fbpx
CV.ee tööelublogi

Sinu lauale maandus koondamisteade – mis edasi?

Sinu lauale maandus koondamisteade - mis edasi?

Oleme täna olukorras, kus ettevõtted on sunnitud kehvade majandusnäitajate tõttu kärpima oluliselt töötajate palganumbreid ja viima läbi osalisi või lausa kollektiivseid koondamisi. Ideaalsel juhul on koondamisplaanid pikemaajaliselt ette teada, ent tänases olukorras võivad sellised uudised tulla ootamatult. Koondamisteate saamiseks ei saa alati sajaprotsendiliselt valmis olla nagu ka mistahes muuks eluseigaks, küll aga saab enda fookuse suunata lahenduste leidmisele.

Järgnevalt toome CV.ee meeskonnaga välja nõuanded, mis aitavad Sind koondamise järgselt taas reele:

Tea enda õigusi

Kindlasti tuleks ennast viia kurssi koondamise reeglitega. Olgu teada, et enne töölepingu ülesütlemist peab tööandja pakkuma töötajale võimaluse korral teist tööd. Kui ettevõttel ei ole muud tööd võimalik pakkuda ja koondamisteade on kindel, siis tuleks mõista, millised on koondamishüvitise eeskirjad. Lisasoovitus: julge küsida! Kui midagi jääb koondamisprotsessi või hüvitise arvutuskäigu kohta arusaamatuks, siis ära pelga küsida küsimusi enda otseselt juhilt, raamatupidajalt või koguni kolmandalt osapoolelt, eksperdilt.

Vaata enda finantsiline hetkeseis üle

Kui pikalt suudaksid Sina ära elada üksnes säästude peal? Kas oled sellele mõelnud? Väga hea, kui oled juba varasemalt tegelenud enda kindlustamisega säästukonto näol. Kui finantsmaailmas targalt toimetamine on Sinu jaoks uus, siis saab väga häid nõuandeid Swedbank blogist Kukkur, kus saad huvi korral lühikese ajaga rahatarkuse põhimõtted selgeks.

Kindlasti vaata võimalikult detailselt üle enda kulud – milleta saad kenasti hakkama ja mis on päriselt eluks olulised väljaminekud. Muuseas, kindlasti tasub tutvuda koondamishüvitise korraldusega. Ja muidugi on hea paigutada koondamisega kaasnevad kopsakas summad säästukontole, mitte ühe päevaga laiaks lüüa.

Kaardista enda oskused

Kui eelnevad sammud on edukalt läbitud, siis nüüd on fookuses lahendused – kuidas leida endale uut väljakutset, rakendust soovitud valdkonnas. Alustada võiks iseenda analüüsimisest: mis on minu tugevused, milles ma olen väga hea. Enda oskusi ja tugevusi on oluline endale teadvustada, sest neid asju saad edukalt enda presenteerimisel rõhutada.

Pühi enda CV tolmust puhtaks

Loodetavasti oled aeg-ajalt uuendanud tööportaalis enda CV-d, sest siis on praegu sellevõrra vähem tööd. Kui Sinu CV on ammu unustusse vajunud, siis tasub see koheselt asjakohase infoga täita. Soovitame ka enda CV avaldada – omades tööportaalis aktiivset CV-d, näitad Sa tööandjatele, et oled avatud uutele pakkumistele. Siin on sul võimalik enda CV hetkeseis üle vaadata.

Vuntsi üles LinkedIn-i profiil

LinkedIn on hea kanal, kus kuvada enda tööalaseid, professionaalseid tegemisi ja luua kontakti ettevõtete värbajate ning juhtidega. Ka LinkedIn kanalis saab lülitada sisse funktsiooni, mis võimaldab värbajatel Sind teatud märksõnade järgi leida. Soovitame Sul ajaliselt panustada LinkedIn profiili täitmisele, sest just profiili sisu järgi võib ettevõtte kontaktisik esmaseid otsuseid langetada. Võib-olla jõuab just seda kanalit pidi Sinuni otsepakkumine tööandja poolt.

Levita üleskutset enda tutvusringkonnas

Loodetavasti ei ole Sa varasemalt põletanud sildasid vanade tuttavatega, sest nüüd võib olla hetk, kus nemad kingivad Sulle uusi võimalusi. Suusõnaliselt levib rohkem uudiseid ja üleskutseid, kui arvata oskad, mistõttu on just enda tutvusringkonnas tööotsingu soovi välja hõikamine väga mõistlik tegu.

Miks mitte – kirjuta kenasti vormistatud, sisukas tööotsingu soov enda Facebook-i profiilile. Palu samas postituses enda sõpradel Sinu üleskutset jagada ning täna neid kindlasti. Kui oled üleskutse teinud läbimõeldult ja teistest tööotsijatest eristuvalt, siis usu, Sa saad kindlasti vihjeid tööandjatest, kes võiksid Sinu kompetentse praegu vajada.

Ära lase pead norgu, kui said sel äreval ajal koondamislainega pihta. Mõtle hoopis niipidi – võib-olla oli see praegu vajalik, et saaksid puhata või ennast proovile panna, õppida midagi uut ja tulla mugavustsoonist välja. Usu, et kõik juhtub põhjusega ja Sind on ootamas ees paremad pakkumised. Kui oled orienteeritud lahendustele ja tegutsed aktiivselt, siis ei ole uus ja väärikas töökoht mägede taga.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top