fbpx
CV.ee tööelublogi

Esimene kogemus tööturul ehk praktika – kellele ja miks?

Esimene kogemus tööturul ehk praktika - kellele ja miks?

Milleks mulle see praktika? Mul on niigi palju teha – töö, kool, sõbrad ja trenn. Kas tuleb tuttav ette? Kui jah, siis on see postitus eriti just sulle.

Praktika on mõeldud kõigile, kes soovivad mingis teatud valdkonnas omandada reaalseid ning praktilisi kogemusi. Oled sa nooruk, keskealine või vanur, pole vahet. Enamasti on praktika seotud siiski otseselt kooliga, kus praktika annab väga suure osa õpilase ainepunktidest. See on paljude arust üks kohustuslik ning tüütu osa koolist, ilma milleta ei saa kooli lõpetada. Sellest tulenevalt on õpilased läinud tihti mööda libedat teed, kus praktika ilma pingutamata läbi lohistatakse. Paljud aga ei mõista, et praktiline kogemus on just see, mis eristab meid kõiki karmil ning reaalsel tööturul. Miks on praktika kasulik? Kohe saad teada!

Teoreetilised teadmised eristuvad tegelikust olukorrast tööturul

Koolis õpitu on vaid teoreetiline ning vähemalt 75% õpitust lükkab ümber juba sinu esimene päev praktikal. Avastad koheselt, et reaalne olukord olenemata valdkonnast pole see, mida oled ettekujutanud. Kas sind on petetud? Vastus on, ei ole. Teoreetilised teadmised annavad sulle juured, millele toetudes on sul võimalik vastu võtta otsuseid ja tegutseda reaalsetes olukordades. Praktika käigus kogud edaspidi reaalseid kogemusi, mille abil teha oma tulevasel ametikohal õigeid otsuseid.

giphy.com

Oskad tööturule astudes teha õigeid valikuid

Ilmselt pole sa veel kursis kõigi oma valdkonna erisuste ning väljavaadetega. Isegi kui oled, siis ei oska sa neid reaalselt võrrelda ning enda jaoks eelistusi kujundada. Läbides erinevaid praktikaid on võimalik juba varakult panna erialased väljvaated võrdlusesse, et tööturul astudes satuksid just õigesse kohta, mis sobib sulle kõige paremini. Ameteid on palju, kuid mitte igaüks neist ei sobi kõigile. Fakt, et töö ei sobi sulle, on lihtsam avastada praktikal, kui hiljem tööturu virrvarri astudes.

giphy.com

Õpid ennast tundma ja kontrollima

Praktika näitab sulle kuidas käitud füüsiliselt või emotsionaalselt ebatavalistes tööelu olukordades. Kuidas suudad keskenduda pingelistes olukordades, kuidas reageerid tähelenpanu keskpunktis olemisele, kuidas suudad suhelda ebameeldivate inimestega. Nii oled sa valmis erinevateks olukordadeks ja tead, kuidas ennast neis olukordades kontrollida. Siinkohal peab ära mainima, et seda kõike võimaldab mingil määral ka kool, kuid kooli ning reaalse töökogemuse vahele võrdusmärki tuua kindlasti ei saa. Miks? Kui astud praktikale saad teada!

giphy.com

Avastad, et polegi kõige targem nagu seni arvasid

Praktikal puutud sa kindlasti kokku omaala spetsialistidega, kes on valdkonnas töötanud juba mitmeid kui mitte kümneid aastaid. Igale sinu argumendile leiavad nad vastuargumendi või murekoha, millele sa tegelikult ise ei oskakski tulla. Seda just seetõttu, et sina toetud teoreetilistele teadmistele, kuid nemad reaalsele kogemusele ehk praktikale. Muidugi ei tähenda see kohe, et neil alati õigus oleks. See avab su silmad ning sunnib veelgi enam pingutama ja oma teadmiseid praktikas rakendama. Oled edaspidi rohkem motiveeritud ning saad aimu sellest, kas oled oma harimisega õiges suunas liikumas.

giphy.com

Alustad kontaktide loomist juba varakult

Oled ju isegi puutunud kokku sellega, kus tead sõbra sõpra, kes võiks teatud oskusega kasuks tulla. Läbides erinevaid praktikaid ning osaledes huvitavates projektides satud isegi teiste radarile. Ole aktiivne ning asjalik praktikal ning sa ei tea kunagi kuhu võid välja jõuda. Planeerimine aitab korda saata suuri asju, kuid kõiki olukordi ette näha on võimatu. Kõige paremad pakkumised võivad tulla siis, kui neid kõige vähem oodata oskad. Ühtlasi arendad praktikal uute kontaktide loomisel endas sotsiaalseid oskuseid, mille tulemusena saad tulevikus edukamalt hakkama uute kontaktide loomise ning avaliku esinemisega.

giphy.com

Arvad, et oled valmis sisenema tööturule? Pane ennast proovile juba täna ning leia endale sobiv praktikakoht CV.ee/praktika

Miks peaks noorena ettevõtlik olema? 5 põhjust Changemakers Academy näitel

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top