fbpx
CV.ee tööelublogi

Kaotasid töö? Stopp. Hinga.

Kaotasid töö? Stopp. Hinga.

Ootamatud teated mõjuvad jahmatavalt. Kas pole nii? Esimene mõte peas on hirm. Kuidas küll edasi? Mis nüüd saab? Mõistus hakkab mõtlema erinevaid keerdkäike, tihtipeale negatiivsuse teemal ja tasapisi allamäge. Stopp. Hinga. Kuidas läheneda ootamatule olukorrale, vaadates töökaotust või koondamisteadet hoopis teise nurga alt. Fakt, et kaotasid töö annab võimaluse uuteks algusteks. Sul on võimalus valida, kuidas ootamatu olukorraga edasi liigud.

Kohtle praegust olukorda kui väikest vahepeatust. See on Sinu võimalus muuta takistus enda kasuks. Kirjuta oma lugu ümber. Mida Sa oled näiteks varem teha tahtnud? Vii läbi eneseanalüüs. Kes ma olen ja kuhu ma lähen. Mis on minu elus oluline? Võibolla oled sisimas varasemalt mõelnud ja soovinud muudatust, liikuda edasi teise valdkonda või töötada osalise koormusega, kuid hirm sai võitu ning kõik jäi sinnapaika. Juhtunust sõltumata, heida pilk sellele, mis on praegu hästi.

”Oled Sa enda vastu toetav, julgustav või karm?”

Järgi suhtlust iseendaga. Üks kuulsamaid kirjanikke teadlikkuse teemal Eckert Tolle on soovitanud inimestel elada hetkes ja häälestuda praegusele momendile. Kuidas Sa töökaotuse ja koondamisteate teemal iseendaga suhtled? Oled Sa enda vastu toetav, julgustav või karm? Palju sõltub sellest, kuidas Sa muudatust endale serveerid. Kas see on hea või halb? See muutus ei pea tingimata olema hea või halb. Toeta ennast selles olukorras. Sisesta endale häid sõnumeid. Näiteks ütle endale: ”Ma olen hea kolleeg. Täidan oskuslikult oma tööülesandeid. Mul on hea huumorimeel ja viskan tihti meeskonnas nalja, mis motiveerib raskel ajal ka teisi.”

Me kõik oleme milleski head. Kes oled Sa inimesena? Kui Sa oled varasemalt mõnda isiksuse testi teinud, siis võta see välja ja loe läbi. Juba sellest testist saad mitmed võtmesõnad enda kohta (uuesti) teada ning taasavastad iseennast. Kui Sa ei ole testi teinud ning häid sõnu justkui ei meenu, siis võta ühendust sõprade-tuttavate-endiste kolleegidega. Saada teele email, sõnum või helista. Küsi milles Sina hea oled? Usun, et sealt tuleb mitu head lauset stiilis: ”Oled abivalmis, kohusetundlik, elurõõmus inimene ja panustad aktiivselt tiimitöös kaasa.” Küsi julgelt ka erinevate projektide teemal, kus koos töötasite ning mis teil koostöös hästi välja tuli.

”Häid spetsialiste on alati vaja isegi kui ettevõttel pole kuulutust üleval.”

Mida Sa päriselt tahad elus ära teha? Alusta ajurünnakut meelepärastest ülesannetest, valdkonnast või ettevõtetest, kus tahad töötada. Häid spetsialiste on alati vaja isegi kui ettevõttel pole kuulutust üleval. Mis võib olla see roll ja need ülesanded, mis on Sinu jaoks tähenduslikud? Ületa oma varasemad uskumused ja hirmud. Võta julgelt initsiatiivi, too esile oma tugevused ja küsi tööandjalt uute võimaluste kohta. Näita, et oled avatud õppima ning vajadusel uusi oskuseid ja teadmisi omandada. Jaga julgelt sotsiaalmeedias sõpradele-tuttavatele infot, et oled uutele väljakutsetele avatud. Miks mitte pakkuda end oma ala spetsialistina mõnes webinaris/podcastis kaasa rääkima?

Tugev vaimne tervis aitab meele erksana hoida. Tööle kandideerimine ning sobiva töökoha otsimine on teekond. Kaardista oma vajadused. Mis toob Sulle töös ja igapäevaelus rõõmu? Mis hoiab Sinu meele positiivsena ka rasketes olukordades? Milline töökeskkond toetab Sinu arengut? Kas Sa töötad paremini avatud kontoris või kodukontoris? Siinkohal analüüsi ka oma eelnevaid töökogemusi. Mida Sa võtad kaasa varasematest läbikukkumistest või rasketest olukordadest?

Kõik need mainitud mõtted aitavad Sul ka edaspidi tööintervjuudel edukas olla. Igas olukorras on midagi head, isegi kui me seda kohe ei märka. Ole aus ja armas iseenda vastu. Nii teavad ka teised Sinu ümber, mis Sind kõnetab ja motiveerib nii tööl kui ka vabal ajal.

Sinu CV läbi värbaja silmade 8

Loe ka: Sinu lauale maandus koondamisteade – mis edasi?

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top