigil on elu väljaspool tööaega, mis võiks sujuda nii, et ka sel ajal me inimestena areneme ja kasvame. Üks suurimaid vigu, mida aga inimene endale teha saab on paigalseis. Mida teha selleks, et 50% enda ajast oleksid Sa nii efektiivne, et lisaks töövälistele kohustustele oleksid ka püsivalt pidevas arengufaasis?

5 teadmist, mis aitavad Sul olla avatud arenguvõimalustele ka töövälisel ajal:

1. Sinu eluülesanne ei ole tuua raha sisse ning Sinu missioon ei ole elada selleks, et töötada. Pürgi karjääri ja töövaldkonna suunas, mis Sulle tõeliselt meeldib. Kui inimene naudib oma tööd, siis ei pruugi see tööna näidagi – see on ideaal.

Olles töökohal, mis meeli ei köida ja rõõmsaks ei tee, tasub endalt küsida: kas soovin elada selleks, et töötada või töötada selleks, et elada? Teine variant toob endaga kaasa teadmise, et ületöötamine ja seetõttu töökohal läbipõlemine on piir, mida vältida.

2. Pea meeles, et arendavad tegevused ei pea olema ebameeldivad ja leidma aset vaid töises atmosfääris. 

Leia endale lisa- või asendustegevusi: näiteks televiiorist igapäevaste uudiste kuulamise asemel võtta näppu kvaliteetlugemist või pühenda ühel kuul paar õhtupoolikut mõnele koolitusele, töötoale või seminarile – võit on igaljuhul suurem, kui sinna panustatud aeg ning need kogemused rikastavad Sind! Ei ole kahtlust, et eeltoodud kogemusi saab kajastada ka enda CV’s.

Kas see, mida Sa praegu teed, viib Sind sinna, kus soovid tulevikus olla?

3. Ei ole saladus, et nii tööturul kui ka väljaspool tööelu tuleb ennast pidevalt tõestada – konkurents on märksõna, mis puudutab mingil ajahetkel igaüht.

Mõeldes uutele karjääriteedele on Joe Duncani välja toodud 50% endale pühendatud ajast eriti märgilise väärtusega. Need tegevused, mida teed pärast tööpäeva võivad kujundada just Sinu tugevamaid trumpe – lisaväärtust andvaid tegevusi, milles Sa oled hea. 

4. Kasuta igat ajahetke mõistlikult. Miks näiteks varakult ärgata? Seeläbi jõuad päeva jooksul rohkem asju korda saata ning varem lõpetada nii tööga seonduvaid kui ka tööväliseid tegevusi.

Varase ärkamisega saab ka töö varem tehtud ning ülejäänud pool päeva on Sinu! Kingi endale varasema ärkamise teel võimalus veeta õhtusöök koos lähedastega ning tegele Sinule meeldivate hobidega.

5. Tasub mõelda sellele, kas soovid pöörata endale südamelähedased hobid tööks? Üha enam on muutumas trendiks töötamine vabakutselisena. 

Kasvavaks trendiks on just see, et enam ei soovita pühenduda 100%-selt vaid ühele tööandjale, mistõttu on piirid muutmas ähmasemaks ning võimalusi tegutsemaks vabakutselisena kerkib üha enam.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top