fbpx
CV.ee tööelublogi

Miks lisada oma CV-sse tööalased oskused?

Miks lisada oma CV-sse tööalased oskused?

Kui koostad hoolikalt CV-d konkreetsele töökuulutusele kandideerimiseks, siis pea meeles, et viis, kuidas oma tööalased oskused välja tood, võib määrata, kui kaugele sa värbamisprotsessis jõuad. Kui soovid, et sinu CV näitaks sind parimast küljest, ja et sind kutsutaks ka töövestlusele, pead tööandjale näitama oma tööalaseid oskusi.

Sinu CV-s olevad oskused võivad sind tööandja silmis potentsiaalsetest konkurentidest eristada ja ka palgaläbirääkimistel hõlpsasti sinu palganumbrit mõjutada. CV.ee meeskond toob sinuni, mis on üldse “pehmed” ja “konkreetsed” oskused ning mida oskusi CV-sse lisades silmas pidada.

Millised on pehmete oskuste näited CV jaoks?

Sinu CV-s olevad pehmed tööalased oskused võivad tööandjale sama palju huvi pakkuda kui sinu tehnilised oskused. Nutikad juhid teavad, et kogenud, kõrgelt koolitatud uus töötaja, kes ei sobitu kontorikultuuriga, suhtleb halvasti klientide ja kolleegidega või tardub tähtajalise surve all, võib töökohta ja ka kolleege rängalt koormata. Sinu CV – ja hiljem ka intervjuul esinemine – peaks tööandjale kinnitama, et sa mitte ainult ei saa tööga hakkama, vaid aitad meeskonnal areneda.

Kas sa pole kindel, millised pehmed oskused võiksid sellise sõnumi saata? Pea meeles, et igale tööpakkumisele kandideerides peaksid koostama just sellele ametikohale kohandatud CV. Seega vaata üle kandideeritava ametikoha ülesanded ja tee kindlaks, millised sinu isiklikud tugevused aitaksid sul tööl ja töökeskkonnas edu saavutada.

Näiteid pehmetest oskustest: tulemustele orienteeritud, analüütiline, hea suhtleja, osavõtlik kuulaja, uuendusmeelne ja loov, julge esineja, probleemide lahendaja, vastupidav, kohanemisvõimega, iseseisev, kohusetundlik, detailidele orienteeritud, strateegiline mõtleja, heade koostööoskustega, kiire otsustamisvõimega, õppimisvõimega, hea veenmisoskusega, järjepidev.

Millised on sinu CV-s konkreetsed oskused?

Konkreetsete oskuste puhul lisa oma CV-sse tehnilised oskused. Näiteks esiotsa veebiarendajad teataksid oma teadmiste tasemest HTML-i, CSS-i ja JavaScripti ning muude tehnoloogiate alal, mida ettevõte oma töökuulutuses loetleb. Vahepeal võib ka näiteks ehitusettevõte nõuda AutoCADi või Reviti kasutamise oskusi.

Võimaluse korral märgi üles konkreetsed tööalased oskused iga ametikoha kohta. Kui otsid tööd digiturundajana, märgi ära erinevate kujundusprogrammide, Google Analyticsi või Business Manageri kasutamise oskused. Kui otsid tööd tervishoiu valdkonnas, märgi ära enda litsentsid või tunnistused. Soovid ikkagi näidata, et oled tulemustele orienteeritud professionaal.

Näiteid konkreetsetest oskustest: Photoshop, Illustrator, AutoCAD, MS Excel, Java, Python, turundus, müük.

Kuidas avastada oskusi, mida ettevõte väärtustab?

Oma CV-sse oskuste ja töökogemuste ajaloo lisamiseks peaksid igal juhul eelkõige töökuulutusest lähtuma. Kuid ära piirdu vaid sellega. Uuri tööandja kohta lisainformatsiooni, et saada ülevaade töökoha kultuurist ja ettevõtte väärtustest. Võid avastada täiendavaid omadusi, mida tööandja kandidaadis hindaks.

Kui tead kedagi, kes ettevõttes töötab või on varem töötanud, võta temaga ühendust, et küsida töökultuuri kohta ja ka seda, mida tööandja oma töötajates oluliseks peab. Ka ettevõtte veebisait võib sulle palju öelda. “Meist” lehe lugemine on tavaliselt hea koht alustamiseks. Pööra hoolikalt tähelepanu sellele, kuidas ettevõte ütleb, et ta tegutseb, ja töökeskkonnale, mida edendatakse, ning rõhuta oma kõige asjakohasemaid tugevusi.

Mida ei tohiks oma CV-s tööalaste oskustega teha?

Ära liialda ega valeta oma oskuste ega millegi muu kohta. Ära kunagi anna järele kiusatusele paisutada ametinimetust, lisada võltse tunnistusi või oskusi, mida sul pole, ega kaunistada end ametiajaga, mis ei kestnud nii kaua, kui sa ütled. Valeväidete esitamine või tõe venitamine ei ole riski väärt. Enamik ettevõtteid kontrollib sinu tausta ja soovitajaid ning valed kahjustavad tõsiselt sinu usaldusväärsust ja tõenäoliselt maksavad sulle töökoha.

Sinu CV ja sinu CV-s olevad tööalased oskused peaksid olema täpne ja tõene aruanne sinu, sinu eelnevate töökogemuste võimete kohta. Kuid aita pisut tööandjaid, koostades CV viisil, mis vastab otseselt nende vajadustele. See tähendab, et ole läbimõeldud ja hoolas. Oma CV-sse panustatud aeg ja töö tasub end ära ning võid põgusalt intervjuukutseid oodata.

On aeg oma tööalased oskused enda kasuks tööle panna! Loe ka, miks on CV uuendamiseks hetkel parim aeg.

Juhi ise oma palga kurssi! Lisa septembrikuus CV.ee tööportaalis palgaootus enda CV-le ning võid võita 500€ palgalisa.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top