fbpx
CV.ee tööelublogi

Appi, mind koondati! Kuidas edasi liikuda?

How to move forward from a layoff?

Olenemata sellest, kui tõsiselt end ette valmistad, pole koondamine ega selle kogemine kunagi lihtne. Tohutult suur osa sellest, kes me oleme, on seotud meie karjääri identiteediga. Sellele vaatamata võib salakaval koondamisteade tabada igaüht meist. Mida teha, kui see sinuga juhtub? 

Positiivseks jäämine pärast koondamist on võimalik, kuid selleks peab astuma mõningaid lihtsaid samme. CV.ee meeskond toob sinuni mõned nipid, kuidas säilitada positiivne ellusuhtumine ka pärast koondamisteate saamist.

Eralda end koondamisteatest

Uuringud näitavad, et nii meestel kui naistel on koondamisega sageli raskem toime tulla. Üks peamisi põhjuseid on see, et nii paljud seovad oma isikliku identiteedi oma professionaalse kuvandiga. Mõlemad võivad olla karjäärist sõltuvad ja on oma praegusesse ametisse tohutult aega ja ressursse investeerinud. Esimene samm positiivseks jäämiseks pärast koondamist on end sellest eraldada. See nõuab teatud distsipliini ja võib-olla pead alguses sageli keskendumist harjutama. 

Püüa mõista, et koondamine ei tähenda sinu isiklikku hävingut. Koondamine ei ole isiklik, hoolimata asjaolust, et see mõjutab sind isiklikult. Nii, nagu omandasid selleks töökohaks vajalikuks teadmised, saad seda mõnes teises kohas uuesti teha. Kuigi sind koondati, on sul endiselt olulisi teadmisi. Nüüd on väljakutse muuta need oskused turustatavaks ja ajakohaseks. Keeldu tundmast end koondamise tõttu tõrjutuna. Sa oled midagi enamat kui su karjäär. See on sinu võimalus liikuda oma valdkonnas uue vooluga. Ära upu mõnesse tajutavasse ebaõnnestumisse.

Hinda oma positsiooni

Järgmine samm positiivseks jäämiseks pärast koondamist on karjäärialaste otsuste tegemine. Kas soovid jääda oma praegusele alale või kolida teise valdkonda? Võid kaaluda karjäärinõustamist või küsida nõu mõnelt personalispetsialistilt, kes aitaks sul lihvida oma praeguseid oskusi turustatavale tasemele ja saada linnulennult värsked tööpakkumised. 

Hinda oma positsiooni positiivse suhtumisega. Sul on juba x aastat kogemust, mis kõlab iseenesest CV-s hästi. Mõne uue oskuse omandamine, mida oma aastatepikkusele kogemusele lisada, muudab sind tulevastele tööandjatele veelgi väärtuslikumaks. Veendu, et annad oma teadmistele tõelise hinnangu. Ära ole negatiivne. Ära võrdle end teistega ega sellega, mida sinu praegune tööandja ütles. Seejärel pane oma hinnangud enda kasuks tööle.

Karjäärimuutuste tugi ja võrgustike loomine

Kuna ka paljud teised töötajad kogevad samaaegselt erinevaid karjääri konflikte, on karjäärimuutuste tugi vabalt internetis erinevate märksõnade abil leitav. Otsi positiivseid artikleid, mis pakuks emotsionaalset tuge, kuid ka reaalseid ideid uue karjääri alustamiseks. Samuti proovi osaleda erinevatel võrgustiku loomise üritustel, mis võiksid aidata sul kohtuda uute inimestega sinu valdkonnas. Toe saamiseks räägi kindlasti ka mõne oma lähedase sõbra või pereliikmega. Nagu öeldakse, on jagatud mure juba pool murest.

Ära põleta sildu

Isegi kui annad endast parima, et voolust ees püsida, näiteks panustad palju ettevõtte arengusse ja tulemuste saavutamisse, on mõnikord koondamine vältimatu. Sinu tervise jaoks on väga oluline, et pärast viha taandumist keelduksid kibestumast. Üks parimaid viise selleks on lasta enne endiste töösõprade ja kaaskolleegidega suhtlemist veidi paranemisaega mööda minna. Seejärel saad kohtuda positiivse suhtumisega endiste kolleegidega. Ära põleta oma sildu! Võid leida nende seast oma uue tööandja, kes tegutseb koos eelmisega. Ole oma endise ülemuse salvamisel ettevaatlik ning väldi soovi oma koondamise kohta internetti postitada. Kui tahad oma kogemust siiski jagada, siis pea meeles mitte kasutada koledaid nimetusi, pseudonüüme ega halba keelt. Hoida oma au ja maine puutumatuna. Suurte tulevikuvõimaluste kaotamine pole väärt sinu emotsioonide valangut lihtsalt sellepärast, et sind koondati.

Mida homne toob

Oled just kogenud märkimisväärset kaotust, kuid see pole maailma lõpp. Ole positiivne, keskendudes tulevikule. Olenemata sinu vanusest, soost või positsioonist, pole kunagi liiga hilja karjääriteed ümber mängida. Võid homme avastada, et koondamise kogemine lükkas sind uutesse ja põnevatesse suundadesse, kuhu muidu polekski kunagi julgenud minna. Võta aega, et mõtiskleda asjade üle, mis on sinu ja sinu pere jaoks tõeliselt olulised. Vajadusel hinda ümber ja kohanda oma karjääri standardeid. Kas sul on tõesti vaja uues karjääris rohkem tunde töötada? Kas küsid piisavalt raha ja hüvitisi?

Säilita terve ellusuhtumine

Ära võta ükskõik millist tööd, mis ette tuleb. Püüa säilitada elutervet suhtumist olenemata sellest, et tahaksid laskuda mugavustsooni. Jää pärast koondamist oma tuleviku suhtes positiivseks, säilitades oma valikuõiguse. Võid otsida tööd, kuid kindlasti mitte meeleheitel olles. Võta härjal sarvist ja anna endale valikuvõimalusi. Ära karda abi küsida ja ava oma meel uuele vaatenurgale ning teadmistele. Mida rohkem õpid enda ja elu kohta, seda kindlam oled oma otsuste tegemisel, kuhu siit edasi minna.

Ära karda jääda tööturul toimuvast ilma ja hoia end pidevalt kursis erinevate valdkondade pakkumistega CV.ee portaalis. PS! Loe ka 58-aastase Mareku (nimi muudetud – toim.) kogemust koondamisega.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top