fbpx
CV.ee tööelublogi

KOLMAS DIGIDOKK: töö tootmises on põnev ja vaheldusrikas

Kolmas DigiDokk: Töö tootmises on põnev ja vaheldusrikas

https://www.facebook.com/cvonlineestonia/videos/264835264223629/

Oleme jõudnud oma kolmanda DigiDokini, mis seekord räägib tootmisest. Saatejuht Sandra Jõgeva uurib, millised on karjäärivõimalused ja töökohad tootmises.

Stella Soomlais on disainer, kelle stuudio on pühendunud nahast kottide ja aksessuaaride disainimisele ja tootmisele. Oma ettevõttega on nad Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi liige. Stella tegi alguses kõik ise: “Koristasin, tegin müüki, mõtlesin tootearendust. Kõik asjad, mis vähegi olid tootmisega seotud, tegin ise. Ühel hetkel olid järjekorrad aastased ja oli vaja inimesi endale appi.” Ettevõte Signe Seebid on looduskosmeetika tootja, mis kasutab toodete tegemisel kvaliteetset toorainet ja võimalusel kodumaiseid taimi. Ettevõtte tootevalik on väga lai: kehavõist vannisoolani. Signe Kalk ettevõttest Signe Seebid, sai oma ideed ja nõuanded vanaemalt. Pereringis valmistati lihtsaid tooteid, mida sai kohe kasutada. “Sellest arenes edasi, kus tulid juba tooted,” ütleb Signe.

Kuidas leitakse inimesi tootmisesse?

Stella Soomlaisi sõnul on see olnud ajas erinev: “Ma olen leidnud läbi kooli näiteks. Nii Kõrgemas Kunstikoolis kui ka Eesti Kunstiakadeemias olen olnud õppejõud ja sealt on silma jäänud inimesed ja olen teinud neile ettepaneku, et kas soovivad tulla appi. Sama taustaga inimesed on mind ise üles leidnud ja pakkunud end praktikale ja sellest on kasvanud töökoht välja. On tulnud ka inimesi, kellel pole nahaga üldse pistmist varem olnud, aga nad on olnud särasilmsed ja tahtmist täis ning aja jooksul ameti ära õppinud.” Signe Kalk on kasutanud erinevaid viise. Ta on proovinud värbamisportaalide abi, kust olen leidnud väga toredaid inimesi ja pereringist on käinud erinevatel perioodidel inimesi abis.

Millised omadused on olulised tootmises töötamiseks?

“Kui inimene juba suundub sinnapoole, et kaalub sellele ametikohale tulekut, siis tõenäoliselt on tal need omadused juba olemas: loodust säästev mõtteviis ja maailmavaade,” ütleb Signe. Töökuulutuse üles panek ei valmista ka Stella Soomlaisile probleeme. “Oma sotsiaalmeedia ja veebilehe kaudu olen kuulutanud, et otsin inimest ja kõikidel kordadel olen ka leidnud abilise siia tiimi,” räägib Stella. “Mis puutub tootmisesse, olen läbi viinud töötoa ja läbi selle olen kiirelt aru saanud, kas inimene sobib tiimiga, kuidas ta suhtub ja mis on tema oskused,” lisab ta juurde. Kindlasti pole see tavaline tööintervjuu, mida Stella oma tulevaste töötajatega läbi viib. Kogu protsess kulgeb läbi õppimise- piisab soovist ja tahtest ning valmidusest uusi oskusi omandada. “Ükskõik, mis ametikohal see inimene on – on ta müügijuht,” räägib Signe. Ettevõtte jaoks on oluline, et inimene teab, mida ta klientidele pakub. On oluline olla toodete valmistamise ja kogu protsessi juures. “Ta peab ise nende toodete valmistamise protsessi juures olema ja vähemalt mõned tooted oma kätega tegema, et aru saada, mis asi see on,” ütleb Signe lõpetuseks.

Milline on töö tehases?

Tootmine ei tähenda ainult disaini või kosmeetikat. Alex Karu töötab E-Betoonelemendis, mis keskendub kõikvõimalike betoonelementide tootmisele. Alex Karu sattus E-Betoonelementi esialgu kaheks kuuks praktikale õpingute ajal. Viis aastat hiljem tuli samasse ettevõttesse tagasi ja asus tööle armeerijana. Enne oma praeguse töökohani jõudmist proovis ta ettevõtte siseselt erinevaid ameteid ja nüüd töötab Alex vahetuse vanemana. Prysmian Group Baltics jällegi kuulub maailma suurimasse kaablikontserni, millel on esindused 50 riigis üle maailma: 112 tehast ja 30 000 töötajat. “Oleme kõige suuremad. Kindlasti tagame sellega oma töötajatele kindla töökoha,” ütles Elizabeth Leet Prysmian Group Balticsist rääkides.

Kui raske on töötajate leidmine?

Elizabeth Leet Prysmian Group Balticsist arvab, et pigem on puudus töötajatest kui töökohtadest: “Kui viis aastat tagasi oli meil järjekord ukse taga, tuldi ja küsiti, et tahaks sõpra soovitada ja millal mõni ametikoht vabaneb, siis täna on tööturul olukord selline, et haäid inimesi tuleb nagu tikutulega otsida.” Elizabethi kolleeg Kristo Käver räägib omast kogemusest: “Mina isiklikult olen tulnud tehasest ja nüüd olen karjääriredelil mitu astet tõusnud. Perpektiivi on olnud ja ma näen, et kõigil on see võimalus, kes vähegi tahavad.” Kaheksa aastat tagasi alustas noormees tööd liinioperaatorina ja sealt liikus edasi tootmise planeerija ametikohale. Nüüdseks on Kristost saanud tootmisjuht.

Milline näeb välja töö tootmises?

Alex Karu leiab, et töö on mitmekülgne ja huvitav. Kõik osapooled leiavad, et töö tootmises ei ole kindlasti räpane. Seda võis ta olla 20 aastat tagasi. Samuti ei tähenda liinitöö ühe ja sama asja tegemist kaheksa tundi järjest, vaid töö iseloom on varieeruv ja muutlik. “Pigem on töö masinatega. Masin teeb töö ära ja inimene juhib masinat, “ lisab Elizabeth. Tehases kontoripoolel töötades tuleb eelnev kogemus kindlasti kasuks. Väga raske on uusi välja õpetada, kui pole ise eelnevalt tootmises töötanud.

Kokkuvõttes tootmises töötamiseks on vaja tahet ja entusiasmi ja eelneva tausta omamine pole kõige olulisem. Kindlasti on oluline teada ka seda, et töö tootmises on vaheldusrikkam, kui esmapilgul tunduda võib. Ka karjäärivõimalused on olemas.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top