fbpx
CV.ee tööelublogi

Kuidas saada tööd uues valdkonnas?

Kuidas saada tööd uues valdkonnas?

Paljude spetsialistide jaoks on tavaline arendada uusi karjäärieesmärke, mis võivad viia tööotsinguile mõnes muus valdkonnas. Kuigi alati on kasulik omada kõrgharidust valdkonnas, kus soovid töötada, on ka teisi võimalusi uute tööotsade leidmiseks ning oskuste ja kogemuste saamiseks. Kui kaalud uut tüüpi töö leidmist, võiksid teada, kuidas saada tööd valdkonnas, mis ei ole sinu hariduse või praeguse valdkonnaga seotud. Kuidas saada tööd uues valdkonnas?

CV.ee meeskond selgitab sulle, miks spetsialistid võivad otsida tööd valdkondades, mis ei ole nende haridusega seotud, kirjeldame selle muudatuse tegemise eeliseid ja anname mõned nipid uues valdkonnas töö leidmiseks.

Miks otsitakse tööd valdkondades, mis pole omandatud haridusega seotud?

Paljud töötajad seavad karjääri edenedes endale uusi eesmärke. Mõnikord võidakse kohe pärast ülikooli või koolitusteekonna lõpetamist aru saada, et soovitakse töötada mõnes muus valdkonnas. Teistel juhtudel võivad töötajad aga oma karjäärieesmärke muuta alles siis, kui nad on oma valdkonnas juba kogemusi omandanud. Uut töövaldkonda otsitakse mitmetel põhjustel, sealhulgas:

Uued kired või huvid: mõnel töötajal võivad karjääri jooksul tekkida uued kired või huvid ning nad võivad otsustada nende kirgede poole liikuda, suundudes uude töövaldkonda.

Karjääri edenemine: vahel võidakse kaaluda uut valdkonda, et leida rohkem võimalusi karjääri edendamiseks, näiteks juhi- või spetsialisti positsioonidel, mis ei pruugi nende praeguses valdkonnas saadaval olla.

Kõrgemad palgad: osa töötajaid võivad otsustada minna üle uuele valdkonnale, kui nad tunnevad, et see võib pakkuda nende vajaduste rahuldamiseks kõrgemat palka.

Töö- ja eraelu tasakaal: mõnikord soovitakse saavutada rohkem töö- ja eraelu tasakaalu, mis võib rahuldada isiklikku eneseteostuse soovi väljaspool töökohta.

Ümberpaigutamine: vahel võidakse otsida tööd mõnes teises valdkonnas kolimise järgselt uues piirkonnas, kui seal on praeguses valdkonnas vähem töövõimalusi.

Kuidas saada tööd erialal, mis ei ole seotud sinu haridusega?

Siin on mõned sammud ja strateegiad, mida kasutada uue töö otsimisel võõras valdkonnas:

1. Uuri erinevate valdkondade võimalusi

Kui tead juba, millist tööd soovid saada, alusta nende ametikohtade uurimist, lugedes artikleid, otsides teavet veebist ja uurides ametikirjeldusi CV.ee lehel. Oma uue valdkonna kohta lisateabe saamine aitab sul mõista tööandjate väärtustavaid oskusi ja positsiooniga kaasnevaid töökohustusi. Kui sa pole kindel, millist tööd soovid teha, uuri erinevaid karjäärivõimalusi, mis sulle huvitavad tunduvad. Samuti võid teha karjääritesti, mis aitab sul otsingut kitsendada. Selle läbiviimine võib aidata sul mõista samme, mida uues valdkonnas töö leidmiseks astuda.

2. Arenda uusi oskusi

Paljude töötajate jaoks võib teisele valdkonnale üleminek nõuda uute oskuste arendamist, et aidata neil edukas olla. Tehniliste teadmiste saamiseks loe oma uue valdkonnaga seotud uudiskirju, artikleid ja raamatuid. Kui oled huvitatud valdkonnast, mis nõuab laialdasi teadmisi, kaalu veebikursuste võtmist või uue tunnistuse omandamist, mis aitaks sul spetsiifilisi oskusi arendada. Samuti võib olla kasulik tugevdada mõningaid oma pehmeid oskusi uute töökohtade otsimisel, nagu suhtlemine, kohanemisvõime ja probleemide lahendamine. Need on ülekantavad oskused, mis võivad olla kasulikud erinevatel töökohtadel.

