fbpx
CV.ee tööelublogi

12 tegevust 12 kuuks, mis on uusaastalubadustest efektiivsemad

12 tegevust 12 kuuks, mis on uusaastalubadustest efektiivsemad

Aasta algus on suurepärane aeg unistamiseks ja tulevaks aastaks eesmärkide seadmiseks. Uusaastalubaduste andmine on jätkuvalt populaarne – mis on iseenesest väga tore, et mõeldakse endast parema versiooni loomisele. Ent väidetavalt ligi 8% uusaastalubaduste andjatest suudavad kogu aasta vastu pidada. Kas võiks hoopis visata lubadused prügikasti ja proovida järjepidevat kuupõhist eesmärgistamist, võttes igal kuul ühe fookuse?

Panime CV.ee meeskonnaga kirja 12 tegevust 12 kuuks, mida uusaastalubaduste asemel fookusesse võtta ja mis aitavad Sul enda karjäärielus kaugemale jõuda.

Murra mõni vana harjumus ja proovi midagi uut

Tee midagi, mida Sa ei ole varem teinud. Uusaastalubadused kipuvad tihtipeale olema suured hirmutavad sammud, mis on isegi ebarealistlikud. Sa ei pea tingimata loobuma enda töökohast, et Sinu elu sujuks. Võib-olla pead ulatuslike uusaastaeesmärkide asemel lihtsalt mõnda tegevust või harjumust enda karjäärielus muutma ning proovima midagi uut?

Kui soovid tööalast edutamist, siis mõtle läbi, mida peaksid tegema, et paista teistelegi silma kõrgema ametipositsiooni väärilisena. Kui tunned, et oled eelmisel aastal ületöötanud, siis vaata, milliseid tegevusi saad delegeerida või vastupidi, esita ülemusele ettepanek, et soovid lisaprojekte või -kliente hallata.

Pealtnäha väikestest tegevustest tekivad suured muutused. Näed, et Sinu koostöö praeguses ettevõttes ei ole tulemuslik ja ei rõõmusta Sind? Siis tasub tõepoolest otsida endale uus tööalane väljakutse, mis paneb Sul silmad särama.

Tegutse enda huvide järgi

Tihtipeale me teeme tegevusi, mis ei teeni meie enda huvisid. Mõtleme rohkem teistele, ütleme kõigele ‘jah’, kuna ei taha olla ebaviisakad. Samaaegselt tiksub kell ja võiksid sama aega panustada tegevustele, mis Sinu huvidele ja eesmärkidele vastavad.

Teisalt, võime mõista huvide järgi tegutsemist kui meelistegevuste jaoks aja võtmist. Proovi endale kinkida üks kuu, mil keskendud iseenda huvidele. Võta pärast tööpäeva tunnike lõbusatele ja harivatele meelistegevustele: loe enda lemmikraamatuid, külasta erinevaid üritusi ja seminare, mis ei pruugi ega peagi olema Sinu tööga seotud.

Lõppkokkuvõttes võib see muutuda harjumuseks ja samas ka väärtuslikuks oskuseks – oskus võtta enda jaoks aega. Täites enda vaba aega meelistegevustega, mis on nii arendavad kui ka lõbusad, investeerid ka pikaajalistesse eesmärkidesse.

Jaota enda energiat mõistlikult

Mida enam tegevusi Sa enda tegevuskavasse võtad, seda enam pead keskenduma lisaks ajale ka enda energiavarudele. Kuula enda keha ja pane tähele, kui Sinu energiatase on madal. Nendel hetkedel võta aeg maha, kas või mõneks minutiks. Seejärel korralda tegevused enda energiataseme põhjal.

Ära eira hetki, mil oled tõesti väsinud – anna enda kehale ja mõistusele puhkust.

