fbpx
CV.ee tööelublogi

Töökoha vahetamine: Mareku lugu

Töökoha vahetamine: Mareku lugu

Töökoha vahetamine on tihti äärmiselt ebameeldiv ja keerukas protsess, eriti kui seisad silmitsi koondamisteatega. Septembrikuus toob CV-Online (CV.ee) sinuni mitmed päris inimeste kogemuslood töökoha vahetamisega seoses. Oleme välja selgitanud peamised põhjused, miks inimesed töölt lahkuvad ning töökohta vahetada soovivad. Koondamise järgselt uue töö leidmine võib osutuda arvatust raskemaks, kuid toob endaga kaasa palju eduelamusi ja kasvamist.

Loe lähemalt, kuidas 58-aastane Marek (nimi muudetud – toim.) läbi koondamise oma kutsumuse leidis ning vaata ka nippe, mida teha, kui oled Marekuga sarnases olukorras.

Mis sinu eelmise töökohaga juhtus?

Mind koondati kõige esimese pandeemia laine ajal. Ma olin töötanud selles ettevõttes juba 17 tegusat aastat ja mõnes mõttes saan isegi aru, miks mind koondati. Sellegipoolest oli see väga morbiidne esmaspäevahommik, mil otsus mulle ilma mingisuguse eelneva hoiatuseta teatavaks tehti. Olin andnud sellele ettevõttele 17 aastat oma elust ja nagu paljud, veetnud seal rohkem aega töötades kui oma perega. Ka teised kolleegid tundsid end osana suurest perekonnast. Kuid ma pidin endale meelde tuletama, et tegemist on vaid minu tööandjaga, ja et aeg on edasi liikuda.

Mida tähendas sinu jaoks koondamisteate saamine?

Koondamine ajendas mind oma kutsumuse leidmiseks ja olen selle eest tänulik. Mulle ütles tookord üks sõber, et: “Kuule Marek, sa saad kolme kuu pärast 56-aastaseks ja tead, mida kauem oled tööturult väljas, seda raskem on tööd saada,”. Tahtsin viisakalt vastu öelda, et ta ei aidanud sel hetkel olukorrale üldse kaasa, vaid pani mind end veelgi üleliigsemalt tundma. Mõtlesin endamisi, et mul on kaks varianti – võin kontrolli enda kätte tagasi võtta või heita pikali ja ennast haletseda. Vahel juhtub mõni jama, inimesed kaotavad töö ja kedagi koondatakse iga päev. Teised leiavad elule uut tähendust ja eesmärki, ja mina ka! Aga mul oli ikka see valus tunne sees, et mult võetakse jälle midagi südamelähedast ära.

Astusin pärast 17 aastat oma töökoha uksest välja sirge seljaga. Nagu paljud sel ajal, olin ka mina sattunud tööle pigem juhuse ja asjaolude kokkulangemise tõttu, mitte enda valiku või plaani järgi. Minu tööandja lubas mul otsida oma elu eesmärki ja teha midagi, mida väärtustan. Nüüd võisingi lõpuks minna ja leida oma kutsumuse.

Kas tegutsed hetkel aktiivselt tööturul?

Hetkel ma aktiivselt tööd ei otsi, kuigi pakkumisi tuleb uksest ja aknast, isegi minu kõrges vanuses. Pärast koondamist olengi otsustanud tegutseda täiesti uues valdkonnas vabakutselisena, kuigi olen ka ise CV.ee tööportaali pakkumisi piilunud ja kaalunud, kas minna või mitte minna. Minu valdkonnas on vabakutselisus pigem soositud ja seega ei ole tekkinud tööotsade leidmisega probleeme. Lisaks tööportaalidele on palju töövõimalusi minuni juhtunud ka läbi pereliikmete ja tutvusringkonna, kes mind omakorda mõnele tööandjale soovitanud on. Vaatamata vabakutselise tööle püüan ikkagi osalise tööajaga positsioonidel silma peal hoida, sest võimalusi ägedat tööd teha on tänapäeval õnneks igasuguseid.

Mida oled sellest olukorrast õppinud?

Tänaseni olen mind koondanud ettevõttele selle võimaluse eest igavesti tänulik. Nüüd ma ei salga tööandjaid, kuna ka neil ei ole lihtne inimesi koondada. Kaks aastat hiljem on see olnud üks suur tõusude ja mõõnade, elu õppimise, elamise ja armastamise teekond. Iga uus päev on uue teekonna algus. Minu kõige olulisemad ebaõnnestumised elus viisid mind täna siia ja ma olen tänulik.

Mida soovitaksid töötajale, kes on sinuga sarnases olukorras?

Kui sind ähvardab koondamise tõttu varsti töö kaotamine, usu veendunult, et see on alles algus, sest nii ongi. Saad julgelt edasi liikuda ja end radarile tagasi viia, kui:

  • Mõistad, et sa ei ole üleliigne;
  • Tunnistad oma tugevusi ja saavutusi;
  • Ei piira oma potentsiaali ega tulevast edu;
  • Aktsepteerid olukorda ja liigud edasi;
  • Vaatad oma väärtused uuesti üle, et aidata sul leida uus tähendus ja eesmärk (töö)elus.

Kui ka sinul on Marekuga sarnane kogemus või mõtled koondamise järgselt töö leidmisele, siis vaata SIIT, mida sellises olukorras teha. Vaata ka CV.ee tööpakkumisi.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top