fbpx
CV.ee tööelublogi

Palgad.ee uuring: kuidas mõjutab haridus meie palka?

Palgad.ee uuring: kuidas mõjutab haridus meie palka? 5

Ülikoolidiplom toob karjääriinimestele märkimisväärse palgatõusu. Ülikoolihariduse lõpetanute palk kasvab kiiremini kui keskkooliharidusega töötajatel.

Ülikooliharidus tasub ennast kindlasti ära, selgub rahvusvahelise palgad.ee palgaportaali järgi. Selles analüüsis on leitud, et saavutatud haridustase on võtmetegur, mis mõjutab inimeste eluea jooksul palkade kasvu. Ülikoolihariduse lõpetanud töötajad teenivad keskmisest keskharidusega töötaja keskmisest kuupalgast poole võrra rohkem. Lisaks kasvab palk töötaja vanuse suurenemisega tunduvalt.

Haridustase mõjutab oluliselt ka elatustaset. Uuritavatest riikidest leiti, et Ungari ülikoolikraadi diplom on kõige suurema lisandväärtusega, kus ülikooliharidusega töötajad teenivad kuus keskmiselt kuni 69% rohkem kui keskkoolilõpetajad. Teisest küljest on madalaim hariduspõhine palgatõus Bulgaarias ja Slovakkias, kus ülikoolihariduse lõpetajad teenivad keskmiselt keskmisest kõigest kolmandiku võrra rohkem kui mitte-lõpetajaid.

Palgad.ee graafik 1-100Kõrgharidus toob dünaamilisema palgatõusu

Erinevused erinevate haridustasemega töötajate palkadel on karjääri algusest peale. Palgaerinevus suureneb koos vanusega, kuna lõpetanute palgad suurenevad dünaamilisemalt. 35-44-aastaste vanuserühmas on see erinevus märkimisväärne. Kõrgharidusega töötajate kogu karjääri jooksul saadud palka ei saa võrrelda keskkoolihariduse lõpetanud töötajate kogutuluga.

Ülikoolihariduse lõpetajad võivad eeldada suuremat palkade tõusu kuni 45-aastaseks saamiseni. Keskhariduse lõpetanute järk-järguline periood, kus parima palga maksmise võimalused on paremad, on lühem – ainult kuni 35-aastani. Seega palgatõusu vanusepiirang on kõrgkoolilõpetajate jaoks kõrgem võrreldes keskkooliharidusega. Praktikas tähendab see seda, et keskkooliharidusega töötajate palgatõus on aeglustanud 35-aastaseks saamisel ning ülikoolilõpetajate palgad mitte ainult jätkuvalt kasvavad, vaid ka palgatõus on palju suurem.
Palgad.ee on seda haridustasemele tugineva palgatõusu erinevuste suundumust märganud kõigis jälgitavates riikides.

Palgad.ee graafik 3-100

Palgad.ee graafik 2-100

Palgad.ee graafik 4-100

Töötajad kasutavad tihti palgauuringuid teabeallikana, et aidata kindlaks teha nende praegust turuväärtust seoses nende praeguse või tulevase tööga. TEE SEDA KA SINA!

banner_palgad_uus_1_cmp

 

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top