fbpx
CV.ee tööelublogi

5 sammu, kuidas teha karjääris ratsionaalseid otsuseid

5 sammu, kuidas teha karjääris ratsionaalseid otsuseid

Kuidas teha karjääris ratsionaalseid otsuseid? Otsustamiseks võib kasutada erinevaid mõtlemise ja analüüsi tehnikaid. Neid on päris hulgaliselt. CV.ee toob sinuni 5 meetodit, mida kasutada uuele tööle asumisel või miks mitte ka praegust töökohta peegeldamaks. Kasuta endale sobivamat!

Näiteks prioriteetide määramiseks sobib hästi Kepneri tehnika. Oma tugevustest, nõrkustest, võimalustest ja ohtudest aitab aru saada SWOT analüüs. Seeläbi mõistame paremini, mida on vaja teha, et keskenduda oma tugevustele, kuidas vähendada nõrkusi ja kasutada oma võimalusi. Kuue mõttemütsi tehnika aitab oma probleemist igakülgselt mõelda. Seda tehnikat kasutatakse selleks, et vaadelda oma otsuseid erinevate vaatenurkade alt. See sunnib sind mõtlema teistmoodi kui sa tavaliselt mõtled, ja annab sulle mitmekülgsema lähenemise. Optimistlik ja pessimistlik lõpplahendus – see on tehnika, mille puhul vaatleme, milline oleks probleemolukorra parim ja halvim lahendus. Erinevate tehnikate kohta leiab hulgaliselt materjali internetist. Mõningaid on neist toodud ära siin.

Kui eelpool toodud tehnikad tunduvad liiga keerulised, siis võid lihtsalt erinevateid valikute puhul hinnata, milliseid plusse või miinuseid need endaga kaasa tooks. Ükskõik milliseid otsustamise tehnikaid Sa ka ei kasutaks, on tähtis, et Sa jõuaksid endale sobiva otsuseni. Kui parimaks lahenduseks on töökoha vahetus, siis on vaja esimese asjana üle vaadata enda CV, see kaasajastada ning kriitilise pilguga üle käia – kas kõik oluline on sinna sisse saanud või kas midagi võiks sealt sootuks välja võtta? Kas pilt on ikka sobiv või on see juhuslik klõps fotoalbumist, mille peaks ümber vahetama? Kuula maad oma tuttavatelt – ehk on neil või nende tuttavatel midagi sobivat pakkuda? Hoia silm peal konkurssidel. Ja mis peamine – ära kiirusta ega tee ennatlikke otsuseid. Mõtle, kas uus töökoht on kooskõlas Sinu väärtushinnangutega ja kas see aitab Sind edasi Sinu valitud teel?

Kokkuvõtteks  ̶  selleks, et aru saada, kas peaksid uuel aastal hakkama oma tööalases karjääris midagi muutma, mõtle läbi järgmised 5 sammu:

  1. Kes ma olen? Mida soovin? Millised on minu eesmärgid?
  2. Millega olen rahul oma praeguse töökoha juures? Mis mind häirib või segab? Kas minu praegune ametikoht vastab minu väärtushinnangutele?
  3. Millised väärtused on mulle töö juures kõige olulisemad?
  4. Kuidas soovitud eesmärke saavutada? Mida peaksin selleks tegema? Millised võiksid olla järgmised sammud?
  5. Tee läbimõeldud otsus, kuidas edasi liikuda!

Mõtestatud töökohavalikut!

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top