fbpx
CV.ee tööelublogi

Kas sinust võiks saada jututaja?

Kas sinust võiks saada jututaja? 1

Oleme CV-Online (CV.ee) tiimiga liitunud NULA kampaaniaga, et tuua teieni sotsiaalse ettevõtluse põnevad telgitagused. Jututaja on NULA inkubaatorist alguse saanud ettevõtmine, mille mõte on mitmekülgsete ühistegevuste kaudu omavahel kokku tuua erinevad põlvkonnad.

Jututaja sai loodud selleks, et vähendada eakate üksildust, mis uuringute järgi kasvab üle maailma. Kõigil eakatel ei pruugi olla lapsi või lapselapsi, kellega vestelda või muudmoodi ühiselt aega veeta. Sõprade ja sõbrannade ring võib kõrges eas olla võrdlemisi väike. Siin tulevadki mängu jututajad.

Kes on jututaja?

Jututaja on 15-26 aastane noor, kes veedab hea meelega aega eakaga kas eaka kodus või hooldekodus. Üheskoos räägivad nad juttu, käivad jalutamas, mängivad malet, kuulavad muusikat. Oluline on, et omavahel oleks tore koos aega veeta sundimatus õhkkonnas.  Võib-olla isegi teha midagi, mida pole siiani mallanud teha. Näiteks soovis üks eakas tantsida, ent kuna ta liikus karkude abil, tuli asjale läheneda loovalt – mõeldud-tehtud! Noore eestvedamisel sündis neil kahel uus liikumisviis – kargutants!

Jututajaks saab kandideerida nagu igale teisele tööle. Jututajaks soovijatega vesteldakse ja lahendatakse selle käigus olukordi, mis jututamisel ette tulla võivad, või ongi tulnud. Kui tundub, et omavahel klapib, siis sõlmitakse leping. Lepinguga saab noor endale eeskätt vastutuse käituda jututajana usaldusväärselt, ausalt, lugupidavalt ning delikaatselt. Jututajatele on kohustuslikud mitmed koolitused, mille sisuks on näiteks empaatiline suhtlemine, dementsus, vaimse tervise häired ja muu sarnane, millega võib jututamisel kokku puutuda.

Jututajatel on tore komme ka omavahel regulaarselt kohtuda, et jagada jututamiskogemusi, -elamusi ja -nippe, et üksteist aina paremaks jututajaks nügida. Regulaarselt küsitakse ka eakatelt, kuidas neil jututamised lähevad.

Nii leping, koolitused kui ka jututajate omavahelised kohtumised aitavad kaasa sellele, et eakad, nende lähedased ja hooldekodu saaksid end jututajate seltsis kindlalt tunda, aga ka jututajatele annavad need tööks tugeva vundamendi.

Neli põhjust, miks sinust võiks saada jututaja

Jututamise kogemus on hindamatu – see avardab silmaringi ning ühendab erinevaid põlvkondi. Noored liituvad jututamisega, et muuta nii enda kui ka eakate elu tähendusrikkamaks, teha head ning saada unikaalne kogemus. Teadaolevalt teist päris samasugust süsteemset võimalust Eestis ei ole.

Jututamine annab noorele esimese (vabatahtliku) töö kogemuse, mis lisab väärtust ka noore CV-le. Jututamine on sageli noorele esimene töökogemus, kus lepinguga võetakse endale nii vastutus kui ka kohustused. Jututajad saavad ise valida, kas soovivad väikest tasu või töötavad vabatahtlikult.

Jututamine õpetab noortele vastutustunnet ja lubadustest kinnipidamist, kuna eakad kiinduvad noortesse ning ootavad nende kõnesid ja kohtumisi. Ka tuleb täita lepingust tulenevaid kohustusi, sh pidada aruandlust jututamiste kohta.

Jututamine eeldab empaatilise kuulamise oskust ning annab võimaluse harjutada suhtlemist endast palju vanemate inimestega.

Praegu ootavad noori vestluskaaslasi kõige enam eakad Tallinnas, Viljandis ja Pärnus. Aga Jututajatega on oodatud liituma noored üle Eesti. Neil on, muide, ka väga nutisõbralikke eakaid, kes oskavad teha videokõnesid või suhtlevad noortega interneti vahendusel. Kui soovid eakatele seltsi pakkuda, võta ühendust!

Jututaja tegemiste ja liitumise kohta leiad täpsema infot kodulehelt: https://jututaja.ee/

Idee esitamise tähtaeg on 1. aprill

NULA infoga jooksvalt kursis olemiseks tasub jälgida NULA Facebooki lehte või liituda NULA uudiskirjaga.

Lisainfot vaata NULA inkubaatori kodulehelt.

NULA koostööpartnerid: Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Luminor, Ekspress Grupp, Delfi, Eesti Päevaleht, Cargobus OÜ, Solaris, Nobel Digital OÜ, CV-Online Estonia OÜ, Fontes.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top