Energiataseme jälgimisel mängivad olulist rolli muidugi ka tasakaalustatud toitumine ning hea kvaliteetne uneaeg. Võta ühel kuul vaatluse alla enda energia jaotamine. Pea logi, mis hetkedel on Sinu energiatase madalamal ja kõrgemal ning tee sellele vastavaid igapäevaseid otsuseid, mis Sinu efektiivsust toetavad.

Usalda enda sisetunnet

Kui tihti kuulame me töökeskkonnas kedagi teist, mitte enda sisetunnet ja seejärel kahetseme? Mõtleme mitukümmend korda läbi situatsiooni plussid ja miinused ning näib, et ei langeta ikkagi õiget otsust. Kui Sinulgi on seda ette tulnud, siis mõtle, miks Sa endas kahtled. Harjuta iseennast kuulama ja usaldama.

Järgmisel korral, mil hakkad mõnda otsust langetama, proovi järgi. Kuidas Sa ennast füüsiliselt tunned, kui langetad otsust tuginedes intuitsioonile? Tehes seda üha teadlikumalt aitad endal edaspidi ootamatutes olukordades paremini hakkama saada.

Õpi midagi uut

Õpi kuu aega iga päev teadlikult midagi uut. See ei pea olema suur ettevõtmine, kuid igasugune aju treenimine on hea, et hoida enda mõistus terasena. Iga päev on võimalus saada paremaks ja jõuda lähemale suurtele unistustele.

Olgu selleks erialased teadmiste omandamine, keeleõpe, töötoad. On olemas ka erinevaid mobiilirakendusi, kus saad enda loogilise mõtlemise proovile panna või õppida uusi põnevaid fakte.

Keskendu finantsteadlikkusele

Vaata üle enda sissetulekud ja kulud. Aasta algus on selleks parim aeg. Uuri, võib-olla Su tööandja pakub mõnda kompensatsiooni, mida Sa veel ei kasuta. Vaata üle enda säästud. Miks mitte pidada nõu mõne rahateadliku inimesega, kes annab nõu, kuidas suurendada enda sissetulekuid.

Peatudes kulude üle vaatamisel mõtle, ehk saad mõned praegused ebaolulised kulud asendada selliste kuludega, mis Sind päriselt arendavad. Näiteks, lõputu poodlemise asemel käia erinevatel üritustel, suurendada enda kontaktivõrgustikku.

Tee tasakaalustatud toitumisest enda parim sõber

Ehk oled Sinagi mõnikord unustanud lõunasööki süüa või jõudnud lõunatama alles tööpäeva lõpus. Ära ohverda enda tervist. Lisa näiteks online kalendrisse endale igaks tööpäevaks kindlale kellaajale lõunapausi meeldetuletus. Distsiplineeri end lõunasööki sööma!

Süües õigeaegselt väldid asjatuid näksimispause ja sellele järgnevaid süümepiinasid. Eelista tervislikke vahepalasid ja joo vett. Sinu keha ja mõistus tänavad Sind ning oled tööl palju efektiivsem.

Täisväärtuslik toitumine ja regulaarne liikumine on ideaalne kombinatsioon, et tunda ennast hästi.

Kui soovid kindel olla, et teed lõunasöögi osas tervislikuma valiku, siis tekita harjumus toitu kodus ette valmistada. Vahel on muidugi tore ka külastada mõnda söögikohta, sest siis saad ka liikuda. Kaks ühes!

Liigu rohkem

Inimese keha on loodud liikuma! Olgu Sul seisev töö või istuv töö – püüa kas või iga tunnikese tagant enda keha virgutada. Tunned koheselt, kuidas Sinusse tuleb uus ja värske energia sisse. See võimaldab Sul tööst hetkeks mõtted eemale saada, seega samaaegselt puhkab ka Sinu vaim.

Kui Sul on võimalus lõunapausi ajal teha ka väike jalutustiir ümbruskonnas, siis tee seda. Värske õhk paneb mõtted tööle ja keha saab liikumist, mida ta väga vajab. Kutsu kolleegid jalutuskäigule kaasa või tehke koos virgutusvõimlemist. Seltsis on toredam!

