fbpx

5 suurimat hirmu, mis pidurdavad sinu võimalusi uuele tööle pääsemiseks

Hirm, pidurdab sinu võimalusi uuele tööle pääsemiseks

Uuele ametikohale kandideerimine või töökoha vahetamine võib olla väljakutse, mis paneb proovile sinu enesekindluse kui ka oskused. Tihti ei ole see mitte ainult oskuste puudus, vaid hoopis hirmud ja ebakindlused, mis takistavad meid edasi liikumast ja uusi võimalusi vastu võtmast. Siin on 5 peamist hirmu, mis võivad pidurdada sinu võimalusi uuele tööle pääsemiseks ning ettepanekud, mis aitavad neist hirmudest üle olla!

Hirm äraütlemise ees

Kandideerimise protsess võib olla täis ootusi, kuid samal ajal ka muret, et vastus võib olla negatiivne. Hirm saada eitav vastus võib muuta inimesed kõhklevaks ja panna neid isegi loobuma kandideerimisest, mis tähendab, et nad ei kasuta ära võimalusi, mis neil tegelikult olemas on. Tagasilükkamise kartus mõjutab otseselt inimese julgust astuda vajalikke samme edasi.

Kuidas toime tulla?

  • Äraütlemine ei tähenda, et sa ei sobi või ei ole piisavalt hea. See one hea analüüsikoht, kuidas oma CV-d täiustada ja intervjuuoskusi täiendada.
  • Valmista ennast ette! Uuri ettevõtet, tööandjat ja tööpakkumist põhjalikult, et suurendada oma võimalusi edukaks kandideerimiseks. Mida rohkem sa oled ette valmistunud, seda enesekindlam oled.

Ebakindlus enda oskustes/teadmistes

„Kas ma olen piisavalt hea?“ – see küsimus kummitab paljusid, kes kaaluvad uuele tööle kandideerimist. Ebakindlus oma oskustes ja võimekuses võib muuta enesekindluse hapraks, hoides tagasi neid, kes tegelikult võiksid olla edukad.

Kuidas toime tulla?

  • Kui tunned, et teatud oskustest jääb puudu, siis osale koolitustel või täienda end iseseisvalt. Pühendumus ja järjepidavad panused enda arengusse aitavad sul enesekindlust aina kõrgemale tõsta.
  • Võta paber ja pliiats ning hakka lihtsalt järjest kirja panema oma tugevusi ja seniseid saavutusi. Kui oled end tühjaks kirjutanud, siis vaata sellele nimekirjale peale ja tunne enda üle uhkust!

Hirm mitte sobituda

Uue töökollektiiviga kohanemine ning kolleegide läbisaamine on olulised aspektid uuel töökohal. Paljud inimesed kardavad, et nad ei sobitu uue meeskonnaga või ei leia kiiresti oma kohta uues keskkonnas.

Kuidas toime tulla?

  • Tee taustauuring: Enne kandideerimist uuri ettevõtte kultuuri ja väärtusi, et hinnata, kas need sobivad sinu omadega.
  • Kohtudes uute kolleegidega, ole avatud ja sõbralik. Julge küsida abi ja püüa mõista organisatsiooni sisekliimat. Uues töökeskkonnas kohanemine võtab alati aega, nii et ära liialt ka survesta iseennast.

Majanduslik ebakindlus

Isegi kui uus töökoht tundub paljulubav, tekitab majanduslik ebakindlus inimestes tihti kõhklusi. Kartus, et palk võib olla madalam või töö ei paku piisavalt stabiilsust, hoiab paljusid kinni olemasolevas, turvalisemas töökohas.
Muidugi lisab ka pinget suured muutused tööturul ja maksupoliitikas. Maksude tõus, majanduslanguse oht ning sagedased koondamised suurendavad inimeste hirme, et uuel töökohal ei pruugi olla pikaajalist stabiilsust. Ka paljud ettevõtted on ettevaatlikumad uute töötajate palkamisel, kartes majanduslikke raskusi tulevikus. Selle tulemusena võivad inimesed end tihti kinni hoida turvalises, kuid rahulolematust tekitavas töökohas, kuna uue töökoha leidmine ja säilitamine tundub lihtsalt liiga suure riskina.

Kuidas toime tulla?

  • Ole teadlik oma rahalisest seisust! Tea, mis on sinu kulud, sissetulekud, säästude seis jne. Olles eelnevast teadlik, tead ka kuidas sissetulekumuutus, maksude tõus võib sind mõjutada.
  • Uuele töökohale kandideerides küsi julgelt töötasu, boonuste ja muude hüvede kohta. Mida detailsemalt tead uue positsiooni tasudest, seda kindlam on ka sul otsust teha. Lisaks on ka alati teretulnud töövestlused oleks-poleks küsimused ebakindlamast majandusolukorrast ja ettevõtte vaadetest nendele. Taolised raskemad küsimused annavad ka sulle kindlast selgust juurde otse tegemiseks.

Mugavustsoonist väljas

Harjumuspärane töö ja rutiin loovad turvatunde, mida on raske murda. Kuigi uued võimalused võivad olla ahvatlevad, siis hirm astuda välja mugavustsoonist hoiab inimesi tagasi.

Kuidas toime tulla?

  • Tee endale selgeks, miks sa tahad uut töökohta ja kuidas see aitab sul karjääris edasi liikuda. Eesmärkide seadmine aitab näha suuremat pilti ja julgustab astuma esimesi samme muutuste suunas.
  • Proovi väikeste sammude kaupa astuda mugavustsoonist välja ka teistes eluvaldkondades, et harjuda muutustega. Näiteks võta ette uus hobi või proovi igapäevaselt uut rutiini oma päevakavasse harjutada.

Hirmud võivad olla suured takistused meie unistuste/eesmärkide saavutamisel. Kui aga nendele hirmudele otsa vaadata ning nendega tegeleda, siis nii palju uusi võimalusi ja uksi võib sulle avaneda. Enesekindlus, teadlik planeerimine ja avatud suhtlus aitavad sul neid hirme ületada. Julge astuda samme, mis viivad sind lähemale sinu karjäärieesmärkidele. Ja ära lase hirmudel takistada oma võimalusi – mine CV.ee tööportaali, vaata tööpakkumisi ja tee esimene samm uue ja parema töökoha poole juba täna!

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top