fbpx
CV.ee tööelublogi

Motivatsioonikirja näidis

Motivatsioonikirja näidis ja juhend 1200x628px
Mis on motivatsioonikiri? 🤔

Motivatsioonikiri on mõeldud CV täienduseks. Kui CV eesmärk on näidata enda tausta ja seda, millised on senised oskused ja töökogemus, siis motivatsioonikiri on võimalus tööandjale põhjendada, miks just sina oled sobivaim kandidaat pakutavale ametipositsioonile. Võta ette mõni motivatsioonikirja näidis ja näed, kuidas see on kohaks, kus tuua välja oma parimad küljed ning oskused ja teadmised, mida pigem lakooniline CV ei luba. 

Pea meeles, et hästi kirjutatud motivatsioonikiri aitab ühtlustada keskpärast CV-d! Isegi kui su töökogemus ei ole antud valdkonnaga seotud, siis motivatsioonikirjas saad sa näidata, miks sind on siiski vaja vestlusele kutsuda ja su kandidatuuri kaaluda. See tähendab, et motivatsioonikirjaga peab aga ka vaeva nägema, mitte igale tööpakkumisele stampkirjaga vastama. 

Millega motivatsioonikirja kirjutades arvestada? 

Pea meeles, et tegu on ametliku kirjaga. Olenevalt ametipositsioonist võid sa sõnakasutuse abil oma isikupära väljendada, ent eelkõige jää viisakaks ja asjalikuks, proovi vältida jutustavat kõneviisi, slängi ja liigset familiaarsust. Kui on aega, loe läbi vähemalt üks motivatsioonikirja näidis ja proovi selle tooni tabada. 

Motivatsioonikirja pikkus võiks jääda vahemikku 0.5-1 lk. Liiga pikk motivatsioonikiri võib vihjata, et sa ei oska olulist ja ebaolulist eraldada. Lisaks, kui kandideerijaid on palju, ei ole lihtsalt aega lugeda kümneid ja kümneid üle mitme lehekülje voogavaid motivatsioonikirju. Vormistamise juures kasuta levinud fonte, nt Times New Roman või Arial ja kirjasuurust 11-12. 

Kindlasti käivad motivatsioonikirja juurde sinu kontaktandmed, et värbajal oleks sinuga mugav ühendust võtta. Kui ta peab hakkama telefoninumbrit või e-maili kuskilt mujalt otsima, on see jälle üks lisasamm. Motivatsioonikirja näidis osutab tavaliselt, kuhu tasuks kontaktandmed lisada.

Neli lõiku ehk motivatsioonikirja näidis

Milline on siis motivatsioonikirja näidis? Siin on kiire ülevaade:

  1. Esimeses lõigus too välja, mis kohale sa kandideerid ja lisa põhjendus. 
  2. Teises lõigus kirjelda varasemat töökogemust ja oskuseid. Siinkohal on hea nipp jälgida töökuulutuse nõudeid ning rõhutada paralleele ja seoseid. Kindlasti ei tohiks CV-s olevat informatsiooni lihtsalt korrata, vaid seda kas täiendada või hoopis midagi uut välja tuua. Kui sul on mõni eriliselt silmapaistev töövõit, eriti selline mis tõi ettevõttele konkreetset kasu, siis siia sobib see ideaalselt.  
    Lisaks, kui sinu tänased oskused ning töökuulutuses oodatavad oskused klapivad, julgustame samuti neid välja tooma läbi päris kogemuste. Näiteks, oled kaitseväe läbinud ning sealt saanud kaasa suurepärase meeskonnatööoskuse- ja juhtimise ning antud ametikohale just nende omadustega inimest otsitakse, siis oled juba saavutanud väikese eelise kandideerimisprotsessis.
    *Kuidas erinevaid kaitseväes omandatud oskusi motivatsioonikirjas välja tuua? Loe siit lähemalt.
  3. Kolmandas lõigus tuleb selgitada sinu motivatsiooni ametikohale astumiseks. Too selgelt välja, mida firma võidab, kui nad palkavad just sinu. Selles lõigus leiduv informatsioon peaks olema see, mis sind teistest sama taustaga kandidaatidest eristab. 
  4. Neljas ja viimane lõik on lisainformatsiooni jaoks. Näiteks info, millal saad tööd alustada või tagasiviide CVle. Julgusta värbajat endaga ühendust võtma, lisades siia oma kontaktandmed ja valmisoleku lisaküsimustele vastamiseks. 

Motivatsioonikirja näidis

*Ilma CV-ta motivatsioonikiri ei toimi. Need kaks käivad paaris, seega vaata siit, kuidas vaid lihtsa kuue sammuga CV-d koostada. Motivatsioonikirja näidis ja CV näidis on sulle asendamatuks abiks uue töökoha leidmisel.

Edu tööotsingutel! 💙

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top