fbpx
CV.ee tööelublogi

Pereettevõte – kellele ja miks?

Pereettevõte – kellele ja miks? 4

”Töid ja igasugu tegemisi võid Sa ette võtta, aga puhkust pead sa planeerima.” Vanasõna, mille on välja mõelnud TORINA – Fashion Design naispere ning mille järgi nemad oma töö ja puhkusega seotud tegemisi jagavad. Torina Fashion on ühe pere 4 generatsiooni naiste poolt loodud naiste- ja tüdrukute rõivabränd, kus loome-, tootmis- ja müügiprotsessis löövad kaasa kõik pere naised vanavanaemast lapselapseni. Küsimustele vastab Dajana Tiitsaar, TORINA Fashion Design

Miks alustasid pereettevõttega ning kuidas see kõik algas?

Sellega on nii, et paljud otsivad oma elus sinilindu, see on miski, mis teeks õnnelikuks ning täidaks senised unistused. Tegelikkuses võib suurim võimalus peituda just otse Sinu silme all. Meie puhul siis oma naispere oskustes ja teadmistes.

Torina Fashion kleidi näidis 2Minu ema on alati disaininud ja õmmelnud, mida iganes kellegi fantaasiates rõivadisaini osas leidub. Mu armas vanaema on elanud ajal, mil käsitöö oli pere olulisim sissetulekuallikas ning valdab tänini kõrgel tasemel kudumiskunsti. Minu vanem tütar kribab meeleldi paberile moejoonistusi ning armastab lennelda kleitides kaamera ees. Mina ise olen tegelenud edukalt müügi- ja turundusjuhtimisega aastast 2000. Kõike eelnevat arvestades tekkiski mõte ühendada jõud ning panustada oma unikaalne know-how kombo pereettevõtte loomisesse ning muuta senine hobi reaalseks äriks.

Kui eelnevalt olime disainimise, õmblemise ja loodud rõivaste müügiga tegelenud nö pisteliselt hobi korras ja pigem sõpradele-tuttavatele, siis 2017. aasta sügisel lõime oma ettevõtte Torina OÜ, mis tegeleb rõivadisaini loomise ja müügiga. Samuti sai välja töötatud pikem strateegia, kuhu äriga jõuda soovime ning kuidas selleni jõuame. Sellest hetkest alates on pereettevõte olnud meie jaoks fookuses iga päev.

Kusjuures, me teeme seda kõike siiski oma põhitööde ja tegemiste kõrvalt. Nii mina, kui mu ema jätkame paralleelselt ka nn palgatööga. Viimasest olen isiklikult hetkel küll oma kolmanda lapse, väikese beebiga kodus lapsehooldus ”puhkusel”. “Vabanenud aega” kasutan lisaks meie ühise äri arendamisele ära ka IT-juhtimise magistrikraadi omandamiseks.

Igav meil kindlasti ei ole ning kõik vabad hetked saavad moel või teisel sisustatud. Sellest võiks suisa eraldi pikalt rääkida – vahel ise ka ei usu, mida kõike meie tegusate naiste punt ära jõuab teha! Aeg-ajalt küll naerame, et kui keegi kõrvalt peaks jälgima, kuidas meie päevad kulgevad, siis ilmselt tituleeritaks seda päeva kirjeldav lugu pealkirjaga “Tsirkus Barcelonas”.

Kuidas see on mõjutanud Sinu töösse suhtumist?

Töösse suhtumine on meie peres alati väga konkreetne olnud – tööd tuleb teha hingega ning puhata siis, kui kõik töö tehtud, mis eraettevõtluses on muidugi suhteline. See ongi hetkel suurim puudujääk – niisama puhata ja taanlaste kombel hygge’tada ei oskagi väga. Kui ma möödunud sügise hakul beebipuhkusele jäin, siis kolleegid kinkisid mulle ühe “puhkamise õpiku”, mis räägib, kuidas ikkagi aeg maha võtta ning hetki nautida. Ilmselt tundsid juba ette, et ega ma koju jäädes maha rahune ning toimetan ikka mitmel rindel. Aga mul on sellele (puhkamise planeerimisele) ka tegelikult lahendus olemas.

