fbpx
CV.ee tööelublogi

Kas uus aasta võiks tuua muutusi Sinu tööalases karjääris?

Kas uus aasta võiks tuua muutusi Sinu tööalases karjääris?

Aasta lõpp ning uue algus on ikka olnud kokkuvõtete tegemise aeg. Mõeldakse, mis läks lõppeval aastal hästi ning mille üle võib rõõmu ja uhkust tunda või vastupidi   ̶  millega ei saa sugugi rahul olla, mida võiks parandada või sootuks muuta? Kas uus aasta võiks tuua muutusi Sinu tööalases karjääris?

Kas Sa oled üks nendest, kellele hommikul tööle minemine tundub järjest vastumeelsem? Kas töö pakub Sulle üha vähem rõõmu? Kui see on nii, siis on viimane aeg mõelda  ̶  miks? Võib-olla oleks viimane aeg muutusteks?

Enda elu hetkeseisust paremaks arusaamiseks peaksime mõtlema järgmistele teemadele:

1) Kes ma olen? Mida soovin? Millest unistan?

2) Mis on minu suurimad tugevused ja nõrkused?

3) Milline on mu töö praegu? Mis mind selle juures häirib? Millest ma puudust tunnen?

4) Mis mulle minu praeguse töö juures meeldib?

5) Milline oleks minu jaoks ideaaltöö? Mida oma töölt tahaksin saada?

6) Milline on minu majanduslik olukord? Millist sissetulekut vajan?

7) Milline on minu pere? Mida minu pereliikmed minult ootavad? Mis on minu kohustused?
Mida ise tahaksin neile anda?

8) Õppimine ja areng? Kas sooviksin ennast täiendada? Kas lisaks tööle tegelen õppimisega?

9) Kas praegune töö arendab mind? Kuhu tahaksin jõuda?

10) Mis mind inspireerib?

11) Mis on mulle elus tähtis? Millised on mu eesmärgid elus? Miks need mulle tähtsad on?

12) Kuidas soovitud eesmärke saavutada? Mida peaksin selleks tegema? Millised võiksid olla järgmised sammud?

Alustama peaks just nimelt iseendast. Igapäevane elu on nii kiire, et enamasti ei ole meil aega neid küsimusi endalt küsida ega mahti nende teemade üle pikemalt juurdlema jääda. Samas peaksime seda siiski ikka ja uuesti tegema. Karjääri- ja elu planeerimine ei ole tänapäeva muutuvas maailmas enam sugugi asi, mida teevad ainult noored elukutsevaliku langetamisel.

Vähe on töö- ja ametikohti, kus saaks 30-50 aastat muutumatul kujul töötada. Tehnoloogia kiire arengu tõttu on vajadus erinevate ametikohtade järele pidevas muutuses ning ka vajadused, milliste oskustega töötajaid otsitakse, on pidevas muutumises. Tekivad uued töökohad, mis nõuavad teistsuguseid oskusi, kui varem omandatud. Samas ametid, mille järele on praegu suur nõudlus, ei pruugi tulevikus enam sugugi tulutoovad olla.

Ühest küljest tähendab see seda, et peame olema valmis pidevaks arenguks ja õppimiseks läbi elu, teisest küljest on tööandjal üha rohkem vaja arvestada sellega, et nõudmised töökohale muutuvad järjest kõrgemaks. Vähe on niinimetatud palgateenija stiilis töötajad, kellele palk ongi piisavaks tasuks ja kelle jaoks töö ja vaba aeg on täiesti eraldiseisvad asjad. Enamasti soovivad inimesed tööd mõtestatult oma elu konteksti sobitada. Soovitakse, et töö oleks eneseväljendamise viis, et see pakuks inspiratsiooni ja isiklikku arengut. Soovime tunda, et see, mida me igapäevaselt teeme, on mõttekas. Loomulikult tahaksime olla oma töökohal tunnustatud ja hinnatud. Soovime, et meie soovide ja vajadustega arvestatakse.

Mõtestatud töökohavalikut!
Karin Tamm

 

Toimetaja soovitab:

Kas oleksid valmis ka ise esimest korda elus karjäärinõustamist kogema?

Manona Paris uue töise armuloo otsingul

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top