fbpx
CV.ee tööelublogi

Aitab küll! Murrame müüti: töökogemuseta noorel on raske saada unistuste tööle

Aitab küll! Murrame müüti: töökogemuseta noorel on raske saada unistuste tööle 3

Kuidas sulle meeldiks, kui hakkaksid tööandjatele silma enne, kui sa ise tööle kandideerima asud? Või kuidas tundub, kui saad enda kogemuste põhjal luua lõpuks enda isikliku impeeriumi? Võib-olla oled juba ise seda kogenud või kuulnud, kuidas noortel on keeruline võita endale ihaldatavat töökohta. Sa küsid, et miks see niiviisi on.

Reaalsus on see, et konks jääb tihtipeale kogemuse taha. Nii tööandjatel kui ka noortel on eesmärk ju tegelikkuses ühine – mõlemad soovivad kogemusi. Noor soovib kogemust, tööandjad soovivad värvata kogemusega inimest. Kuidas poolel teel kokku saada nii, et tööandja näeks soovitavat kogemuste pagasit noore CV-s ning noor saaks enda esimesed töökogemused ilma peadpööritavate tireliteta kätte?

Kergenduseks võib öelda, et tuumateadust ega kõrgemat matemaatikat küsimuse taga ei peitu.Meil on sulle kaks võlusõna: enesebränding ja vabatahtlikkus.

Brändid siin, brändid seal – kas mina olen ka üks nendest?

Bränding kõlab kui miskit keerulist ja spetsiifilist, mis kehtib ettevõtete kohta. Meid ümbritsevad igapäev kümned ja koguni sajad brändid – kauplused; telefon su käes; arvuti; isegi kruus, millest sa jood; tool, millel sa istud ja nii edasi. Sageli jääb aga märkamatuks olulisim bränd – sina ise. See, kuidas sa ennast maailmale näitad – sinu maine, kuvand. See, millisena sa mõjud enda sõpradele, klassikaaslastele, õpetajatele, teistele ümbritsevatele inimestele.

Jah – enesebrändinguga tegelevad ka kõik instagrammerid, youtube’rid, staarid, tippettevõtjad, kuid see on midagi, millega peaksid ka sina tegelema, et teiste seas mitte varju jääda ja olla tööturul märgatud ning tahetud.

Aitab küll! Murrame müüti: töökogemuseta noorel on raske saada unistuste tööle 4
Ilusatest piltidest profiilil ei piisa. Viska pilk peale enda avalikele kontodele ja küsi mõnelt tuttavalt tagasisidet, milline sa nende kanalite põhjal tundud. Foto: Unsplash

Sind kui brändi toetab täna olulisel määral sotsiaalmeedia. Facebooki ja Instagrami profiil reedavad meid inimestena päris palju. Alustades profiilipildiga, lõpetades sisuga, mida jagame. Ja muidugi ka sinu elulugu ehk CV. Kõik need väikesed osakesed loovad terviku, mille põhjal tööandja saab üsna kergelt võtta vastu otsuse, kas kutsuda sind tööintervjuule või mitte.

Kuidas siis peaks enda kanaleid ja CV-d täitma, kui ei ole veel eriti kogemusi, mida sinna lisada? Usume, et vot koolipingis ongi just ideaalne võimalus alustada teadlikult enesebrändinguga, alustades sellest, et öelda ’jah’ erinevatele vabatahtlike projektidele ja ägedatele praktilistele võimalustele, mida vaid koolipingis ei saa.

10 lihtsat ja ägedat põhjust, miks lüüa kaasa vabatahtlikus tegevuses

      1. Vabatahtliku töö raames saad püüda kogemusi, mis on sulle vajalikud ka tööelus. Elame ju vaid korra, eks – seega õpime elule ja õpime läbi kogemuste, mis ei jookse mööda külgi maha, vaid on päriselt sulle tööalaselt kasulikud. Nagu näiteks meeskonnas töötamise oskus, konfliktide lahendamise oskus, juhtimisoskus, konstruktiivse tagasiside andmise oskus ja muu, mida on vaja igal tööpositsioonil.

     

      1. Vabatahtlikes projektides osalemine lõhub traditsioonilise ’kui sul ei ole töökogemust, siis on sul raske tööle saada’ ringi. Vabatahtlikuna saad päriselt enda kogemuste pagasit täiendada – osaled mõne ürituse korraldamises, lendad välismaale vabatahtlikuna kilpkonnasid päästma või oled aktivist mõnes muus organisatsioonis. Jällegi, kogemus kogu eluks!

        Aitab küll! Murrame müüti: töökogemuseta noorel on raske saada unistuste tööle 1
        Vabatahtlikkes projektides osalemise juures on kirsiks tordil see, et Sul on võimalik ümbritseda end lahedatest inimestest, keda muidu igapäevases rutiinis ei kohtaks. Foto: Unsplash

     

      1. Väljundeid ja võimalusi on nii palju – igale maitsele oma! Vabatahtlik võid olla nii üritustel, konverentsidel, ettevõtetes praktikandina toimetades, õpilasesinduses, tudengiorganisatsioonides ja valikut jagub veelgi. Seda kõike nii Eestis kui ka vahetusprogrammide kaudu välismaal.

