fbpx
CV.ee tööelublogi

Eriti nõme töökogemuslugu #1 – Palgalõhe musternäidis!

Eriti nõme töökogemuslugu #1 - Palgalõhe musternäidis! 1

Tööturul on palju teemasid, mis tihti lükatakse vaiba alla, et mitte ebamugavale teemale tähelepanu anda. Meie nii ei arva ja on aeg päevavalgust anda murekohtadele, mis vajaksid muutust.

Toome sinuni esimese eriti nõmeda tööloo, mis räägib Liina palgalõhe kogemusest.

,,Töötasin ühes ettevõttes juba aastaid ja olin oma tööga täitsa rahul. Mida aeg edasi, seda suuremaks ettevõte kasvas ja nii ka minu töömaht. Et ettevõtte kasvu edasi soodustada, siis värvati lühikese aja jooksul palju uusi töötajaid ning sain endale paar kolleegi ka juurde, kellega jagasime samu tööülesandeid. 
Ühel kohvipausil jõudis jutujada uute töötajatega palgani. Suhteliselt kiirelt jõuti arvamusele, et tehtava töö eest makstakse meile liiga vähe palka ja peale katseaega hakkavad uued kollegid kohe hoogsalt palka juurde küsima.  
Minu jaoks palgast rääkimine on veidi tabuteema ja olin pigem kuulaja rollis. Küll aga järgmised minutid sellest vestlusest ajasid mu vere korralikud keema ja sama ajal tekitas ka ebamugavust. Omavahel lobisedes tuli välja, et minu palk on uute töötajate omast pea 20% madalam. Miks? Miks mina polnud väärt samaväärset kohtlemist kui teised? Kas tõesti olin ma palgalõhe musternäidis? ”

Kui leiad end sarnasest olukorrast nagu Liina, siis siin on sulle nõuanded palgalõhega toimetulekuks.

Mida teha?

  1. Kogu fakte ja tõendeid
    • Uuri, millised on sinu kolleegide tööülesanded ja vastutus, et kindlaks teha, kas töökoormus ja töö sisu on tõepoolest võrreldavad.
    • Võimalusel kogu teavet selle kohta, millised on teiste sarnastel ametikohtadel töötavate inimeste palgad sinu valdkonnas ja piirkonnas.
  2. Analüüsi enda panust
    • Tee nimekiri oma saavutustest, oskustest ja panusest ettevõttesse. Pea meeles, et sinu pikaajaline kogemus ja teadmised on väärtuslikud.
    • Kui oled võtnud endale lisakohustusi või juhendanud uusi töötajaid, lisa ka need oma loendisse.
  3. Valmistu vestluseks
    • Koosta plaan, kuidas antud palga teema tõstatada.
    • Ole konkreetne ja selge oma palgasoovides ning põhjendustes. Enne vestlust harjuta, kuidas teemat tõstatada rahulikult ja professionaalselt.
  4. Lähene oma juhile
    • Lepi kokku kohtumine oma otsese juhiga, et arutada oma palga üle. Räägi avatult ja ausalt, esitle oma tõendeid ja põhjendusi.
    • Ole valmis kuulama ka juhi seisukohti ja argumente.
  5. Ole valmis erinevateks tulemusteks
    • Kui sinu palgatõusu taotlus rahuldatakse, on see suurepärane! Kui mitte, siis küsi, mida saaksite teha, et tulevikus suuremat palka teenida.
    • Kui tunned, et sind ei väärtustata piisavalt, kaalu oma karjäärivõimalusi. Võib-olla on aeg hakata otsima uusi väljakutseid ja võimalusi mujal.
  6. Jää professionaalseks
    • Sõltumata tulemustest hoia oma suhtumine ja tööeetika professionaalsena. Pea meeles, et palgaläbirääkimised on osa karjäärist ja võivad olla keerulised, kuid need on vajalikud.

Palgalõhe avastamine võib olla frustreeriv kogemus, kuid see võib olla ka võimalus õppimiseks ja enesearenguks. Oluline on läheneda olukorrale rahulikult, koguda vajalikud tõendid ja astuda samme, et oma väärtust tööandjale tõestada. Kui tunned, et sinu panust ei hinnata õiglaselt, siis ära karda otsida uusi võimalusi ja väljakutseid, mis vastavad sinu ootustele ja oskustele. Astu sellest jamast välja ja otsi sind õiglaselt kohtlev töökoht CV.ee tööportaalist.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top