fbpx
CV.ee tööelublogi

Alma Career North: navigeerimine dünaamilisel Balti turul

Alma Career North: navigeerimine dünaamilisel Balti turul 1

Alma Career North, tuntud tegija Balti tööturu maastikul, tegutseb dünaamilistel turgudel Eestis, Lätis ja Leedus. Istusime hiljuti maha Alma Career North direktori Agu Vahuriga, et süveneda Alma Careeri strateegiatesse, laienemisplaanidesse ning nägemusse sellest, kuidas kujundada paremat töömaailma kõigile.

Palun anna ülevaate Career North turust, sealhulgas sellest, millised riigid sinna kuuluvad ning milline on turu üldine suurus ja dünaamika?

Career North tegutseb kolmel Balti turul: Eestis (CV.ee), Lätis (CV.lv) ja Leedus (cvonline.lt). Nende riikide koguelanikkond on ligi 6 miljonit. Kuna Career North tegutseb väikestes avatud majanduspiirkondades, siis viimased kaks aastat on olnud keerulised majanduslanguse tõttu meie peamistes Põhjamaade eksporditurgudes. Venemaa sõda Ukraina vastu on põhjustanud meie majandustes tõsise šoki: kumulatiivne mõju inflatsioonile üle 30% ja ekspordi langus üle 20%. Samal ajal on tööturg püsinud stabiilsena, tööpuudus on kasvanud vaid mõne protsendipunkti ja keskmine palk tõusnud kahel viimasel aastal isegi üle 20%, kuna tööandjad peavad strateegiliselt oluliseks kvalifitseeritud tööjõu säilitamist, et tulevikus majanduskasvust kasu saada. Sellegipoolest on Career Northil olnud rasked ajad, kuna nõudlus värbamise järele on majanduslanguse ajal vähenenud. 2024. aastat prognoositakse majanduses endiselt stagnatsiooni aastaks, kuid meie Career Northis ootame aasta teisel poolel juba kerget kasvu. Meie tugev positsioon tähendab endiselt seda, et jätkame ettevõtete ja tööotsijate toetamist.

Millised tegurid mõjutasid Alma Careeri otsust laieneda Career North turule ja kuidas on need kooskõlas piirkonna praeguste turusuundumustega?

Alma Careeri otsus laieneda Career North turule oli tingitud erinevatest unikaalsetest võimalustest, mis avanesid igas Balti riigis. Eestis on dünaamiline tööturg, mida iseloomustab kogenud ja tehnoloogiavaldkonnas teadlik tööjõud, kes oskab eri keeli. Riigi maailmatasemel haridussüsteem rõhutab innovatsiooni, tagades tipptasemel oskustega spetsialistide pideva pealekasvu. Lisaks soodustavad selged tööseadused ja tõhusad värbamisprotsessid meeldivat ärikeskkonda. Lätis tunnustas Alma Career kõrgelt haritud ja mitmekeelset tööjõudu, kellel on mitmekülgne oskuste pagas, mis on sobiv mitmesuguste tööstusharude jaoks. Konkurentsivõimelised tööjõukulud ilma kvaliteeti ohverdamata muudavad tööjõu värbamise Lätis majanduslikult atraktiivseks valikuks. Riigi strateegiline asukoht tagab lihtsa koostöö Euroopa turgudega, parandades ärisidemeid. Valitsuse algatused ja soodne regulatiivne keskkond lihtsustavad värbamisprotsessi välisturgudele. Värvates Lätis, investeerid talentidesse, kes ühendavad innovatsiooni, tõhususe ja globaalse integreerumise. Sarnaselt Lätile on ka Leedus kõrgelt haritud tööjõud ja oskuslikud spetsialistid Märgatav osa omab ülikoolikraadi ja valdab mitut võõrkeelt, sealhulgas inglise keelt, pakkudes ettevõtetele vajalikku paindlikkust. Leedu soodne ärikeskkond, kiire majanduskasv, strateegiline geograafiline asukoht ja hästi väljaarendatud infrastruktuur teevad sellest atraktiivse sihtkoha laienemiseks.