     

      1. Kontaktivõrgustiku loomine – võid imestada, kui palju kasulikke kontakte endale seeläbi saad. Kontakte kogu eluks. Väikeses Eestis on see eriti vahva, sest soovitused, kaaskirjad ja ka lihtsalt suusõnaliselt leviv hea tagasiside sinu kohta tulevad karjääri teekonna ülesehitamisel alati kasuks.

     

      1. Näed maailma ja tihtipeale peaaegu täitsa tasuta! Nagu varem mainitud, siis paljud vabatahtlikkusele suunatud programmid toimuvad ka välismaal ning seda tõepoolest minimaalse raha eest. Tasub enda guugeldamise oskus mängu panna ja võimalusi tuleb tõepoolest igast aknast sisse nii palju, et ei suuda ehk isegi parimat parimate seast välja valida!

     

      1. Väiksemates ja isegi suuremates projektides saad osaleda vabalt kooli kõrvalt. Olgu see suvisel või mistahes muul ajal. Muide, just niiviisi oled sammu võrra ees enamikest enda eakaaslastest. Samal ajal, kui sõber vaatab sarja, pidutseb või magab lõunauinakut, muudad sina maailma. 🙂

        Aitab küll! Murrame müüti: töökogemuseta noorel on raske saada unistuste tööle 5

     

      1. Vabatahtliku töö käigus õpid ennast paremini tundma – mida sulle meeldib teha, mida ei meeldi teha ja millised tegevused sinu isiksusetüübile sobivad.

     

      1. Kui sul ei ole veel plaani, mida pärast õpinguid edasi teha, millist eriala valida, siis vabatahtliku töö kogemusega võid leida ka enda kutsumuse. Võid vabalt avastada ka mõne uue ande, millest sa varem teadlik ei olnud.

     

      1. Vabatahtlikuna tegutsemine on eesmärgipärane ja seeläbi saad päriselt muuta kellegi elu. Mis saab olla hullem kui eesmärkideta triivimine, mis sulle sära silmi ei too ning tekitab igavust?

     

      1. Mis lisaks kõigele muule lisab särtsu juurde, on muidugi lõbusad mälestused, mis jäävad sulle kogu eluks. Töö ja lõbu käivad ikka käsikäes – selles ei ole kahtlust!

     

    Aastaid vabatahtlikuna tegutsenud särasilmne Sandra Saarniit jagab enda mõtteid vabatahtlikuks olemisest

    Sandra Saarniit - rahvusvahelise tudengiorganisatsiooni Board of European Students of Technology (BEST) juhatuse liige
    Sandra Saarniit – rahvusvahelise tudengiorganisatsiooni Board of European Students of Technology (BEST) juhatuse liige

    Tallinna Tehnikaülikooli õppima asudes olin üllatunud, kui paljude huvitavate klubide ja organisatsioonidega on võimalik liituda. Käisin tutvumas mitmega, kuid pidama jäin rahvusvahelisse organisatsiooni Board of European Students of Technology, kus olen tegutsenud 4 aastat, juhtides nii Eesti kui ka rahvusvahelisi meeskondi.

    Organisatsiooni liikmena sain end proovile panna mind huvitavates valdkondades, nagu projektijuhtimine, meeskonnatöö, müügitöö, suurürituste korraldamine, personalijuhtimine, koolitamine jpm. Olen saanud reisida rohkem kui kahekümnes riigis, luua tutvusi üle Euroopa, laiendada oma silmaringi ja õppida töötama erinevates kultuuriruumides.

    Praktikale ja tööle kandideerides olen märganud, et vabatahtliku töö kogemust hinnatakse väga, kuna see näitab aktiivsust ja pealehakkamist, rääkimata suhtlus- ja meeskonnatöö oskuse arendamisest. Lisaks on vabatahtlik töö mulle andnud ülihea emotsiooni Euroopa tudengitele uute arenguvõimaluste loomisest, unustamatud mälestused ja sõbrad kogu eluks.

    Anna ennast vabatahtlikuna ülesse ja hüppa Superpardale!

    Meie pakume sulle võimalust end teostada enne tööturule sisenemist. #Supernoored Supernoored arenguprogrammi raames pakume sulle põnevaid ja arendavaid koolitusi, seminare, võimalust päriselt aidata muuta inimeste elusid üle kogu Eestimaa. Anname sulle cv.ee-s võimaluse näha töömaastiku telgitaguseid ning muidugi saad seeläbi laiendada ka enda kontaktivõrgustikku, leides sõpru nii ärimaailmast kui ka teiste Supernoorte seast.

    Aitab küll! Murrame müüti: töökogemuseta noorel on raske saada unistuste tööle 2

    Kuidas kõlab? Kas hüppad meie Superpardale? Kui Supernoored arenguprogramm kõlab nagu midagi, millest sooviksid olla osa, siis ole hea ja võta minuga ühendust marita@cv.ee ning liigutame koos mägesid oma supervõimete abil!

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top