Töö mitmekihilisuse osas sain pereäri alustades korraliku ahhaa-efekti osaliseks. Sain aru, et me kõik peame sisuliselt oskama ja tegema kõike. Ehk 10 ametit ühes isikus, võib utreeritult öelda küll. Kuna töötan nn palgatööl suurettevõttes, siis aja jooksul olin harjunud, et iga valdkonna jaoks on olemas oma ekspert, kelle abi saan paluda, koostades eri projektide jaoks parimatest spetsialistidest tiim.

Oma ettevõtet tehes aga oled Sa juba alguses suhteliselt üksi või väikese tiimiga, kui veab. Seepärast ongi nii, et hetkel on mu ametinimetuseks peale ema ja tudengi, ka ärijuht-turundaja-reklaamispetsialist-kommunikatsioonispetsialist-müügiguru-logistik-tootejuht-analüütik-ostujuht-finantsjuht-ekspordijuht. Ei teagi nüüd, mis me oma pereäri visiitkaartide peale ametinimetuseks peaks panema – äkki ”alustav ettevõtja” ning kõik saavad aru?

Teine avastus puudutab tööaega. Kui palgatööl on kindel tööaeg ja ettevõtte kultuuri järgselt vaikimisi kokkulepped, et nädalavahetustel, puhkuste ajal ning õhtuti keegi üldjuhul tööd ei tee, siis oma ettevõtet – aga eriti veel pereettevõtet arendades saad aru, et edu saavutamiseks pead toimetama 24/7/365 ning äri edeneb ainult siis, kui kogu aeg seda lükkad ja arendad.

Öösiti, kui lapsed magavad, genereerid äri arenduseks uusi ideid või saadad raamatupidajale aruandeid ning emale noppeid uutest disainimõtetest. Samuti on täiesti normaalne, kui ema saadab omakorda mulle kell 2 öösel fotosid värskelt nõelasilmast tulnud kleitidest.

Üldiselt mulle tundubki, et pereettevõttes ja laiemalt pereinimestel on öine aeg paradoksaalsel kombel loominguliselt viljakaim. Mitte, et selline töögraafik muidugi kõigile sobiks ja üleüldse pikas perspektiivis jätkusuutlik oleks, aga kindlasti tunnevad siinkohal end ära ka teised alustavad ettevõtjad, kes oma ärisse usuvad ning valmis sinna panustama kogu oma vaba aja.

Torina Fashion kleitide näidised

Millised on sellega seonduvad plussid?

Pereäri puhul on eriti vahva, kui Sa saad hoolimata tihedast päevaplaanist siiski teha pea kõike koos oma perega. Ma ütleks, et see on üks suurimaid pereettevõtte võlusid. Enne seda ühist tegemist me kindlasti nii palju aega koos ei veetnud ega suhelnud ja vahest olid suisa süümepiinad, et pere jaoks aega väheks jäi.

Teiseks plussiks on kindlasti kiire otsustusprotsess. Tuli mõte, analüüsisime ja kui on perspektiiviga asi ning vahendeid on, siis teeme kohe ära. Ei mingeid pikki kinnitusprotsesse, komisjone vms taolist.

Kolmas pluss – kuna kõigil on isiklik huvi mängus ning teevad seda, mida naudivad, siis on tegemist justkui isemotiveeruva tiimiga, kes töö käigus sellest järjest rohkem indu saab. Nagu elektrijalgratas, mis lisaks energia kulutamisele ka laeb akut ratta kasutamise ajal.

vanavanaema ja lapselapsPool TORINA naisperest: vanavanaema ja lapselapselaps

Millised miinused sa välja tooksid?

Suurim miinus ongi see, et oled tegelikult 24/7/365 tööl. Rõõmuga muidugi! Aga tõesti – raske on sellest kogu aeg millegi tegemisest välja tulla.

