fbpx
CV.ee tööelublogi

CV näidis

CV näidis ja CV koostamise juhend

Millegipärast valitseb eeldus, et CV koostamine on pikk ja tüütu protsess, mida tasuks vältida. Aeg on mõttemalli muuta! CV on investeering iseenda tulevikku, võimalus hetkega muljet avaldada ja avada enda jaoks uksi, mille olemasolust ei osanud mõeldagi. CV näidis soovitab võimalikult täpselt välja tuua, millised on senised oskused, kogemused ja ootused. Hästi koostatud CV rõhutab kandidaadi oskusi ja omadusi, mida tööandja tulevaselt kandidaadilt ootab. 

Aga ma ei otsi tööd, milleks siis CV? 

CV ei ole mõeldud vaid neile, kes hetkel aktiivselt uut tööd otsivad. Tegelikult on nutikas CVd pidevalt uuendatuna hoida. Esiteks, paljud ettevõtted kasutavad värbamisspetsialistide abi, kes otsivad spetsiifilisi kandidaate ja teevad neile otsepakkumisi. See tähendab, et mitte sina ei pea otsima ja ootama tööpakkumisi, vaid tööpakkumine lendab ise sinu postkasti. Täpselt õiged pakkumised jõuavad sinuni aga vaid siis, kui CV on ajakohane ja peegeldab su praegust, mitte viie aasta tagust reaalsust. 

Teiseks on inimeste mälu valikuline. Me võime küll mõelda, et see või too asi jääb kindlasti meelde, kuid loetud kuude pärast on see ikkagi mälust pühitud. Kui sa peaksid ette lugema kõik koolitused, kursused ja täiendõppepäevad, kus sa oled osalenud, mis sa arvad, kui palju sul tegelikult ununeks? Seetõttu võiks olemas olla üks kõike koondav CV. 

Kogu info ühte kohta ehk koondav CV näidis

Omandades harjumuse koolituse lõppedes see kohe ka üles märkida, ei pea vajaduse tekkel e-mailides tuhlama ega kalendreid läbi otsima. Seda koondavat CVd ei olegi tarvis kellelegi edasi saata, vaid saad vastavalt töökuulutusele valida, mida võtta ja mida jätta. Vähemalt ei pea sa iga kord täiesti otsast alustama! 

Näiteks teed meie süsteemis oma peamise CV valmis, mida siis ka regulaarselt uuendad. Kui soovid kuskile kandideerida, saab ühe klikiga CV kopeerida, järgmise sammuna ebavajalikku ära kustutada ning vajalikku rõhutada. Justkui isiklik CV näidis! Tänu sellele on ka töökuulutusele kandideerimine lihtsam ja kiirem. 

Loetleme ette sulle mõne kuldreeglid CV koostamiseks

  • Rõhuta oma tugevaid külgi, aga ära luiska endale oskusi, mida sul ei ole. 
  • Kontrolli, et sinu CV-s poleks kirjavigu. Hea nipp on CV iseendale valjusti ette lugeda. 
  • Kirjuta konkreetselt ja ainult olulistest asjadest. 
  • CV on ametlik dokument – väldi familiaarsust, jutustavat stiili ja slängi.
  • CV peab olema hästi struktureeritud, selge ja üheselt mõistetav.
  • Kasuta kontakt e-mailina enda nimelist meiliaadressi. Halvad näited on: sexykitten@eaadress.ee, gotohell@eaadress.ee, olen.helme@eaadress.ee vms. 
  • Kui lisad CV-le foto, peab see olema viisakas ja selge – ära saada väljakutsuvaid fotosid või peopilte! 
  • CV näidis on su sõber! Hea CV näidis aitab saada parema pildi sellest, mida oodatakse.

Peale meie kuldreeglite võid end kurssi viia ka ChatGPT CV koostamise soovitustega siin.

CV koostamise kuus kerget sammu 

  1. Lisa CV-sse isiku- ja kontaktandmed 
    Anonüümne CV satub tõenäoliselt prügikasti, ettevõtted soovivad siiski palgata reaalset inimest. Kindlasti kontrolli, kas kontaktandmed said õigesti kirja. Piisab ühest veast ja oledki kättesaamatu! 
  2. Pane detailselt kirja oma töökogemus
    Siin ei piisa lihtsalt ametinimetusest, vaja on täpsemat tööülesannete kirjeldust. Kui sul on kogunenud rohkem ameteid, kui CV-s ruumi, siis vali need, mis seostuvad töökohaga, kuhu sa kandideerid. 
  3. Kirjelda oma hariduskäiku
    Olulisel kohal on reeglina kõige kõrgem haridustase, mille oled omandanud. Kui hariduse omandamine on pooleli, ent see seondub konkreetse ametikohaga, pane seegi koos eeldatava lõpetamisajaga kirja.
  4. Ära unusta koolitusi 
    Kindlasti käivad CVsse kandideeritava ametikohaga seonduvad lisakoolitused ja -kursused, mille kohta sul on olemas ka tõend. Isegi kui tõend on kaotsi läinud, tasub koolitajalt koopiat küsida.  
  5. Pane kirja oma keeleoskus
    Oskad peale eesti keele veel mõnda keelt? Pane see kindlasti oma CV-sse kirja ning kirjelda lühidalt, millisel tasemel see on.
  6. Millised on sinu konkreetsed ja pehmed oskused?
    See punkt on eriti oluline siis, kui mõni oskus ei tule töö või hariduse all välja, ent oleks antud tööpakkumise jaoks oluline.
    Konkreetsed oskused on näiteks teatud programmide tundmine ja kasutamine (nt Figma, Photoshop, Excel jne) või reaalne kogemus (mäesuusatamine, vabatahtlik töö tugiisikuna jne).
    Pehmete oskuste alla sobib lisada iseloomuomadused, mis aitavad saada läbi CV sinust kui inimesest rohkem aimu: loov, analüütiline, hea esineja.

Kasuta ära lisainfot 

Nüüd on aeg lisada informatsioon, millele enne ei olnud kohta. Ehk sai sinu abil mõni tööprotsess ümber korraldatud, mis säästis ettevõttele raha või tõi uue kliendi? Võib-olla oled võitnud kolm aastat järjest parima töötaja auhinna? Just sellised detailid aitavad sul teistest kandideerijatest eristuda. Aeg on unustada võltshäbi ja end asja eest päriselt kiita! 

Võimalusel lisa CV-sse oma ootused uuele tööle. Kui sinu jaoks on ülimalt oluline võimalus aegajalt kodust töötada, ent tööandja ei saa seda pakkuda, siis tõenäoliselt pole te üksteisele parim valik. Samal põhjusel on oluline lisada juurde oma palgasoov. Täpne summa selgub kindlasti protsessi käigus, ent kui sinu soovid ja tööandja võimalused on kardinaalselt erinevad, on seda hea kohe algul teada. Ootuseid välja tuues saab tööandja olla kindel, et pakkumine on sulle sobilik.  

Läbi CV.ee tööportaali näed, milline on hea CV näidis ning sul on võimalus luua CV täpselt sama kuue sammu järgi. 

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top