fbpx
CV.ee tööelublogi

Kõigil juhtub, ehk miks me peame rääkima tööstressist ja läbipõlemisest?

Kõigil juhtub, ehk miks me peame rääkima tööstressist ja läbipõlemisest?

Oled ilmselt kuulnud ütlust, et “töö ei ole elu”? Loomulikult ei ole töökoht kogu sinu elu keskpunkt, kuid tasub siiski arvestada, et oma ametipostil veedad suurema osa päevast. Nii saab sinu igapäevane meeleseisund töökohal oluliseks faktoriks, et säiliks vaimse tervise tasakaal ja tööstress ja läbipõlemine ei võtaks võimust. Kui palju inimesi tegelikult oma ametis läbipõlemist kogeb, kuidas sellest lahti saada ja tööstressi teadlikult ennetada?

Kui suur probleem on läbipõlemine Eestis?

Tuginedes CV-Online’i töötajate vaimse tervise uuringule, tuleb tõdeda, et koguni 71% inimestest on viimastel kuudel kogenud tööstressi. See on küll väga (isegi liiga) suur number, kuid samas annab siit välja lugeda ka midagi positiivset – ühiskond ei ole kunagi varem nii tõsiselt keskendunud vaimse tervise hoidmisele töökohal. See tähendab, et tööstressi ja seeläbi läbipõlemise osakaal oli inimeste seas suur juba varem, kuid nüüd tegeletakse nendega rohkem. Vaikselt hakatakse vabanema pseudo-hirmudest nagu hirm töökaaslaste ees rumalaks jääda või näilikust muljest, et oled liiga väikese pingetaluvusega. 

Siinkohal saame öelda pisut kohmaka “aitäh” pandeemia-aegsele perioodile, mille jooksul on tunginud paratamatult esile probleemid, mis varem märkamatuks jäid. Viimasel ajal on läbipõlemise vältimiseks ettevõetud sammud saanud oluliseks osaks stabiilse töökeskkonna hoidmisel. Nüüd, aastal 2021, ei ole vaimse tervise päev, psühholoogiline nõustamine töökohal, või muu tööstressi vähendav abinõu enam tundmatu termin. Seega, paljud mured seoses vaimse tervise hoidmisega on endiselt alles, kuid paljud ettevõtted on asunud neid märkama ja julgustama oma töötajaid nendest rääkima. Lisaks on appi võetud ennetavaid meetmeid, et saaksid töötajana läbipõlemist vältida.

Mida saaksin teha, et läbipõlemisest hoiduda?

Tööstressist tulenev läbipõlemine ei ole viirushaigus, mis märkamatult ligi hiilib, nii et pead täiesti ootamatult kõik oma plaanid ära jätma ja kõrges palavikus kodus higistama. Tööl tekkinud pingeid ja liialt suurt koormust oskad ilmselt juba varem tähele panna – räägi sellest! 

Esimesed kõige tavalisemad märgid läbipõlemise kujunemisest on:

  • Suur töökoormus pika perioodi kestel (inimvõimekust ületavad tööülesanded)
  • Suur mentaalne, emotsionaalne ja füüsiline kurnatus
  • Madal produktiivsus töökeskkonnas
  • Tavapärasest kesisemad töötulemused

Kui tunned sellest loetelust ära rohkem kui ühe punkti, mis käib sinu kohta, on aeg olla enda vastu aus. Puhkus ja võimalus enda vaimses tervises ja meeleseisundis uuesti tasakaal luua on oluline nii sulle, kui ka sinu tööandjale. Oled oma ametis parim vaid siis, kui suudad olla sina ise ja tuua välja kõik oma individuaalsed tugevused. Kaasaegsed ettevõtted tunnustavad ja julgustavad sind oma muresid jagama ja võtavad ise ette samme, mis stressi ja läbipõlemist ära hoiavad. 

Kui sul veel sellist töökohta ei ole, aga sooviksid, siis ehk saame sind selles aidata: CV.ee on suurim tööportaal Eestis, mis toob sinuni parimad käesolevad pakkumised. Uuri lisa!

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top