fbpx
CV.ee tööelublogi

Kas IT-kirjaoskus on võimalik saada suvega selgeks kui ABC?

Kas IT-kirjaoskus on võimalik saada suvega selgeks kui ABC?

Maailm on liikumas digitaliseerituse ja üha kiiremini toimiva automatiseerituse suunas, mistõttu pea kõik töövaldkonnad puutuvad vähemal või rohkemal määral kokku IT-lahendustega. Üha enam avastavad seni digitaalmaailmast eemal olnud töötajad ja tööotsijad, et ka nendeni on jõudmas esimesed kokkupuuted seonduvalt IT-kirjakeelega. Ettevõtte seisukohast nõuab see aeganõudvat töötaja IT-alast väljaõpet nullist. Eeldatakse, et koolipingist tööturule astuvad IT-ajastul üles kasvanud Z-generatsiooni noortel on vastavaid tehnoloogilisi oskusi, sealhulgas IT-alane baaskirjaoskus, mis ei ole aga suuremas plaanis kivisse raiutud ning tõene.

3 viisi, kuidas omandada baastasemel IT-kirjaoskus kergesti juba sügiseks:

Kaspar Kuus sai start-upi loomiseks inspiratsiooni enda keerukast kogemusest IT-kirjaoskuse omandamisega

1. Üheks tarkvara tööriistaks on Cody, mis võimaldab lihtsasti ja kiirelt õppida selgeks baastasemel koodimiskeel. CV-Online’i #töövahetusraadio saadet külastas huvitava lahenduse välja käinud start-up Cody eestvedaja Kaspar Kuus.

Kaspari sõnul sai idee alguse olukorrast, mil Kaspar ise asus Tartu Ülikooli informaatikat õppima, ent koodimiskeelest arusaamine osutus keerukaks. Sellest tulenevalt loodi tarkvara, mis õpetab IT-kirjaoskuse selgeks lihtsasti kui ABC.

Cody teel on võimalik igaühel iseseisvalt programmi poolt etteantuid huvitavaid ülesandeid lahendada ning saada koodimiskeel vähemalt baastasemel käppa. Muideks, praegu arendatakse Cody poolt mobiilirakendust, mille teel saab juba üsna peatselt mängimise teel lahendada programmeerimiseülesandeid.

2. Ettevõtete poolt pakutavad suveakadeemiad, suveülikoolid. Sellist laadi üritustel on võimalik osaleda baasteadmiste omandamiseks kui ka IT-erialal õppivatel, kes saavad enda teoreetilised oskused praktikas proovile panna.

Tieto äriarendusjuht Heiti Mering jagas kogemust, et tihtipeale tullakse ülikooli pingist IT-alane diplom taskus ning teooriapõhi on tugev, ent praktikas asi ei toimi.

Seejuures on hea ka juba teooriat omandanud inimestel haarata võimalustest, kus on võimalik külastada IT-ettevõtteid, et viia juba võimalikult varakult ennast praktilise poolega kurssi. Võimalusi pakuvad ka ülikoolid: Tallinna Ülikooli Ideelabor, Tallinna Tehnikaülikooli ettevõtlus- ja innovatsioonikeskus Mektory.

3. Peale Cody on veel teisigi platvorme, kus baaskirjaoskus omandada. Cody visionär ja turundusjuht Kaspar Kuus soovitab omaltpoolt näiteks CodeAcademy’t proovida.

Niisamuti leiab vastavalt igale maitsele isegi interaktiivseid arvutimänge, kus koodimiskeelt samm sammult õppida.

Muidugi on alati ideaalseks võimaluseks ka külastada suvisel ajal IT-alaseid koolitusi, õpitubasid. Kõige olulisem tekitada endale see aeg, et pakutavatest võimalustest kinni haarata ja omandada esmapilkselt keerukana näiv ala.

Kõik on meie ümber muutumas, seega ei peaks ka meie inimestena olema seisakus, vaid olema avatud ja uudishimulikud, sest õpivõimekust on meis kõigis.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top