Kasuta enda kujutlusvõimet ja nihuta piire

Ära sea endale piire. Veel enam, ära mõtle, et Sa ei ole millekski võimeline. Kui tahad ennast tulevikus näha tegemas sootuks midagi muud enda karjääriteel, siis usu, et see on võimalik. Kui tahad jõuda praegusest ametipositsioonist kõrgemale, siis usu, et seegi on võimalik.

Mis siis, kui Sul ei oleks ühtegi takistust eesmärkide püüdmise ees?

Loo endale kaks-kolm erinevat stsenaariumit, kuidas soovid, et Sinu karjäärielu tulevikus kulgeks. Jäta kõrvale kõik takistused ja vaata, mis säravate mõteteni enda kujutlusvõimega jõuad. Proovi kasutada kujutlusvõimet ka erinevates igapäevastes situatsioonides – mida vanemaks me saame, seda vähem julgeme fantaseerida.

Pane enda hääl kõlama

On aeg tulla peidust välja ja visata enda hall palitu nurka! Ilmselt tunned ära olukorra, mil mõtled tagantjärgi, et oleksid võinud hoopis niiviisi öelda ja ennast kindlameelsemalt väljendada või lausa kehtestada.

Keskendu ühel kuul sellele, et võtad sõna igal koosolekul, koosviibimisel. Võid alustada küsimuste esitamisest või juba öeldu parafraseerimisest. Seejärel saad jätkata juba uute ideede esitamisega ja koguni avaliku esinemisega. Kui Sinu ettevõte pakub võimalust mõnel siseüritusel või avalikul üritusel sõna võtta, siis kasuta seda võimalust. Ole julge!

Kohtu uute inimestega

Me käime päevast päeva valdavalt samades kohtades, kohtume samade inimestega. Olles kogu aeg ühes ja samas seltskonnas võib muutuda mõtlemisviis ka ühelaadseks. Niiviisi võib ilma jääda headest mõtetest, viimastest trendidest ja võimalustest.

Uute inimestega kohtumine värskendab Sinu mõtteviisi ja toob uusi ideid.

Kontaktivõrgustiku laiendamine toob Sinuni uusi põnevaid vaatenurkasid ning võib olla karjäärialaselt väga kasulik. Eriti Eestis, kus keegi tunneb kedagi, kes tunneb kedagi…

See punkt on tore, kuna seda võid siduda ka eelmiste tegevustega: uute asjade õppimise ja enda huvide järgimisega. Need tegevused viivad Sind uutesse kohtadesse, kus saadki juba lihtsasti uute inimestega kohtuda. Kui tunned, et sotsialiseerumine ei ole päris Sinu rida, siis ehk on Sul sõber, kes mängleva kergusega loob uusi kontakte ja aitab Sindki.

Säilita olemasolevaid suhteid

Ära unusta vahel kirjutada, helistada nendele, kes Sinu kontaktvõrgustikus juba on. Just suhete säilitamise ja hoidmise teel tulevad kontaktid kasuks. Ent kui oled kontakti loonud ning seejärel suhtluse omaltpoolt soiku jätnud, siis ei ole see eriti kasumlik.

Tuleta ennast aeg-ajalt meelde: vanad klassikaaslased, peretuttavad, sõbrad, kliendid, õppejõud ja teised. Ütle tere, tunne huvi, kuidas neil läheb.

Sa ei vaja suuri muutusi, et tagada endale parem ja õnnelikum elu. Ka mitte uusaastalubadusi, mis sulavad märtsikuuks ära ja nullivad enesekindluse. Astu üks samm korraga. Nii näed, et võid karjääriliste eesmärkideni jõuda märksa efektiivsemalt, kui asudes koheselt püüdma suurt ja ebarealistlikku eesmärki.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top