fbpx
CV.ee tööelublogi

5 nõuannet Hanni Niidaselt: „Lapsehoolduspuhkuselt tööle – mis on tööturul muutunud?“

5 nõuannet Hanni Niidaselt: „Lapsehoolduspuhkuselt tööle – mis on tööturul muutunud?“

Mida mõelda ja kuidas tegutseda, kui on jõudnud kätte aeg, et naasta lapsehoolduspuhkuselt tagasi tööle? Virtuaalmess „Karjääripäev“ raames jagas enda kogemust personali- ja turunduse juhtimise alal tegutsenud kolme lapse ema Hanni Niidas: “Olen seda tüüpi naine, kes on parem ema, kui ta tööl käib.”

CV.ee meeskond toob sinuni 5 nõuannet Hanni Niidaselt lapsehoolduspuhkuselt edukaks tööle naasmiseks.

Lapsed lasteaeda ja täistööpäev on sinu päralt

Viieaastaselt lapsehoolduspuhkuselt tööturulainetele naasnud Hanni on parasjagu tööotsingu etapis. Ent kolme lapse ema ei pelga juba tööotsingu perioodil teha iseseisvalt 8-tunniseid tööpäevi sel ajal, mil lapsed on lasteaias. „Kui lapsed on hommikul lasteaeda saadetud, siis alustan enese analüüsimisega, töö otsimisega, kandideerimisvideote ja enda kodulehekülje loomisega. Samuti motivatsioonikirjade ja CV-de loomine võtab aega – iga tegevus peab olema läbi mõtestatud.“ Hanni nendib, kui lapsed on lasteaiast tagasi, siis on ka õhtupoolik täis tohutut energiat. „Kõik on palju mõnusam ja meeldivam, kuna suudan ennast päevasel ajal realiseerida, tegutseda enesearengu nimel ning pühenduda õhtupoolikul täielikult perekonnale.“

Lapsehoolduspuhkuse etapi lõppemine

Nii turundus-, meedia- kui ka personalijuhina tegutsenud pereemal on tööle naasmise mõte  lakkamatult peas olnud. Ent kui koduste seinte vahel täitus 4 aastat, hakkas mõte tööle naasmisest intensiivistuma – pähe tekkisid küsimused „Kuidas ja kuhu edasi?“,  „Millised on minu arenguaspektid?“ ning „Kus ma soovin viie aasta pärast olla?“

Küsisime Hannilt hinnangut, mis on tema arvates viie aastaga tööturul muutunud. „Olles tööotsija kingades võin öelda, et konkurents tööturul on läinud tihedamaks, kui see varasemalt oli. Muutunud on ka see, kuidas Sa inimesena tööturule välja tuled – tööotsijatel on  tänasel päeval väga palju võimalusi, kuidas ennast presenteerida, arendada, analüüsida ning kasulikke tööriistasid, mille seast valida on niisamuti rohkelt.“ Hanni Niidas filmib ja monteerib parasjagu videosid ja presenteerib ennast tööturul just seeläbi. Igapäevaselt toimetab sihikindel Hanni ka isikliku koduleheküljega, mille on ta ise nullist loonud. „Traditsiooniline CV on saanud aastate jooksul täiendusi tehnoloogiliste võimaluste poolt,“ jagab Hanni ning neid uusi julgeid võimalusi ei jäta ta ka kasutamata.

Hirmude kummutamiseks tuleb luua plaan

Olles pikka aega töö tegemistest eemal võib tahes tahtmata tekkida hirmutunne suure ja laia tööturu ees. Hanni julgustab: „Kui Sul on hirm või mure enda pärast, siis on see normaalne – Sa oled inimene.“ Selleks, et enda hirme kummutada tuleb esmajoones luua plaan. Üksnes plaani põhjal on võimalik tegeleda eesmärgipäraselt enda unistuste nimel. Niidase sõnul on plaani loomine tõepoolest esimene asi, millega tööturule naasmisel alustada. Plaani tegemine tundub tihtipeale ilusa jutuna – tegelikult on plaani tegemine päris asi ja sellega peab päriselt tegelema. Kui plaaniga tegeleda, siis see annab ka tulemusi ja ei ole sugugi raisatud aeg.

5 nõuannet plaani loomiseks:

1. Kaardista ära enda tugevused: sinu oskused töövõtjana ja sinu head omadused, mis toetavad sind karjäärivalikus. Küsi vajadusel tagasisidet oma sõpradelt, pereliikmetelt ja endistelt kolleegidelt: „Kui sa mõtled korraks minule, siis millised 3 märksõna sulle meelde tulevad?“

2. Selgita välja oma väärtused: näiteks, millised on sinu elus kolm väärtust, millest sa ei tagane ja mis hoiavad sind sihikindlalt sinu teekonnal.

3. Koosta endast profiil: kes sa oled ja mida sa pakud tulevasele tööandjale. Milline on sinu niinimetatud liftikõne ehk 30-sekundiline lühitutvustus.

4. Loo resümee: uuri internetist, milliseks on traditsiooniline Wordi dokumendis Arial kirjastiilis Curriculum Vitae muutunud tänasel päeval. Eristumiseks saab endast luua näiteks video CV või persooni kodulehe.

5. Selgita enda jaoks välja, millises ettevõttes sa tahad töötada, millised on selle ettevõtte väärtused ning milline on ettevõtte maine tööandjana. Eelpool mainitud ettevõttesse on motivatsioonikirja kirjutamine tunduvalt tulemuslikum ja kergem, sest lisaks muule on ka ühised väärtused tööandjaga hea ja oluline kokkupuutepunkt, mille pinnalt edasi minna.

Mine edasi, proovi, katseta

Kui plaan on loodud, siis Hanni julgustab võtma enda seltsiliseks enda hea sõbranna või pereliige. Seejuures on oluline ümbritseda ennast inimestest, kes julgevad sulle öelda: „Mine edasi, proovi, katseta.“ Seega teiseks sammuks on mõelda läbi, kellega sa sel perioodil suhtled. Vastusena peaks aga kõlama: „keegi, kes ei lase mul kohapeal seista.“ Vaata üle, millised võimalusi enese brändimiseks pakutakse ning julge küsida nõu karjäärispetsialistilt. Niiviisi saad endaga tulemuslikult tegeleda. Hanni kirjeldab, et võrreldes 5-10 aasta tagusega tulevad võimalused enese analüüsimiseks ja arendamiseks lausa ise kätte, kui neid osata märgata.

Kõige suurem murekoht lapsehoolduspuhkuse lõppedes võib olla järgmine: „Oled aastaid kodus olnud ja tegeled rutiinsete igapäevaste tegevustega, mis ei tekita enesekindlust, et suudad enda varasemate teadmiste, kogemuste ja oskuste teel teha midagi rohkemat kui senised igapäevased rutiinsed tegevused,“ jagab Hanni. Pea meeles, et sinu hirmu ei kummuta see, kui jooksed igas suunas ning saadad meeleheitlikult CV-sid igasse ettevõttesse. Tähtis on keskenduda olulisele – võta ettevõtte valikul arvesse, et ettevõte peab aktsepteerima seda, et sul on lapsed ja pakkuma vajadusel mõnevõrra paindlikkust töös. „Lapsed ei ole tööle asumisel küll vabandus, ent tuleb leida sobiv võimalus,“ kinnitab Hanni.

Lõpetuseks, lapsed ei ole takistuseks ühelgi karjäärivalikul ja eneserealiseerimisel. Küsimus on vaid motivatsioonis, kokkulepetes ning äratundmisrõõmus, et liigud meelepärases suunas.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top