fbpx
CV.ee tööelublogi

4 nippi, kuidas leida tööd valdkonnas, milles Sul puuduvad kogemused

4 nippi, kuidas leida tööd uues valdkonnas, milles Sul kogemused puuduvad

Kas oled kunagi unistanud mõnest teisest töökohast, teisest töörollist sootuks teises valdkonnas? Võib-olla oled tundnud, et see on võimatu – teha kannapööre ja minna laineid lööma senisest uuele tegevusalale. Eriti, kui puuduvad vastavad kogemused ja spetsiifilised teadmised. 

Küll aga on kõik võimalik, kui panna paika kindel tegevusplaan. Olenemata sellest, kas oled praeguses töövaldkonnas tegutsenud 5, 10 või koguni 30 aastat. Millest alustada, et astuda uude valdkonda ja leida päriselt enda unistuste töö? Kuidas leida tööd, mis päriselt meeldiks?

Vaata üle oma kontaktivõrgustik. 

Esmalt, võta julgus kokku ja kontakteeru enda sõpradega, lähedastega või koguni endiste kolleegidega. Tõenäoliselt suurem enamus töötavad mõnes ettevõttes ja ehk on neil soov värvata töötajaid töökohale, mida ihaldad. Selleks aga mõtle konkreetselt läbi, millist tööpositsiooni jahid ning anna sellest tuttavatele teada. Enda kontaktivõrgustiku pluss on see, et tuttavad võivad sind ettevõttele soovitada. Ideaalne viis hoida enda kontaktivõrgustikku aktiivsena on LinkedIn. Kas sul on enda profiil juba sirgeks lihvitud? 

Kui sa tead enda tutvusringkonnast kedagi, kes teeb tööd, mida sinagi sooviksid teha, siis küsi temalt nõu. Küsi, kas ta sooviks olla sinu mentor ja tutvustada sulle teekonda, mis temale edu tõi. 

Omanda uusi teadmisi ja oskusi vastavast valdkonnast.

Alusta väikestest sammudest. Mõtle, milliseid teadmisi ja oskusi sul soovitud ametipositsiooni saamiseks on tarvis? Näiteks, vaata soovitud töökoha töökuulutusi ja ootusi kandidaadile. Muidugi tasub uurida ka sel tööpositsioonil töötavatelt inimestelt, mida on reaalselt praktikas näha – milliseid rakendusi, tööriistasid, tehnikaid tuleb osata. 

Milliseid teadmisi sa uuele ametikohale astudes vajaksid? Või milliseid programme peaksid omandama? Tänapäeval on õnneks erinevate oskuste ja programmide omandamine tehtud lihtsaks – põnevaid ja praktilisi koolitusi saad edukalt läbida ka kodus, näiteks Udemy või LinkedIn Learning keskkonnas. 

Külasta soovitud valdkonna üritusi, koolitusi. 

Mida rohkem sa käid erinevatel üritustel, seda enam suurendad kontaktivõrgustikku, mis võib sulle ootamatul ajahetkel kasuks tulla. Digitaalne elu on meist niigi võimust võtnud, seega näost näkku kontakt on eriti väärtuslik ja jääb kindlasti rohkem meelde, kui e-mail või sõnum. 

Näost näkku kohtumised on väärtuslikud, sest niiviisi saad näidata enda motivatsiooni ja sära, mis sind uude valdkonda tõmbab. Foto: Unsplash

Vahva on see, et sa ei tea kunagi, mil võid juhuslikult kohtuda enda tulevase tööandjaga! Hoia pilk huvipakkuva valdkonna koolitustel, konverentsidel, üritustel ja mine! 

Alusta uuesti õpingutega või omanda uuele tööle asumiseks vajalikud sertifikaadid. 

Alati on võimalus omandada uus sertifikaat või kraad. Ka selles osas leidub paindlikuid võimalusi – näiteks osakoormusega õpe, avatud taseme õpe, sessioonõpe (kaugõpe). Sel viisil saad jätkata praeguses töökohas töötamist ja teha sujuvama ülemineku ühest töökohast teise, samaaegselt iseennast koolitades ja harides.

Ära loobu. Hoia siht silme ees ja tegutse! 

Karjääritee vahetamine võib sarnaneda ameerika mägedele ning võib kahtlemata nõuda pingutust. Selleks, et muuta see ülemineku ‘sõit’ endale meeldivamaks, saadki võtta käiku eeltoodud neli punkti. Ära karda otsida välist tuge, et liikuda hõlpsamalt enda eesmärkide poole ning kui tekib keerulisem hetk, siis tuleta endale meelde, mille nimel sa seda muutust ellu viia soovisid. Ja siis näed,

Ole tööandjatele nähtav! Pane antud loost saadud nipid kohe käiku. Kandideeri soovitud töökohale: www.cv.ee:

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top