fbpx
CV.ee tööelublogi

7 peamist viga, mida kandideerimisel tehakse

7 peamist viga, mida kandideerimisel tehakse 3

Sarnaselt tööotsijale on ka tööandjal kindlad indikaatorid, mille põhjal kandideerimisel otsustada, kas kandidaat on sobilik või mitte. Väga olulist rolli mängib muidugi esmamulje. Ent terve kandideerimisprotsessi vältel satub teele tegevusi, mis võivad väheste teadmiste ja tähelepanematuse tõttu väga kergelt valesti minna ja nullida kõik võimalused saada uut tööd.

CV.ee toob sinuni peamised apsakad, mida kandideerimisprotsessi käigus tehakse ja nõuanded, mis aitavad neid vältida.

Liiga palju informatsiooni enda CV-s

Nagu ka töövestlusel, on sama ülesanne Sinu CV-l – avaldada muljet esimeste sekundite jooksul. CV-s ei pea olema loetletud kõik viimase 10 aasta kogemused. Piisab sellest informatsioonist, mis on just antud tööandjale oluline. Keskendu sellele, mida saad konkreetselt sellele ettevõttele pakkuda – enda teadmiste ja oskustega või tohutu suure huviga ning võta fookus sellelt ära, mida Sa tööandjalt soovid.

Nõrk seos CV-s kuvatud kogemuste ja soovitud ametipositsiooni vahel

Töö otsimine on sisuliselt nagu kaaslase otsimine. Teie huvid ja väärtused peavad ühtima, teisisõnu, kandidaadi ja tööandja vahel peab olema hea klikk. Tihtipeale näidatakse CV-s suurt hulka erinevaid kogemusi ja kaudselt väärtusi, mis ei ole seotud kuidagi ettevõttega, kuhu kandideeritakse. Püüa tuua välja väärtusi, mida Sa päriselt ise kannad ja mis on silmnähtavalt ka ettevõtte väärtused. Näiteks: oled suur taaskasutuse fanaatik, Sul on igapäevaselt kindlad sellega seonduvad harjumused ning ka ettevõtte üks väärtusi on taaskasutus. Kui tööandja näeb, et teie mõtteviis ja nägemus asjadest on sama, võite enda suhte järgmisele tasandile viia.

Ebapiisav ettevalmistus tööintervjuuks

Vähene ettevalmistus on suurim viga, mida tööintervjuule minnes tehakse. Minna tööintervjuule ettevalmistamata on tööandjale selge märk, et kandidaadi huvi töökoha vastu annab soovida. Tööandja aega tuleb austada ja muidugi ka enda aega. Kui minna, siis ettevalmistatult. Tihti on praktikas näha olukordi, kus tööotsija ei anna tööandjale teada intervjuule mitte saabumisest. Kui Sul ei ole intervjuule siiski mistahes põhjusel minna (olgu ka põhjuseks vähene huvi), siis informeeri sellest kindlasti ka tööandjat. Niiviisi saab tööandja planeerida vestlusi järgmiste huvilistega ja ei pea piltikult öeldes aega maha viskama.

Ebasobiv rõivastus tööintervjuul

Riietus on üks oluline osa meie esmamuljest. Seetõttu on väga oluline, et kõik, mis on seljas, oleks puhas ja sobituv. Proovi riietumisel sihtida enda igapäevasest rõivastusest ühte astet kõrgemale. Näiteks: triiksärk või polosärk ja teksad ning Sinu isikupära välja toov aksessuaar. Dressid tuleks jätta koju, kuid vali riided, milles tunned ennast samaaegselt nii enesekindlalt kui ka mugavalt. Enesekindluse tagab ka väike sõõm Sinu lemmikparfüümi, mis on märk värskusest ja puhtusest.

Soovitajate alahindamine

Tihtipeale alahinnatakse enda soovitajate mõjukust. Võimaluse korral edasta kandideerimisel tööandjale Sinu soovitajad eelmistest töökohtadest või praegusest töökohast. Värbajad ja tööandjad võtavad soovitajate nõu tegelikkuses ka kuulda. Lase neil enda eest kosta!

Eelmise tööandjaga inetul viisil töösuhte lõpetamine

Kui Sinu eelmine töösuhe lõppes Sinu poolt skandaaliga või lihtsalt ebameeldivalt, siis võib arvata, et soovitajaid on ka keerulisem leida. Seetõttu mõtle läbi, millise noodiga soovid praegusest ettevõttest lahkuda. Isegi, kui emotsioonid on ebameeldivad, siis ära unusta, et see info võib jõuda ka uue potentsiaalse tööandja kõrvu ja vähendada Sinu läbilöömise võimalusi.

Pärast töövestlust enda huvi ülesnäitamine

Vähesed näitavad ülesse huvi pärast töövestlust. Tihtipeale see etapp ununeb, kuid on veel viimane võimalus jätta endast hea mulje. See võib olla e-kiri, kõne või sõnum, kus tänad vestluse läbiviijat meeldiva kohtumise eest. Selle sõnumiga võid väga lühidalt lisada kaasa mistahes määrava ja olulise info, mis jäi vestlusel veel ütlemata.

Pealtnäha tunduvad kõik iseenesestmõistetavad tegevused, kuid kandideerimisprotsessis on tegevusi palju, mistõttu tasub neid punkte endale vahel sõbralikult meelde tuletada. Soovime Sulle edukat ja viljakat kandideerimisteekonda!

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top