Automaatselt tekivad taustal süümepiinad, et kuidas ma nüüd midagi ei tee – ekspordiplaan vaja kirjutada, ärimentorile aktuaalsed teemapunktid saata, kindlustuse taotlus teha jne. Tegelikult tuleb muidugi aru anda, et to-do-list ei saagi kunagi ühe alustava ettevõtja jaoks otsa ning selle 100% complete-staatust loota ongi mõttetu. Järelikult, on alati ruumi ka lihtsalt puhkamiseks ning mitte midagi sellest ei juhtu.

Teiseks – rollid kipuvad segunema. Kuigi minu ema vastutab õmblustöö ning materjali tarne eest, võib täiesti juhtuda, et mina jooksen muude tegemiste vahelt mööda Tallinna kangapoode ja ajan taga ideaalset ning täpselt õiges lavendlitoonis kleidilukku.

Kusjuures, ma olen hakanud märkama sealsamas kangapoodides ka teisi ägedaid naisi, kes “hullunud” pilguga ühe riiuli juurest teise juurde jooksevad ning miskit konkreetset otsivad, silmad ülehelikiirusel vasakult paremale ning ülalt alla liikumas. Järelikult – me pole üksi!

Kolmandaks, tooksin välja kõige mõõdetavama poole – ehk kogu Su vaba raha läheb ettevõttesse sisse ja tegelikult rohkemgi veel. No ei osta endale uut parfüümi või kingi, kuigi nii-nii väga tahaks, sest tegelikult oleks stuudiosse uusi stangesid vaja või kliendiürituse korraldamiseks igasugu atribuutikat.

Mäletan kunagist helesinist arusaama päris oma ärist, kus nägin vaimusilmas, et ühest otsast panen oma raha ja aja sisse ning teisest otsast jooksevad kohe dividendid välja. Hahaa, oleks see vaid nii…

Kuidas ja kas julgustaksid teisi seda proovima? Kellele Sa seda ettevõtluse formaati soovitaksid?

Ettevõtlust ja kitsamalt pereäri soovitaksin kindlasti proovida! Eriti neil, kes on aktiivsed ning julgevad oma visiooni ellu viies mitte lasta end kõigutada kõigil, kes hoiatavad – ettevõtja elu on raske ning Sa võid ebaõnnestuda. Ka eksimine on inimlik, seda ei pea kartma ja on täiesti OK, kui Sa proovid oma idee järgi, kuid selgub, et see ei tööta, õpid sellest ning võtad uue äriidee või otsustad 100% palgatööle naasta.

Kui nüüd võimalikust pereärist rääkida, siis siit mõned soovitused, millele mõelda:

  1. Mis on Sinu ja Su lähedas(t)e unikaalsed oskused ja tugevused, mida saaksite rakendada toodet luues või teenust pakkudes?
  2. Igaüks peres võiks panustada enda soovil ning tegevustega, mis on tema hobi, kirg vōi mida ta lihtsalt naudib.

Kokkuvõtteks – kui alustad oma äriga, siis otsi kindlasti teisi sarnaseid alustavaid ettevõtjaid ning jagage kogemusi, saage üksteiselt inspiratsiooni! Meid on hästi palju aidanud Tallinna Loomeinkubaator, millega sel aastal liitusime. Saame jooksvalt kasutada erinevate valdkondade mentoreid oma äri arendamisel ning meie kaasinkubandid on samuti kõik alustavad ettevõtjad – jagame omavahel nii muresid, rõõme kui ka muidugi praktilisi teadmisi.

Kui tahaksid rohkem meie tegemistest teada saada, siis anna meile märku Facebook’i sõnumitesse või torinafashion@gmail.com ja tule stuudiosse, Veerenni 24C, külla! Lobiseme rõivadisainist või ettevõtlusest – kindlasti saab olema üks tore kohtumine!

Torina Fashion Instagram & Facebook

Torina Fashion logo

 

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top