fbpx
CV.ee tööelublogi

Mürgine töökeskkond: Kuidas ellu jääda?

Mürgine töökeskkond: Kuidas ellu jääda?

Kui tööle minnes tunned end stressis, masenduses või koged keskendumisvõime kaotust, enesekindluse vähenemist, kõhuvalu, peavalu või immuunsüsteemi häireid, siis töötad tõenäoliselt mürgises töökeskkonnas. Mürgise töökeskkonna üleelamine pole lihtne, kuid see on täiesti võimalik. Jagame sinuga näpunäiteid mürgises töökeskkonnas hakkama saamiseks, kuniks saad uuele töökohale liikuda.

Sellel on teaduslik põhjus, miks tunned, et hakkaksid töö tegemise asemel iga päev oma laua taga pigem nutma. Mürgine keskkond hoiab inimesi võitlemas või põgenemas – pidev kortisooli ja testosterooni tõus tekitab füüsilist, emotsionaalset ja vaimset stressi. Mürgisel töökohal töötades ei saa sa kvaliteetset tööd teha ning sinu tervis ja heaolu on ohus.

Loo usaldusväärsete kolleegide võrgustik

Mürgised töökohad on täis inimesi, kes on isekad, hukkamõistvad ja manipuleerivad. Lihtne on tunda, et pole kedagi, kes oleks draamavaba, kuid oma inimeste leidmine võib aidata sul toime tulla kohutava ülemuse või töökaaslasega, kes ei kuula ühtegi sinu ideed, sest neil on “alati õigus”.

Kuidas toimida: Üks oluline moodus mürgise töökeskkonna vastu võitlemiseks on leida oma töökohalt üks või kaks head sõpra, keda saad usaldada ning pakkuda üksteisele tuge ja kohta, kus välja hingata. Kaastunne ja teineteise pettumuste mõistmine võib pakkuda märkimisväärset lohutust ja aidata sul raskest olukorrast üle saada. Vali lihtsalt oma sõbrad targalt ja räägi avameelselt ainult inimestega, keda usaldad. Nagu öeldud, ei taha sa teatud asju tööl jagada – isegi oma töösõpradega.

Keskendu olulistele eesmärkidele

Mürgisesse töökohta sattudes võib tunduda, nagu oleksid tagasi keskkoolis, kus kuulujutud liiguvad kiiremini kui jalgpallimeeskond ja on eksklusiivsemad kui ülikooli ergutusmeeskond. Inimestele meeldib lobiseda kõigest, olgu see siis tegevjuhi afäär, Mari ebakompetentsus turunduses või see, kas ettevõtte eelseisva ümberkorraldamise tulemuseks on koondamised. Võib isegi juhtuda, et mürgised kolleegid on loonud gruppe ja Slacki kanaleid, mis on pühendatud ainult töökaaslastest halvasti rääkimisele ja näpuga näitamisele.

Kuidas käituda: ära lase töökoha kuulujuttudel takistada sind tööle keskendumast ja ära kohe kindlasti liitu vestlusega. Üks kiiremaid viise töökaaslaste vahelise usalduse hävitamiseks on kuulujuttude levitamine. Sellises keskkonnas ei soovi keegi olla haavatav ja avatud, sest kõik on mures selle pärast, kuidas see teave lekib ja nende vastu töötab. Soovitame võimalusel ebatervislikud kuulujutud maha vaikida või lihtsalt keelduda sellistes vestlustes osalemast.

Ole kõigi vastu kena (isegi mürgiste töökaaslastega)

Mürgised töökohad on sageli väga konkurentsitihedad, tekitades inimestes tunde, et tippu jõudmiseks peavad nad kaastöötajatest üle ronima. Nad valetavad, petavad ja varastavad ideid, et parem välja näha ja ettevõtte redelil edasi liikuda. Seda tüüpi keskkonnas pead alati jälgima mürgist käitumist, mis võib muuta tööpäevade üleelamise keerulisemaks.

Kuidas käituda: ära lange nende tasemele. Selle asemel külva neid lahkusega üle. Otsi võimalusi, kuidas teha asju teiste inimeste heaks ja lisa neile väärtust, isegi mürgiseid inimeste puhul. Nii-öelda vaenlaste abistamine võib tunduda vastuoluline, kuid see võib olla kasulik. Lõpuks hindavad teised sinu pakutavat väärtust, mis paneb nad omakorda sind väärtustama. See võib võtta aega ja kolleegid võivad siiski olla teiste vastu mürgised, kuid nende suhtlus sinuga võib muutuda ja see omakorda muudab sinu töökeskkonda. Võta kasutusele mantra: “Tööta kõvasti, ole kena.” (Isegi kui teised inimesed seda ei tee)

Püüa tugeva töö- ja eraelu tasakaalu poole

Sinu 9–5 tundub pigem 24/7, sest töö on muutunud kõikehõlmavaks. Kui sa ei ole tööl, töötad endiselt või mõtled tööle. Tahad lihtsalt oma telefoni aknast välja visata, et saaksid puhata oma töökaaslaste lakkamatust meilide, tekstide ja kõnede jadast, mis on kõik kiireloomulised. Tavaliselt pead töötama lõunasöögi ajal, oma laua taga aruannete esitamise vahele näksima või tühistad pidevalt tööjärgseid plaane, et jääda kontorisse hiljaks ja ülesanded lõpetada.

Kuidas käituda: sea piirid, et sul oleks töö ja elu. Terve piiride olemasolu võib vähendada mõju, mida töö võib sinu elu teistele valdkondadele avaldada. Soovitame alati teha lõunapausi, mitte tuua tööd koju, seada selged ootused, luua sõprussuhteid väljaspool tööd ja mitte jagada tööl liiga palju isiklikke detaile. Loe ka, kuidas luua vaimset tervist toetav töökeskkond.

Tea, et miski pole püsiv

Näib, et sa ei saa midagi parata, et peatada ülemuse vihased e-kirjad pärast tööaega või leevendada ärevust, et sinu töökaaslased sind bussi alla viskavad. Sinu enesekindlus on löödud, sa kardad tööle minna ja tunned end nii füüsiliselt kui ka vaimselt halvasti. Õnneks saad midagi teha: väljuda.

Kuidas käituda: Püüa mõista, et olukord on ajutine. Otsi ennetavalt võimalusi edasi liikuda. Kui sul on raskusi uskuda, et olukord on ajutine, aitab muude võimaluste otsimine sul oma uskumuste süsteemi muuta.

Leia parem

Lõppkokkuvõttes on parim viis mürgise töökeskkonnaga toimetulemiseks leida uus töö. Kas soovid sellega pisut abi? CV.ee tööportaali liikmena saadetakse sulle soovi korral uute tööpakkumiste teavitused e-mailile, nii kulutad otsimisele ja surfamisele vähem aega. Lisaks saad oma CV-st üles laadida mitu versiooni, mis on kohandatud erinevatele sind huvitavatele töökohtadele. Värbajad tegutsevad CV.ee portaalis pidevalt, et palgata kvaliteetseid kandidaate nagu sinagi. Jäta hüvasti oma mürgise ülemuse ja töökaaslastega ning liigu juba täna millegi parema poole.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top