Millist tüüpi kliendid selles piirkonnas tavaliselt Alma Career North teenuseid kasutavad? Kas on mingeid konkreetseid tööstusharusid või sektoreid, mis silma paistavad?

Meie turud on väikesed. Väikesel turul piisava sisu pakkumiseks tuleb olla üldine tööportaal. Majanduse kasvufaasis on Career Northis enda tegevusi reklaamimas palju erinevaid tööandjaid. Organisatsioonide suurused ja tööstusharud on väga mitmekesised, on kliente nii era- kui avalikust sektorist. Majanduslanguse ajal muutuvad paljud väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted passiivseks ega värba aktiivselt. Suuremad tööandjad jätkavad reklaamimist, kuid väiksemates kogustes. Töökuulutuste koguarv ühiskonnas on vähenenud 30-50% võrreldes 2022. aasta algusega. Career North on suutnud turule tuua täiendavaid teenuseid ja suurendada keskmist arveldust kliendi kohta. See on aidanud vähendada klientide ja töökuulutuste arvu vähenemise mõju. Mõistame, et erinevad ajaperioodid nõuavad erinevaid tooteid ja teenuseid. Hoolimata kõikuvatest vajadustest saavad tööandjad usaldada meie laiaulatuslikku lahenduste komplekti, mis on kohandatud just iga ettevõtte värbamiseesmärkide täitmiseks.

Arvestades Career North turu mitmekülgset maastikku, siis kuidas Alma Career näeb oma rolli selles piirkonnas töövõimaluste soodustamisel ja kaasaegse töömaailma kujundamisel?

Alma Career North riikide tööturumaastikul positsioneerime end arvamusliidrina. Oleme meedias nähtavad ja valmistame ette hulgaliselt sisuturundusmaterjale. See tähendab, et me märkame turul toimuvaid trende väga varakult ja toimime seejärel tööturu arengu katalüsaatorina. Toome välja parimad tavad ja parimad tööandjad oma ühiskondades. Oleme ise tööturul eeskujuks.

Milliseid strateegiaid kasutab Alma Career North, et eristuda ning pakkuda klientidele ja tööotsijatele ainulaadset väärtust?

“Kohalik süda” on selle nimi. Meie suurimad ja ohtlikumad konkurendid on globaalsed platvormid enamikul turgudel. Teadmised ja kohalolek meie kohalikel turgudel annavad meile eelise. Lisaks toetame ja arendame kohalikku töökultuuri ning hoiame oma meeskonda motiveerituna. Töötame selle nimel, et tagada paremad töökohad kõigile.

Tutvu Alma Careeri tegevusega erinevates riikides ja leia rohkem infot meie tööalaste võimaluste kohta SIIT.

Mida võivad kliendid ja kasutajad Alma Careerilt lähiaastatel oodata? 

Kasutajate harjumused ja ootused muutuvad pidevalt. Mõned meist on üles kasvanud MS Dosi katalogipuuga: hümn deduktiivsele loogikale. Tänapäeval kasvab noor põlvkond Tik-Tokiga, mis on üles ehitatud induktiivsele loogikale ja eeldab, et ka kõik muud rakendused järgivad induktiivset loogikat. Lähitulevikus kasvab AI kasutamine massidesse ja see muudab taas kasutajate ootusi. Peame olema nende kasutajate käitumise muutuste suhtes valvsad ja omaks võtma. Ühise töölauaplatvormi abil suurendame oma analüüsi- ja arendusvõimet, mis aitab meil püsida oma kasutajate jaoks asjakohasena.

Kokkuvõttes võivad kliendid ja kasutajad eeldada, et Alma Career jätkab uuenduste tegemist. Meie eesmärk on pakkuda sujuvaid lahendusi kogu värbamisprotsessi vältel, et olla esimene valik nii tööotsijatele kui ka tööandjatele. Talendipuuduse kasvades on Alma Career parim valik ettevõtetele, kes otsivad talente nii kodumaalt kui ka välismaalt. Meie eesmärk on luua kõigile parem töömaailm! 

Kui soovid rohkem teada, kuidas Alma Career saab sinu ettevõtte värbamisprotsessi tõhusamaks muuta, võta meiega ühendust siin!

Lisateavet Career North kohta leiate siit!

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top