3. Leia praktikakoht

Kasuks võib tulla ka praktikakohtade taotlemine, mis aitab sul uue valdkonna kohta rohkem teada saada. Kuigi mõned praktikakohad võivad olla saadaval ainult üliõpilastele, võivad teised ettevõtted pakkuda praktikakohti ka teistele, kes soovivad kogemusi omandada. Kui töötad praktikandina, kasuta võimalust küsida oma töökaaslastelt küsimusi valdkonna ja selle kohta, mis neile seda tüüpi töö juures meeldib. Praktikakohad võivad samuti soodustada valdkonna suhtlusvõrgustiku loomist, kes võivad aidata sul tööd leida või pakkuda nippe töökoha leidmiseks.

4. Tee vabatahtlikku tööd

Vabatahtlik tegevus võib olla suurepärane viis oskuste arendamiseks ja kogemuste saamiseks oma uues valdkonnas. Otsi oma piirkonnas mittetulundusühinguid või organisatsioone, mis võiksid olla vastavuses sinu karjäärieesmärkidega. Näiteks kui oled huvitatud õpetajatööst, võid koolijärgse programmi raames vabatahtlikult lapsi juhendada. Saad lisada oma CV-sse vabatahtliku kogemuse, mis aitab sul näidata tööandjatele, et oled oma uuele valdkonnale pühendunud.

5. Tööta enda heaks

Kui soovid võtta pisut aega oma praegusest töökohast lahkumiseks, kaalu oma uue valdkonnaga seotud projektide kallal töötamist väljaspool tööaega. Näiteks kui oled huvitatud veebidisainist, alusta vabal ajal veebisaitide loomist. Võid küsida sõpradelt või perekonnalt, kas nad vajavad sinu teenuseid, et aidata sul kogemusi omandada. Sea endale eesmärgid, näiteks koosta kuue kuu jooksul tööportfell, mida saad kasutada uutele töökohtadele kandideerimiseks. Enda heaks töötamine võib olla suurepärane viis oskuste õpetamiseks ja uue valdkonna kohta lisateabe saamiseks.

6. Kandideeri tööle

Kui oled valmis kandideerima töökohale uues valdkonnas, otsi potentsiaalseid ametikohti CV.ee tööportaalist või pane oma professionaalne võrgustik enda kasuks tööle. Enne kandideerimist kohanda oma CV-d, et see kajastaks oskusi, mida saad uude valdkonda tuua. Loe läbi ametikirjeldused ja kasuta oma CV-s samu märksõnu, et näidata, et sinu kvalifikatsioon vastab ametikohale. Võid oma CV-le lisada ka kaaskirja, mis selgitab sinu kirge uue valdkonna vastu ja valmisolekut uusi oskusi õppida. Hästi kirjutatud CV ja kaaskiri on suureks abiks oma oskuste tutvustamisel uutele tööandjatele. Vaata oma CV üle SIIT.

Paljud inimesed otsustavad leida tööd uues valdkonnas, sest nad ei pruugi oma praeguse ametikohaga rahul olla. Uus töökoht võib aidata sul töötada oma pikaajaliste karjäärieesmärkide poole ja leida töörahulolu. Selle rahulolu saavutamine võib aidata sul tunda end oma töös väärtustatuna ja motiveerida sind töötama oma kõrgeimal tasemel. Tööga rahulolu võib muuta sind omakorda positiivsemaks ja rahulolevamaks ka väljaspool töökohta.

Ära karda jääda tööturul toimuvast ilma ja hoia end pidevalt kursis erinevate valdkondade pakkumistega CV.ee portaalis. PS! Loe ka 22-aastase Jaagupi (nimi muudetud – toim.) kogemust karjääripöördega.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top