fbpx
CV.ee tööelublogi

Kuidas tulla toime koondamishirmuga?

Kuidas tulla toime koondamishirmuga?

Viimasel ajal kuuleme aina enam koondamistest ja keerulistest aegadest majanduses. CV.ee viis läbi ka uuringu septembrikuus, et teada saada paljud töötajad täna tunnevad tuleviku ees kindlust ja koondamishirmu. Kahjuks lausa 39% vastanutest tunneb hirmu töö kaotamise ja koondamise ees.
Kuidas koondamishirmuga toime tulla, et see ei mõjutaks sinu töö- ja eraelu?

Siin on sulle 7 näpunäidet, mis aitavad selle koondamishirmuga toime tulla:
  1. Arenda oma teadmisi ja oskusi 
    Üks parimaid viise koondamishirmu leevendamiseks on panustada oma teadmiste ja oskuste arengusse. Õpi uute tehnoloogiate kohta ja täienda oma teadmisi uues või samas töövaldkonnas. Nii suurendad enda enesekindlust ning tõstad ka oma väärtust tööturul.
  2. Kas hädaolukorraks on sul rahaline puhver kogutud?
    Kui võimalik, proovi koguda sääste, et vähendada hirmu töökoha kaotuse ees. Teades, et sul on olemas rahaline puhver igaks hädaolukorraks, oled vähem ärevil tuleviku ees ning suudad stressirohketel aegadel säilitada fookusetänase muredega tegelemiseks.
  3. Hoolitse oma tervise eest
    Stress ja ärevus mõjutavad nii vaimset kui ka füüsilist tervist. Jälgi, et sööksid tervislikult, magaksid piisavalt ja tegeleksid regulaarselt trenni tegemisega. Hoides oma tervist, hoiad ka oma meeled positiivsed ning tuled kergemini toime ebamugavate olukordadega
  4. Mõtle välja oma plaan B
    Kindlasti pole mugav olukord panna end töö kaotanud inimese sussidesse. Kui sa täna mõtled endale varuplaanid edaspidiseks välja, siis võib töö kaotamise periood olla sinu jaoks valutum kui see oleks ilma plaanideta. Üleminek uuesti normaalsele tööelule võib tuua samuti omad võidud kaasa parema palga, hüvede või muude võimaluste näol. Mida rohkem sul on plaan B-sid, seda kindlam tunne sul on tuleviku suhtes..
  5. Jagatud mure on pool murest! 
    Ära hoia hirme ja muresid endale. Räägi lähedastega, sõprade või professionaaliga, kui vajad. Toetusvõrgustiku olemasolu aitab sul emotsionaalselt toime tulla hirmu ja stressiga kiiremini kui üksinda.
  6. Ära lase end negatiivsel meediasisul liialt mõjutada
    Kuigi on oluline olla informeeritud tööturu olukorrast, võib liigne uudiste tarbimine suurendada ärevust. Püüa piirata negatiivsete uudiste tarbimist ja keskendu positiivsetele aspektidele oma elus.
  7. Räägi spetsialistiga
    Kui oled mures oma karjääri tuleviku pärast, võib karjäärinõustaja olla hea mõte. Nad võivad aidata sul näha oma väärtust tööturul, seada karjäärilisi eesmärke ja leida uusi võimalusi.

Oluline on meeles pidada, et koondamishirm on loomulik reaktsioon ebakindlusele ja muutustele. Kui see muutub liiga ülekaalukaks või pikaajaliseks, võib professionaalne abi, näiteks teraapia, olla kasulik. Oluline on tegeleda oma emotsionaalse heaoluga ja otsida tuge, kui seda vajad.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top