fbpx
CV.ee tööelublogi

Töökoha vahetamine: Jaagupi lugu

Töökoha vahetamine: Jaagupi lugu

Töökoha vahetamine on tihti äärmiselt ebameeldiv ja keerukas protsess, eriti kui otsid tööd uues valdkonnas. Septembrikuus toob CV-Online (CV.ee) sinuni mitmed päris inimeste kogemuslood töökoha vahetamisega seoses. Oleme välja selgitanud peamised põhjused, miks inimesed töölt lahkuvad ning töökohta vahetada soovivad. Otsus karjääripööret teha ei pruugi tulla kergelt, kuid kasutamata potentsiaali ei maksa kunagi raisku lasta.

Loe lähemalt, kuidas 22-aastane Jaagup (nimi muudetud – toim.) karjääripöördeni jõudis ning vaata ka nippe, mida teha, kui oled Jaagupiga sarnases olukorras.

Kuidas jõudsid otsuseni töökohta vahetada?

Tundsin, et mul oli aeg muuta oma karjääri suunda ja liikuda sootuks uude valdkonda. Olin seda mõtet oma peas põrgatanud juba pikka aega, kuid paljuski soosis ka ülikooliteekond otsuse tegemist. Pean ausalt ütlema, et mul oli oma eelmise tööandja juures absoluutselt kõik hästi, – tervislik töökeskkond, arendavad töövõimalused ja toetavad kolleegid – kuid tundsin, et mul on aeg liikuda enda eriala valdkonda. Otsus tuli väga raskelt, aga kokkuvõttes tundsin, et olen karjääripöördeks valmis.

Kas uue töökoha otsimisel tekkis ka takistusi?

Noore inimese jaoks on töö leidmine üleüldiselt paras pähkel. Tööandjad küll räägivad, et ootavad endale noort ja värsket hingamist, kuid ei pea oma sõnadest tihtipeale kinni. Kuna oled nende silmis ilma igasuguse (vajaliku) kogemuseta, ei ole nad nõus sulle tihti ka elamisväärset töötasu pakkuma. Rääkimata praktikakohast, mille eest tasu saamisest võid ainult unistada. Oma valdkonnas tööd leida on äärmiselt keeruline, sest tihti jõuavad sinust ette suurema kogemuse ja paremate teadmistega pisut vanemad töötajad.

Õnneks pean tunnistama, et aina vähem tööandjaid on sellise suhtumisega ning pigem on see tööturul harv juhus, kui noort inimest ei austata. Üha rohkem tööandjaid pakub noortele just neid tööalaseid arenguvõimalusi, millest noored unistavad. Siinkohal julgustaksin oma eakaaslasi olenemata napist töökogemusest siiski sind huvitavale positsioonile kandideerima, sest kunagi ei tea, millal päriselt vedada võib ja oma unistuste töökoha saad. Enamik tööandjatest võtab sind intervjuul soojalt vastu ja ootab sind oma meeskonda täiendama.

Milliseid hirme tuli töö vahetamisel maandada?

Kindlasti tuli maandada hirme seotuna sellega, et ma ei ole piisav mingi positsiooni jaoks. Tegelikult ju haridus ja ka varasem töökogemus soosib välja vaadatud positsiooni, kuid ebakindlus endas saab võitu. Muidugi on tööd vahetades ebamugav ka uue töökeskkonnaga ja värskete kolleegidega kohanemine, sest esialgu ei pruugi kohe olla kõigest rääkida ja sõprus- või tööalaste suhete loomine võtab aega.

Tunned, nagu hüppaksid pea ees vette ja kellelgi sulle kohe päästevesti anda ei ole. Pead õppima ise uutes vetes ujuma ja hakkama saama. Eks see ongi töökoha vahetamise juures kõige keerulisem, et see viib sind ajutiselt mugavustsoonist välja ja avab uutele väljakutsetele. Aga need väljakutsed tuleb igal juhul vastu võtta!

Mida ootad enim uuelt töökohalt?

Uuelt töökohalt ootan enim paindlikkust ning võimalust oma tööaega planeerida. Üks hea tööandja mõistab töötaja vajadusi ja soove enda tarbeks vahel tööpäeva kestel ära käia. Tihtilugu ei ole ka teised ettevõtted ja teenusepakkujad kauem lahti, kui tööpäev kestab. Seepärast ongi võtmetähtsusega tugev kommunikatsioon ja usaldus töötaja ja tööandja vahel, et teine ei peaks kartma tööülesannete tegemata jäämist. Paindlikkusele aitab muidugi kaasa inimese enda distsipliin ja tööeetika, täitmaks tööülesandeid hoolimata päeva tekkinud ajaaukudest. Uuelt töökohalt ootan ka sooja vastuvõttu ja täismahus väljaõpet, et oleksin n-ö “kodus” töö valdkonnaga ja onboardingu protsess kulgeks sujuvamalt. Tahan tunda, et minusse kui töötajasse panustatakse aega ja ressursse, sest ainult nii saan ka ise oma parima vastu anda.

Mida soovitaksid töötajale, kes on sinuga sarnases olukorras?

Ära karda, tegutse! Sinu unistused ja eesmärgid ei täida ennast ise, vaid selle nimel tuleb igapäevaselt pingutada. Kui kõhkled, siis usalda oma sisetunnet, aga pea meeles, et vaid mugavustsoonist välja astudes võid avastada enda tõelise potentsiaali. Sirvi erinevaid tööpakkumisi ja ka erinevaid valdkondi CV.ee portaalis, sest tihtipeale võivad tööandjad sinu ametipositsiooni lisada ka mõne teise valdkonna pakkumiste hulka. Kasuta otsingus erinevaid lihtsaid märksõnu, millega sobivad pakkumised endani tuua. Suureks abiks on osutunud ka tööpakkumiste teavitused, mille abil töövõimalused otse sinu elektronpostkasti potsatavad.

Kui ka sinul on Jaagupiga sarnane kogemus või mõtled töövõimalustele sootuks uues valdkonnas, siis vaata SIIT, mida sellises olukorras teha. Vaata ka CV.ee tööpakkumisi.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top